Kondor Katalin

Vélemény és vita

Üstökösre várva

Akár akarja az ember, akár nem, elérik a hírek, a bulvárhírek is. Ez utóbbiak tartalmát, valóságát, igazságát nem könnyű, néha meg egyenesen lehetetlen ellenőrizni

Mert többnyire feltupírozott hírecskék, értem ezen azt, hogy feladatuk nem feltétlenül, sőt inkább egyáltalán nem a megbízható, pártatlan tájékoztatás, hanem leginkább a szenzációhajhászás, a nézettség, olvasottság elérése, hiszen az hoz valamit a konyhára. Bulváréknál ezzel mérik az igazságot. Így aztán vitathatatlan, hogy kedélyborzoló hírekből hatalmas a kínálat, szóljon ilyen-olyan sztárocskákról a hír, vagy éppen a világot aktuálisan fenyegető jelenségekről.

Földünket és életünket persze bulvár nélkül is épp elég veszély fenyegeti, amelyek – például a környezetvédelemhez kapcsolható vészjósló hírek – előkelő helyet foglalnak el a félelmet kiváltó történések, jövendölések listáján. Kis túlzással szinte minden nap hallhatunk, olvashatunk ilyen-olyan okokból arról, mily nagy a Föld lakóinak fenyegetettsége. A napokban például arról adtak hírt, hogy soha nem látott méretű üstökös tart a Föld felé. Hogy a soha nem látott mit takar, nehéz értelmezni, hiszen nem tudjuk, időszámításunk előtt mondjuk kétezer évvel, ki és mit látott a világűrben, és az vajon soha nem látott volt vagy sem.

Nos, ez az üstökös a Naprendszer külső tartományából származik, és egyenesen felénk tart. Én ilyenkor mindig reménykedem, hátha vala­mi igazán jó hírt hoz számunkra, a Föld lakói számára a világegyetemből, ami bizony ránk férne. A cikk szerint mindenesetre a tudósok boldogok, mert máris sok informá­ciót tudtak szerezni a messziről jött égi vendégről. Például azt, hogy nem lesz szabadon látható a Földről, mert nagyon távol húz el bolygónk mellett. Ezért aztán – a tudósok sze-rint – nem kell aggódnunk amiatt, hogy becsapódna bolygónkba.  

Jelzem, nem aggódtam, jöjjön, aminek jönni kell, már csak azért sem, mert az óriásüstökös jelenlétét a tudósok is megerősítették. És ők sem aggódtak. Túl sokat nem tanultunk az iskolában az űrben száguldó üstökösökről, csak annyit, hogy ezek leginkább naprendszerbeli égitestek, és a Nap körül keringenek. Valamint szépek. Így messziről. A mostani, Naprendszeren kívülről érkező üstökös kapcsán viszont azon gondolkodtam el, csak nem a távoli világok üzenetét hozza nekünk ez a messziről száguldó égitest?

Ha ez így van, mit akarhat mondani? S ha mond valamit, vajon felfogjuk-e? Hiszen olvashatjuk, hogy több ezer éven át az emberek félelemmel tekintettek a világűr vándoraira, az üstökösökre. Melyek­nek csóváját kardnak vélték, és az üstökösök eljövetelében a háborúk és a járványok kitörését látták. Pedig valószínű, sőt, a ma élő ember számára szinte bizonyos, hogy nem kellenek üstökösök sem a járványokhoz, sem a háborúkhoz, mert kitörnek azok hirtelen megjelenő üstökösök nélkül is, méghozzá az emberiség saját akaratából.

Sőt, az emberiség története vitat­hatatlanul leginkább a háborúk története, de kétségtelen, hogy járványok is sokszor sújtották a Föld lakóit. Ilyen alapon folytonos üstököslesen kellett volna és kellene élnünk. Mi több, a járvány most is itt van, nemigen akar elmenni, a háborúság meg egy percre sem akar megszűnni a Föld nevű bolygón. Az persze nem ártott volna, és most sem ártana, ha az emberek világában is gyakran feltűnő, önnön fényükben tetszelgő, kárt okozó üstökösöket, pontosabban a magukat annak tartókat némi gyanakvással és óvatossággal figyeltük volna és figyelnénk. Már csak azért is, mert van belőlük bőven.

Éppen ezekben az órákban, az eleddig napfényes október első napjaiban ért az a meglepetés, hogy egy páros üstökös kering Magyarország felett, hol elszakadva egymástól, hol összeragadva. Most éppen külön keringők. Holnap lehet, ismét kötelékrepülők. Nevük is van: Márki-Zay–Karácsony-tandem. Kik is együtt, párban szeretnének Magyarország miniszterelnöke lenni. Egyik lesz a főelnök, másik az alelnök, és fordítva. Vagy nem.

Nyilván forgórendszerben, bár ezt még nem döntötték el, hiszen egyelőre mindkettőjüket lefoglalja a városvezetés. Ennek ellenére nem felejtettek el biztosí­tani bennünket, egyszerű állampolgá­rokat arról, hogy (kapaszkodó, ránk szakad az ég!): „Mindketten jobban szeretjük a hazánkat, mint a hatalmat.” Az ész megáll! A felénk tartó üstökös meg visszafordul ijedtében.

Ám, ha szomorúan is, mégis megrázza magát az ember, és azt üzeni az üstököspárosnak, ha már így alakult a helyzet Abszurdisztán Magyarországon, akkor kéretik még bevenni a buliba Ali babát és a negyven rablót. Továbbá Demszkyt tanácsadónak.

Komolyabbra fordítva a szót, meneküljünk bizalommal az égiek­hez, ha nem is a váratlanul érkező üstökösökhöz, hanem a Fennvalóval ápolt kapcsolatunkhoz. Amint fent, úgy lent, tartja a Hermész Triszmegisztosznak hívott ókori alkimistamester bölcsessége, aki az alkímia alapszövegének számító Smaragdtáblán is üzent az emberiségnek. Írásai az ember Földön betöltött küldetéséről, sorsáról is szólnak. És ha elolvassuk az erről írottakat, és persze más filozófusok műveit is, nem leszállva a bulvár szintjére, el kell ismernünk, hogy az égi jelenségek hatással vannak a Földre és lakóira is. Akár egyetlen üstökös is.

A világban mindennek értelme és jelentősége van tehát, akár képes ezt felfogni az ember, akár nem. A hívők pedig azt is tudják a Bibliából, hogy „egyetlen hajszál sem eshetik le fejemről mennyei Atyám akarata nélkül”. Végszó. 

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Brém-Nagy Ferenc

Brém-Nagy Ferenc

Alternatív

ĀAz ember egyre rezignáltabbá válik, ahogy szembesül az európai baloldal hazánkkal kapcsolatos újabb és újabb helyzetleírásaival

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Az előválasztás margójára

ĀAzt hiszem, bőven adtam időt az előválasztást lebonyolító „szakembereknek”, hogy biztosak legyenek abban, kit akarnak kihozni „győztesnek”