Korompay Csilla

Vélemény és vita

Magasság és mélység

A magas, vékony megélhetési városvezető bánatosan ácsorgott a Tükör előtt

álláspont

„Most nézd meg, mit csináltál…” – duzzogott.

A varázstükör meglepetten felvillant: „Hogyhogy ÉN mit csináltam?”

„Azzal biztattál, hogy a kutatások szerint a testalkatom előnyt jelent egy választásnál!” – nyöszörögte a magas, vékony.

„De azt nem mondtam, hogy kérkedj vele, te istenbarma!” – vágott vissza dühösen a Tükör.

„Szerintem vicces volt” – jegyezte meg bátortalanul a magas, vékony.

A Tükör gúnyosan horkantott: „Ja, jót kacagtam volna, ha nem az lenne a dolgom, hogy tanácsokat meg önbizalmat adjak neked… Mégis, mit vártál? Csúfolódsz, mint egy dedós. Vagy, mit is beszélek, ezért már az óvónéni is rászól a gyerekekre. Így akarod építeni a komoly politikus imázsát? Nem csoda, hogy az emberek nem veled röhögnek, hanem rajtad!”

„Nem azért szerződtettelek, hogy bántsál” – nyafogta a magas, vékony.

„Miért, a Feri megveregette a vállad? – vigyorodott el a Tükör. – Nézd, tisztáztuk már ezerszer: neked elég annyi, hogy ilyen cuki fiú vagy, kedvesen mosolyogsz, néha tolsz pár keménykedős szöveget, hogy mindenki lássa, melyik oldalon állsz, de ez a kicsit félszeg megjelenés, a szemüveg, ettől szimpatikus leszel sokaknak, aztán ott a magasságod…. sshh, igen, szuper, de nem pofázol róla, világos? Na, szóval tiszta européer vagy, ez most még eladható cucc.”

A magas, vékony lehajtotta a fejét, és keservesen sóhajtott: „Csak ugye az angol. Ezzel jönnek most. Nem szép tőlük. Miért ne tudnék tárgyalni? Kiváló tolmácsaim vannak. És, nézd, itt a mobilomon ez az alkalmazás, egyszerűen bele kell beszélni a mikrofonba magyarul, és lefordítja! Ehh, véletlenül női hangra állítottam… várj… na így már jó. Szép érthetően mondja, ugye? Biztos helyesen fordít, több mint ötezren letöltötték, és egész jó értékeléseket kapott… Na, mit szólsz?”

„What are you doing?” – kiáltott fel elképedve a Tükör.

„Jaj, ne kezdd már te is! – bántódott meg a magas, vékony. – Épp próbálom bebizonyítani neked, mennyire túlárazott a nyelvtudás, amikor a technika ilyen szinten van.”

A Tükör halványlila színben hitetlenkedett: „Ugye, nem gondolod komolyan, hogy mobiltelefon-tolmáccsal fogsz csevegni miniszterelnökökkel? Már egy főváros élén is überciki, hogy nem beszélsz nyelveket, de mégis, hogyan képzeled ugyanezt a kormányfők között? Ráadásul most lett volna másfél éved a járvány alatt, hogy nekifeküdj az angolnak, mi akadályozott meg benne?”

„Nem volt időm rá – csóválta a fejét a magas, vékony. – Tudod, a védekezés.”

„Tudom, láttam sajnos – szusszant a Tükör. – Itt ültél a gép előtt nap mint nap…”

„Kétszázhetvenezer követőm van a Facebookon! – vágott közbe a magas, vékony. – Ne mondd, hogy ez nem jön jól a kampányban! Hasítunk. Te meg dicséret helyett itt izélsz…”

„Aha. És láttad, a miniszterelnök oldalát hányan követik? Több, mint kilencszázezren… Mindegy. A covidtémát meg inkább ne bolygassuk, ott az az idősotthonos ügy, rém kínos volt.”

„Mit tehettem volna? Betört a vírus és kész.”

„Betört, mi? Intézkedni kellett volna azonnal! Odamenni, rendet rakni. Ehh. A lényeg, hogy erről ne nyilatkozz soha.”

„Akkor miről beszéljek? Zöldpolitika? Az jó, nem? Élhető város, élhető ország, kerékpározás…” – kezdett fellelkesülni a magas, vékony.

„Uramatyám – sikoltott fel a Tükör. – Bárcsak maradtam volna Szabó Timinél! Még ő is gyorsabban felfogott ilyen egyszerű tényeket. Nem tilthatod meg az autósoknak, hogy használják a drága pénzen megvett és fenntartott kocsijukat… Na jó. Tudod mit? Maradjunk annyiban: magas vagy és vékony” – súgta a Tükör, majd elsötétült.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Pojácák a porondon

ĀMondhatnám, hogy nagyon izgulok már az ellenzéki előválasztás miatt, ha nem lenne az egész egy ócska színjáték

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Idegenek a Földön

ĀNéha elképzelek egy olyan űrhajóst, akit néhány évvel ezelőtt küldtek el egy másik bolygóra, hogy ott éldegélve tesztelgesse az életfeltételeket