Nagy Ervin

Vélemény és vita

Karácsony Gergely mozgalmár maradt

Hiába hergelte a főpolgármester a tüntetésen az egybegyűlteket azzal, hogy a Fudan Egyetem kommunista kémképző, attól még nem az

„Azért vagyok itt, hogy Kína Magyarországon legyen akkor, amikor Európába akar jönni” – nyilatkozta tizenhat évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc Pekingben. Íme, most itt van! Nem az országot kéri, sokkal inkább lehetőséget kínál. Technológiát, tudást, szakértelmet és olyan kézzelfogható hasznot, ami Kínának és Magyarországnak is érdeke. Olyan egyetemet alapítana, aminek Gyurcsány Ferenc is örülne, persze csak akkor, ha ő lenne Magyar­ország miniszterelnöke.

Karácsony Gergely viszont korlátozott képességű politikus, nem lát tovább egy percnél, valahogy nem nőtte ki magát a mozgalmi világból. Aktivistának indult, és az is maradt. Hiába lett választott városvezető, továbbra is úgy gondolkodik és cselekszik, mint egy szűk látókörű mozgalmi vezető. Lenin szavaival élve Karácsony Gergely egy hasznos idióta. Az amerikaiak hasznos hülyéje, aki csak az adott pillanatban megtett akcióban érzi magát belevalónak, de a következménnyel nem számol. Ahogyan azzal sem, hogy végül kinek tesz szívességet azzal, hogy jó nagyokat mond és tesz valami ellen.

Gyurcsány Ferenc még megboldogult miniszterelnök korában, 2005 őszén járt Kínában, ahol találkozott Ceng Csing-hunggal, a Kínai Népköztársaság alelnökével és Ven Csia-pao miniszterelnökkel. Az Országos Népi Gyűlés épületé­ben tárgyalt gazdasági kérdésekről, beruházásokról, illetve oktatási és kulturális együttműködésről. Ez így természetes – Gyurcsány Ferenc nagyon jól tudja ezt ma is. Nem véletlenül maradt gyanúsan távol és csöndben a Fudan Egyetem elleni tüntetés kapcsán, és igyekszik árnyalni Karácsony Gergelyék színtiszta Kína-elleneségét.

Hogy milyen miniszterelnök volt Gyurcsány Ferenc, arról sokat lehetne vitázni, de tény, hogy annyit ő is sejtett Magyarország érdekéről, hogy érdemes minden nagyhatalommal kölcsönös és érdekalapú kapcsolatokat kiépíteni. Karácsony Gergely viszont – mivel megmaradt aktivistának – ezt nem tudja. Nem gondolkodik a lázadás másodperce utáni időről, nem lát túl a tüntetésen összegyűlt emberek horizontján. Nem veszi észre, hogy a Fudan Egyetem elleni tüntetés csupán egy olyan mozgalmi pillanat, amelyben az Egyesült Államok érdekei tükröződnek vissza.

Hiába hergelte a főpolgármester a tüntetésen az egybegyűlteket azzal, hogy a Fudan Egyetem kommunista kémképző, hiába mondta el többször is, hogy ideológiai átnevelő intézet, attól még nem az. De ha mégis igaza lenne Karácsony Gergelynek, akkor tessék elmenni tüntetni Frankfurtba is, a Goethe-Universität elé vagy Berlinbe, a Freie Universität melletti parkba.

De a szomszédos Ausztriába is lehet szervezni egy tüntető menetet, egész a Salzburgi Üzleti Főiskola kapujáig, hisz ők is – a német campusokhoz hasonlóan – partneri kapcsolatot kötöttek a Fudan Egyetemmel. Menjenek akkor tüntetni New Yorkba, hisz ott működik a Fudan Egyetem Oktatási Fejlődési Alapítványa, amely a két ország közötti cserediák-mozgalmat intézi. Végül, ha már a tengerentúlon szeretnének tüntetni, akkor érdemes lenne elzarándokolniuk a connecticuti New Havenbe, ahol a Yale Egyetem előtti téren is összegyűlhetnének, esetleg utcanévtáblákat is átnevezhetnének, és vádolhatnák őket kommunista képzéssel.

Ugyanis a világhírű Yale Egyetem is együttműködik a kínai Fudan Egyetemmel. Ennyit Karácsony Gergely vádjairól és szavahihetőségéről! (Utóbbi egyébként sincs valami jó állapotban…)

A proxyháború arra utal, amikor egy nagyhatalom kisebb országok konfliktusaiban az egyik fél mellé állva vívja meg harcát a másik nagyhatalom ellen. Kell ez nekünk? Mert Karácsony Gergelyék olyan geopolitikai konfliktusokat importálnak Magyarországra, amikhez nekünk semmi közünk nincs. De ha lesz, akkor biztosan nem járunk jól vele. Az ellenzék sem. Egy aktivista időérzékelésében, egy mozgalmi pillanat tizedmásodpercére lebontva lehetséges, de években mérve semmiképpen.

Magyarország érdeke, hogy minden nagyhatalommal kölcsönös haszonnal járó együttműködéseket kössön, azaz keresse az uniós partnerei és az Egyesült Államok mellett Oroszországgal és Kínával is a kapcsolatokat. Olyanokat, amelyekkel minden fél jól jár. (De leginkább mi, magyarok!) Ehhez képest Karácsony Gergely úgy készül miniszterelnöknek, hogy a három nagyhatalom közül kettőt, Kínát és Oroszországot már önmagára haragította. Egyedül az Egyesült Államok maradt, de ahhoz meg kellene tanulnia angolul.

(A szerző a XXI. Század Intézet kutatója)

Kapcsolódó írásaink

Forró Péter

Forró Péter

Farkasszem

ĀFricska. Kölyökkorunkban gyakran játszottunk farkasszemest

G. Fehér Péter

G. Fehér Péter

Herr Maas

ĀIsmerjük ezt a hangnemet, nem szeretjük, és megszokni sem tudjuk. Birodalmi kioktató stílus, hogy mit kellene csinálnunk, mit teszünk rosszul, és mi lesz mindennek a következménye