Deme Dániel

Vélemény és vita

Hajléktalanok és a többiek

A fővárosban élők egyre jobban érzik annak hatását, hogy a hajléktalanok problémája kezd súlyosan átpolitizálódni

álláspont

Kicsit leegyszerűsítve a helyzetet úgy lehetne megfogalmazni, hogy a kormány tisztában van azzal, hogy nem elég vég nélkül önteni a pénzt a probléma megoldásába, de a szükséges rendészeti intézkedések terén hátrakötött kézzel kell keringeniük a probléma körül.

Mindenki számára világos az, hogy az ellenzéki pártközpontok fiókjaiban már készen állnak a panaszjelentések, amelyek a köztereink civilizált állapotba való visszaállításának első próbálkozására gyorspostával repülnek Brüsszel felé. Onnan pedig már olajozott villámcsapásként jönnek a Guardian és a Washington Post vezércikkei: „Orbán szélsőjobboldali rezsime hadat üzent a védtelen rászorulóknak”.

Szinte látom, ahogy a magyar Clinton-páros józan fele, Dobrev könnyeivel küszködve próbálja meggyőzni a felháborodott euroatyákat, hogy a Keletinél négy napja részegen ordibáló Kis úr őrizetbe vétele csak első felvonása a Fidesz által előre kitervelt népirtásnak.

A mi nyomdamágnás Cseh Guevaránk pedig forradalmi hévvel öklét rázva esküszik bosszút a szélsőjobboldali populista mocskos magyarok, elnézést, fideszesek bebörtönzésére, ha nyer a választásokon. Ezután már csak a jól ismert Jourová, térdre, európai alapértékek, addig nem kaptok pénzt…, szolidaritás, kiéheztetünk, hetes cikkely stb. van hátra.

Marad viszont az a tény, hogy az önmagukért felelősséget vállalni nem hajlandók vagy nem képesek és a velük zsaroló politikusok nem kezelhetik tovább túszként azokat, akik biztonságban és kulturált körülmények között szeretnének élni. A hajléktalanok nem áldozatok.

Legtöbbjüknek segítségre van ugyan szüksége, de ha őket ezért egy áldozatcsoportba soroljuk, ezzel társadalmi szinten könnyen az elkövető szerepébe degradáljuk magunkat. Másrészt viszont vannak esetek, amikor a legőszintébb és legszakszerűbb igyekezet ellenére sincs kézenfekvő megoldás a rászorulók poblémájára. A hajléktalanság jelensége pedig egyike az ilyen, legnagyobbrészt megoldatlan globális jelenségeknek.

Aztán itt van a „de hát szegények…” naiv jószándékúak csoportja is. Sokan vagyunk olyanok, akik aktívan próbálunk válaszokat találni az ilyen komplex kérdésekre a keresztény értékrendszerünkből. Az Újszövetség egyik központi felhívása az elesettekről és szegényekről való gondoskodás. Viszont sehol nem olvassuk azt, hogy sajnáld felebarátodat, hanem azt, hogy szeresd felebarátodat.

A szeretet okos és megfontolt, úgy osztja meg azt, amije van, hogy abból minél többen kapjanak, és minél tartósabb legyen ez az áldás. A sajnálat viszont sokszor irracionális indulat, hajlamos a kisebbség problémáját úgy megoldani, hogy a többség életét pokollá tegye. Ha egy probléma úgy oldódott meg, hogy hosszú távon hatványozottan jelenik meg újra, akkor biztosak lehetünk abban, hogy itt nem a szeretet, hanem a sajnálat politikája érvényesült.

Meg kell hallani azok hangját, akik drága bérletüket szorongatva az elviselhetetlen bűz miatt leszállásra kényszerülnek a villamosról. Látni kell az idős nyugdíjast, aki a hőségben nem tud leülni a téren elhelyezett padra, mert valaki borosüveggel alszik rajta. Vagy a hölgyet, aki a minap kisfia szemének eltakarására kényszerült a Fény utcában, mert valaki ott végezte a nagydolgát.

Politikai bátorságra lesz szükség ahhoz, hogy megkülönböztessük a gombamód szaporodó antiszociális viselkedést a valódi emberi vészhelyzetektől. Segítsünk ott, ahol lehet. Véges anyagi forrásainkat költsük azokra, akiket ezek hozzásegítenek egy méltóságteljes élethez, a többiekkel pedig tartassuk be a törvényeket, amelyek mindannyiunkra egyaránt érvényesek!

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Látogatás

ĀNapok óta alig aludt valamit. Nyugtalanságának oka Joó K. középiskolai osztálytársa volt, aki megszerezte munkahelyi telefonszámát. Fölhívta. Hazalátogat külföldről, s szeretne mindenkivel találkozni