Bertha László

Vélemény és vita

Négyszáz magángéppel a klímaváltozás ellen

Kevésbé a hangzatos szavaktól, sokkal inkább a botrányoktól volt hangos az ENSZ glasgow-i klíma-csúcstalálkozója

A képmutatás már régóta beárnyékolja a klímaváltozás elleni küzdelmet, amely azzal fenyeget, hogy az elit egyre inkább elriasztja a környezetvédelem ügyétől a hétköznapi polgárokat.

António Guterres ENSZ-főtitkár Glasgow-ban ismét üres, de meglehetősen szenvedélyes beszédet intézett a jelenlévőkhöz a világszervezet ülésén. A főtitkár a hivatalos megnyitón úgy fogalmazott, ideje kimondani, hogy elég volt a Föld biológiai sokszínűsége elleni brutalitásból, elég volt abból, hogy magunkat gyilkoljuk fosszilis üzemanyagokkal és elég volt abból is, hogy „a természetet mellékhelyiségnek használjuk”.

Guterres kijelentette, hogy a legnagyobb fejlett ipari és feltörekvő gazdaságok csoportja különösen nagy felelősséggel tartozik e célok teljesíthetőségéért. Az utóbbi mondatban van igazság, hiszen a G20-csoport tagjai az üvegházhatású gázok kibocsátásának csaknem 70 százalékáért felelősek a világon. A klímavédelem ügyében a leghangosabb országok pedig rendre a legnagyobb szennyezők is egyben.

Guterres hangzatos szavai és a világelit fogadkozásai azonban egyre kevésbé érik el az emberek ingerküszöbét. A klímacsúcs valódi lényegét sokkal inkább megragadta az ismét álomra szenderülő Joe Biden (alias Let’s go, Brandon!) amerikai elnök, valamint az a botrány, amely a találkozó másnapján látott napvilágot.

Brit sajtóbeszámolók szerint ugyanis több mint négyszáz magánrepülővel érkeztek a világ vezetői Skócia legnagyobb városába. Számítások szerint ezek a magánrepülők megközelítőleg 13 ezer tonna szén-dioxidot bocsátottak ki, ami több mint ezerhatszáz skót lakos éves kibocsátásának felel meg. Az utak többsége a menetrend szerinti járatokkal is kivitelezhető lett volna, ám úgy tűnik, a világelit tagjai szívesebben mentik meg a bolygót mások kárára, minthogy maguk is felelősséget vállaljanak.

Mindez azzal fenyeget, hogy a klímavédelem mára egyre inkább a képmutatás szimbólumává válik a hétköznapi polgárok számára. Miközben az emberek szokásait kívánják felülírni, valamint a fogyasztókat különféle adókkal próbálják sújtani, a környezetrombolás valódi és egyben legnagyobb felelősei folytatják megszokott életüket, legyen szó a nyugati politikai elit tagjairól vagy a legnagyobb gazdasági szereplőkről.

Az ilyesfajta képmutatás azonban nem idegen a Greta Thunberg nevével fémjelzett zöldmozgalmaktól és NGO-któl sem, amelyek az elithez hasonlóan kizárólag a politikai haszonszerzésben és a társadalom ideológiai átnevelésében érdekeltek, kiszolgálva ezzel a baloldal hatalmi törekvéseit. A képmutatás és az üres beszéd helyett sokkal inkább tettekre lenne szükség a klímaváltozás ügyében is.

Bátran mondhatjuk, hogy ezzel szemben a magyar hozzáállás világos, reális és igazságos célokat tűz ki maga elé, ugyanis nem az emberekkel, hanem a legfőbb felelősökkel fizettetné meg a környezet- és természetrombolás költségeit. Ennek megfelelően komoly viták vannak jelenleg is, mivel Brüsszel új, bújtatott adónemek formájában, az üzemanyagárak, valamint a rezsiköltségek emelésével az európai, köztük a magyar adófizetőkre hárítaná a klímavédelem negatív hatásait. Ezt nemcsak a magyar kormány, hanem a nemzeti konzultáció eredménye alapján a magyarok többsége is határozattan elutasítja.

Magyarország ezzel párhuzamosan nemcsak a polgárok érdekeit védi, hanem mindent megtesz annak érdekében, hogy a törvénybe iktatott klímavállalását is teljesítse, miszerint 2050-re éppen annyi szén-dioxidot fog kibocsátani, mint amennyit a környezet semlegesíteni tud. A célkitűzés elérése pedig elképzelhetetlen atomenergia nélkül, ahogyan azt – saját hibájukból tanulva – egyre többen elismerik már Németországban is.

Paks II. és az új napelemparkok megépítése, az erdőterületek bővítése, a zöldkötvények kibocsátása, valamint a további kormányzati intézkedések mind-mind abba az irányba mutatnak, hogy a klímasemlegesség elérése oly módon is teljesíthető, hogy a klímavédelem költségeit nem hárítják át az adófizetőkre. A polgárok szemléletváltása ugyanis nem a rezsicsökkentés eltörlésével és új adónemekkel, hanem a szükséges állami feltételek megteremtésével érhető el. 

(A szerző a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elemzője)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Kínos csend

ĀEgy magát szakmailag komolyan vevő kritikus nem engedheti meg magának azt, hogy hazudjon olyanról, ami még egy laikusnak is egyértelmű, hogy rendben van

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Fényévek

ĀFricska. Ez amolyan hamisítatlan „vadaiágis”. A DK női szekciójának ökle egy szöveggel kísért fotóval kommentálta, hogy Gubás Gabi színművésznő meglepett arckifejezéssel konstatálta, amikor a reptéren összefutott a párt Keresztanyujával.