Dippold Pál

Vélemény és vita

Legényanyák

Az Európai Parlament úgy döntött, hogy ezentúl a férfiak is szülhetnek

álláspont

A Predrag Fred Matic nevű horvát baloldali képviselő előterjesztette jelentést 378 igennel, 255 nemmel, és 42 tartózkodással elfogadott indítványban a hiperaktív liberális gondolat villámként hasít bele Európa népének sötét agyába: a szexuális, illetve reproduktív egészséghez fűződő jog alapvető eleme a női jogoknak és a nemek közötti egyenlőségnek.

A Matic-jelentés alapvető emberi jognak minősíti az abortuszt. Úgy fogalmaz, a tagországoknak felül kellene vizsgálniuk a terhességmegszakításról szóló nemzeti szabályaikat, hogy azok mielőbb összhangba kerüljenek a nemzetközi standardokkal. Matic még a szavazás előtt nagy magabiztossággal közölte, hogy az elfogadásra váró szöveg kiegyensúlyozott, modern, és amellett, hogy kiáll a nők önrendelkezési jogaiért, a lehető legliberálisabban közelíti meg a szexuális orien­táció kérdését.

Azon a héten, amikor Európa haladónak hazudott nyugati része behúzódott a kánikula óriási szivárványa alá, és kórusban szidalmazta Magyarország frissen elfogadott gyermek- és szülővédelmi törvényét, igen, ezekben a napokban szavaztak a legényanyákról. Méghozzá név szerint.

Nem árt nekünk sem felsorolni azokat a magyar baloldali politikusokat, akik kiálltak a legényanyaság intézménye mellett: Gyurcsányné Dobrev Klára, Ara-Kovács Attila, Rónai Sándor és Molnár Csaba a Demokratikus Koalíció színeiben, a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna, és igent mondott a szocialista Ujhelyi István is. A fideszesek, az RMDSZ és a KDNP politikusai a nem gombot nyomták meg.

A Matic-jelentés középpontjában tehát az LMBTQ+ közösség jogai állnak. A fogalmazás, amit olyan nagy lelkesedéssel fogadott az egyre nyilvánvalóbban idióta európai baloldal, legizgalmasabb része arról szól, hogy a férfiak is teherbe eshetnek és szülhetnek: „Mivel bizonyos körülmények között a transznemű férfiak és a nem bináris személyek is teherbe eshetnek, az ilyen esetekben részesülniük kell a terhességgel és szüléssel kapcsolatos gondozásra vonatkozó intézkedésekben.”

A tragikomikus jelentés tehát a későbbiekben hivatkozási alap lehet majd ahhoz, hogy az Európai Parlament radikális baloldali többsége beleszólhasson a tagállami hatáskörökbe, a szülők nevelési kötelezettségeibe, erősen sérti a magánélethez való jogot is, fogalmazza meg az egyik nemmel szavazó.

Ne morfondírozzunk azon, hogy milyen fondorlatos technikákkal alakíthatnak át egy férfit szülőképes nővé. Szörnyülködni sem érdemes a normalitás minden szabályát felrúgó, elmegyógyászokra tartozó elmélet miatt. Mi, magyarok egyébként már jóval a haladó Nyugat észosztói előtt kifejtettük ebben a tárgykörben véleményünket. 1988-ban mutatták be a Legényanya című, Schwajda György könyve alapján készített filmet. A szatíra, akkor úgy tűnt, csupán a gulyáskommunizmus képtelenségeit mutatta meg.

A történet egyszerű. Rátóton minden fiú és férfi Béla, mert a tanácselnököt így hívják. Ám egy Rozi nevű leány fellázad, és gyerekét Józsinak anyakönyvezteti. Józsi felnő a sok Béla között, csoda történik, teherbe esik. Egyre csak nő a pocakja, mint ahogy egyre nagyobb a közösség Béláinak tanácstalansága. A film a Kádár-kor elhülyítettnek vélt közérzületének tükre. Aki látta, szétröhögte magát. Olyan színészóriások szerepeltek benne, mint Garas Dezső, Kállai Ferenc és Eperjes Károly.

Szomorú tény azonban, hogy a képtelen történet, amin évtizedekkel ezelőtt Közép-Európa népe nevetni tudott, mára az elmeháborodott Nyugat-Európában valóra vált.

Úgy kell nekik, de mi ebből nem kérünk.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Állva maradunk

ĀAmikor még versenyzőként teniszeztem, sokszor volt olyan meccsem, amelyen nem én voltam az esélyes

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Tikkadt birkanyájak

ĀA fővárosi lét örömei közé besorakozott immár a birkanyájak látványa és a méhrajok zümmögése