G. Fehér Péter

Vélemény és vita

Zölddiploma

Ha nem tudják megfizetni a benzint, akkor vegyenek Teslát! Ezt a felszólítást a német konzervatívok találták ki és adták Annalena Baerbock szájába

 A francia forradalom idején kivégzett Marie Antoinette királynénak tulajdonított pökhendi kijelentést – ha a népnek nincs kenyere, akkor egyen kalácsot – állítva párhuzamba a mai valósággal.

A németeknél az verte ki a biztosítékot, hogy a szeptemberi parlamenti választásokon a Zöldek kancellárjelöltje győzelme esetén a klímavédelem érdekében két euróra, hozzávetőlegesen 25 százalékkal akarja a benzin árát felemelni. És ez csak a kezdet lenne, mert a klímakatasztrófa elkerülése érdekében sokfajta adónem emelése tervbe van véve. A pluszkiadásokat természetesen a lakossággal fizettetnék meg, nem pedig a környezetet romboló nagyvállalatokkal.

Németországban az ilyesmi meglepetést okoz, nekünk, magyaroknak nem annyira. Mi már tudjuk, ha a baloldal jut hatalomra, az egyet jelent a megszorításokkal, az adók és árak emelésével.

Mindenesetre Baerbock az üzemanyag túlárazásának ötletével szinte ugyanazt a hatást érte el, mint Karácsony Gergely a The Economistnak adott interjúval: a dilettantizmus és arrogancia keveréke sokaknak átlépte az ingerküszöbét. Csakúgy, mint a budapesti főpolgármester esetében, utánanéztek a jó kiállású politikusnő tanulmányi múltjának. Az eredmény felér a Zöldek politikai öngyilkosságával. Karácsonyék testvérpártjának üdvöskéjéről ugyanis kiderült, hogy meglehetősen „kreatív” módon írta meg szakmai önéletrajzát.

Baerbock saját állításával ellentétben soha nem járt jogi karra, és politológia szakon is csak az első szigorlatig jutott. Továbbá nem volt hivatalvezető Brüsszelben – ahogy ez honlapján eredetileg állt, mert a baloldali politikus egyik napról a másikra kijavította az önéletrajzát –, csak egy zöldpárti EP-képviselő weboldalát kezelte, és újságíró sem volt, csak egy közepes lap gyakornoka.

A híres London School of Economicson sem vett részt posztgraduális képzésen, csak egy egyéves kurzust látogatott, német források szerint pénzmozgás állhat az ezt igazoló papír megszerzése mögött. Az embernek a régi mondás jut az eszébe: csak egészség legyen, a többit megvesszük. Van miből, mert Baerbock tavaly 25 ezer eurót markolt fel a pártkasszából – a járvány miatti különleges javadalmazás címen –, amit „elfelejtett” az adóhivatalnál bevallani. Olybá tűnik, hogy a baloldali politikusok még ma is azt hiszik, hogy kommunikációval a virtuális térben átalakíthatják a valóságot.

Karácsony angoltudása is csak a kiberközegben létezik, mint ahogy Baerbock nemzetközi jogi ismeretei is. Valahogy így van ez Karácsony főnökével, Gyurcsány Ferenccel is, akinek diplomadolgozata valahogy csak nem akar előkerülni. A baloldali politikusok diplomájuk létével – pontosabban nem létével – kapcsolatos trükkök százaival azt a látszatot akarják kelteni, hogy tanult, művelt, nyelveket beszélő emberek, akiknek megvan a tudásuk ahhoz, hogy egy országot vezessenek. Aztán jön az őszödi beszéd.

Az ügyről érdemes lenne a magas és sovány embernek, minden méhek atyjának elgondolkoznia. Baerbockból a botrány miatt nagy valószínűséggel nem lesz német kancellár, már csak azért sem, mert az e hónapban Szászország-Anhaltban megtartott tartományi választáson – a szeptemberi szövetségi voksolás előtti főpróbán – az összes közvélemény-kutatás által tíz százalék fölé várt Zöldek éppen hogy csak bejutottak a helyi parlamentbe. Pedig a német és nemzetközi sajtó az általuk nem eléggé progresszívnek tartott kormányzó kereszténydemokraták hanyatlását várta, akik viszont simán megnyerték az erőpróbát.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Bogár László

Bogár László

Fehér ember, végállomás?

ĀDonald Moss: A fehér ember egy kielégíthetetlen étvágyú perverz parazita, és kicsi az esély arra, hogy valaha is megváltozzon. Képtelen bármilyen tanulásra, ezért gyógyíthatatlan