Ulicza Tamás

Vélemény és vita

Undor vagy vágy?

Hadjáratba kezdett a Facebook, a Reddit, a Twitter és több más közösségi oldal egy új nemi irányultság, a „superstraight”, azaz szuperhetero ellen

A kifejezést egy Kyle Royce nevű férfi indította a TikTok közösségi oldalon egy videójában, azzal indokolva a döntést, hogy elege lett belőle, hogy transzfóbnak címkézték, mert kizárólag nőnek született nővel hajlandó randizni, transznemű nővel nem. Megfogalmazása szerint a superstraight olyan nemi irányultságú ember, aki csak az ellenkező nemű és eredetileg is annak született emberek iránt érez vágyat. Nem tudni, mennyire szánta komolynak a kezdeményezést, és mennyire volt polgárpukkasztás vagy trollkodás a célja.

Mindenesetre a kifejezés felkapott lett, és elterjedt az interneten, hatalmas vitát indítva a különböző kommunikációs felületeken. Egyrészről magukévá tették szélsőjobboldali csoportok is, akik a transzneműek elleni gyűlöletkeltésre használták, és a superstraight-mozgalomnak SS-rövidítéses lobogókat és logókat készítettek, másrészről egyes, magukat felvilágosult liberálisként hirdető emberek beszéltek azok agyonlövéséről, akik használni merik magukra a kifejezést.

Mindkét szélsőség rávetette magát a témára, és háború indult a virtuális térben. Amibe végül beszállt sok közösségi médium is, egyszerűen törölve mindent, amiben feltűnt a kifejezés, és kicsit is népszerűbb lett: csoportok, videók, hozzászólások, képek. Mintha a teljes törlés megoldaná a problémákat. Persze bizonyos szintig fel kell lépni például a gyűlöletbeszéd ellen, de valamit teljesen elhallgatni, és úgy tenni, mintha nem is létezne… Nos, ez autoriter, diktatórikus módszer.

Pedig a kifejezés elterjedése és a felhördülés, amit kiváltott, azt mutatja, hogy van itt mit kapargatni. Érzékeny pontra tapintott rá Kyle Royce, amikor hódító útjára indította a superstraight fogalmát.

Felveti ugyanis a kérdést: ki döntheti el, hogy mi számít nemi irányultságnak? Pontosabban, ki döntheti el, hogy mi számít elfogadható nemi irányultságnak? Ha az, hogy valaki homoszexuális, nem nő- vagy férfifóbia, akkor az, hogy valakinek csak az ellenkező neműnek születettek tetszenek, miért transzfóbia? Ha valakinek egy csoport tagjai nem tetszenek, az undor és gyűlölet vagy a vágy és vonzalom hiánya?

Olyan kérdések ezek, amelyek komoly kihívások elé állíthatják az LMBTQ-mozgalmat. Valószínűleg ezért is választották sokan inkább a superstraight teljes megbélyegzését és eltörlését. Túl sok kellemetlen kérdést vetne fel, ha csak a valódi gyűlöletkeltő provokációkat törölnék, és értelmes vitára bocsátanák a témát. Az LMBTQ-mozgalmat az Egyesült Államokban igyekszik túszul ejteni a saját „jakobinus diktatúrája”, ugyanúgy, ahogy az országban a bal- és jobboldalon egyaránt próbálják magukhoz ragadni az irányítást a szélsőségesek.

Nyilvánvalóan a superstraight kitalálása egy provokáló lépés volt, ami főleg fricskaként terjedt el. Említésre méltó sem lenne, ha a közösségi médiumok rá érkezett válasza nem mutatna rá arra, hogy nem minden arany, ami fénylik, és a magukat az LMBTQ-mozgalom támogatóinak hirdetők között bizony nem mindenkinek a közösség tagjainak valódi képviselete és a mozgalom körül megfogalmazódó kérdések tisztázása a legfontosabb, hanem egyszerűen a közbeszéd diktálása és a hatalom.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Együtt

ĀKözhírré tétetik – ahogy a kisbíró dobolta ki annak idején a falvakban –, hogy egy határozószó, az „együtt” ünnepélyesen bevonult a nemzetközi olimpiai mozgalom életébe

Csizmadia László

Csizmadia László

Szülők dilemmái

ĀLegyünk őszinték, minden szülő és nagyszülő érzi, hogy gyermekei és unokái nevelésében többet tehetett volna. Míg élünk, nem mondható ki, hogy késő a bánat!