Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Bölcsességek

J. Károly ritkán töltötte társaságban az idejét. Ha mégis, akkor nem érezte jól magát, mert nehezen vagy sehogy sem tudott hozzászólni a témához

Némi tervezés után arra jutott, hogy ha megtanul néhány idézetet, akkor előállhat eggyel, mikor éppen senki nem beszél, és nem gondolják róla, hogy nincsen véleménye.

Már az első este rátalált sok használható gondolatra. Ilyenekre, hogy: „A történelem ismétli önmagát”; aztán „A jövő mindig veszélyes”; „Ha túléled a vereséget, te is győztes vagy.” Már hallotta valahol, hogy „Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba”; de a következőn maga is eltöprengett: „Valami csak addig tűnik véletlennek, míg nem ismerjük meg a szabályait.” Ha legközelebb elhívják sörözni, ettől a sok okosságtól magabiztosabb lesz.

Visszatette a dobozt, egy könyv azonban véletlenül a földön maradt. J. Károly belelapozott. „A jelen és a jövő történelmi folyama­tait, a nemzetközi helyzetet ma már mindenekelőtt a szocialista világrendszer léte és fejlődése határozza meg…, megállíthatatlanul növekednek a szocializmus szervezett erői” – olvasta.

Előző nap a neomarxistákat szidta valaki a büfében, ezért kíváncsi lett, mikori a szöveg. J. Károly azt hitte, hogy a marxisták már mind meghaltak, vagy túl öregek. „Részletek az MSZMP VIII. kongresszusának határozatából, 1962”; a 8. osztályosok számára készült 1985-ös Történelmi olvasókönyvben.

Nem tudta, miként került hozzá a könyv, tudniillik, ő akkor már a gimnáziumot is befejezte. Akkor sem hozták lázba a nagy történelmi összefüggések, sokkal inkább a fiatal nők, akikről nem sejtette, hogy egyszer a beteljesületlen történelem részei lesznek.

Félre az önsanyargatással! Mi lenne, ha megtanulná ezt a mondatot is? Először ostoba ötletnek tűnt, később logikus összefüggésekre bukkant az idézetek között.

Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba? A történelem ismétli önmagát. A jövő mindig veszélyes. Megállíthatatlanul növekednek a szocializmus szervezett erői. Valami csak addig tűnik véletlennek, míg nem ismerjük meg a szabá­lyait. Annak a mondatnak viszont nem lelte a helyét, hogy ha túléled a vereséget, te is győztes vagy.

Ez biztosan csak neki szól, és direkt J. Károly számára találta ki valaki. Egyébként sem merné elmondani, amit ilyen szépen összeírt. Az osztályvezető azonnal kirúgná. Már kapott egy figyelmeztetést, mert otthon felejtette a szivárványos kitűzőt. Mikor fogfájásra hivatkozva nem ment el az érzékenyítő tréningre, inkább kihúzatta egy fogát. Túlélte. 

(A szerző irodalomtörténész)   

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Szélkerekek mindhalálig

ĀA szélerőművek 260 ezer négyzetkilométert foglalnának el, tehát Magyarország területének csaknem háromszorosát

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Álmok és felejtések

ĀFricska. Akkor ma következzen egy szemelvény a példaértékűekről. Az igazakról, ahol árad a liberalizmus levegője, miután orcátlan csalásokkal eltakarították az útból Donald Trumpot. Utódja, John Biden