Dippold Pál

Vélemény és vita

Önagyonülésezők

Brüsszelben megint adtak egy pofont az ürüléknek. Az Európai Tanács online ülésének vezető napirendje a koronavírus-járvány elleni védekezés volt

álláspont

Valójában nem tudni, miféle érdekek csatája folyik a tagállamok között, annyi azonban biztos, hogy  az Európai Bizottságra bízott közös vakcinabeszerzés megbukott. Egyre nyilvánvalóbb, hogy ennek a csúfos és nagyon sok ember halálát okozó kudarcnak az Európai Parlament bürokratái között kell a felelőseit keresni.

Mintha 1924-ben, az alighogy megalakult Szovjetunió-ban lennénk. Ott, ahol Vlagyimir Majakovszkij megírta híres versét, az Önagyonülésezők címűt: „Alig pitymallik, már látom, erre megy / mindennap az emberfalka / az ár-, / a só-, / a jegy-, / az adó- s néhány segédhivatalba. / Mint zápor, elönti a papiros ott, / alighogy a házba lépett. / Kiszednek vagy ötven / fontos ügydarabot - / s értekezletre oszolnak a tisztviselő-népek.”

A mostani brüsszeli értekezlet nem hozott újdonságot. Derűlátó nyilatkozatokból nem volt hiány, gyorsítani kell az oltakozást, Ursula von der Leyen diadalmasan lobogtatta a papírt arról, hogy plusz tízmillió adag oltóanyagot summantott be a több száz milliós lélekszámú unióba, az osztrák kancellár a tagállamok jó részének képviseletében tovább háborgott az oltóanyag-ellátás aránytalanságain.

És az online gyűlésnek vége lett. Szavakból most sem volt hiány, ám a határozatokból nem lesz vakcina. Majd. Nyáron, ősszel, télen. Demokratikusan, jogállami keretek között, lefitymálva a világnak azokat a vakcinanagyhatalmait, amelyek éppenséggel kihúzhatnák a bajból ezt a sóhivatal jellegű szövetséget.

Az alaposan balra tolt Európai Unió a koronavírus-járvány elleni harc helyett a keleti hatalmakat folyamatosan szankciókkal sújtja. Hónapok óta ócsárolják az orosz és a kínai ellenanyagokat, rengeteg álhírt tettek közzé ezekről, aztán amikor komolyra fordult a helyzet, és százezrek haltak meg a magát legfejlettebb civilizációnak kinyilvánító Nyugat országaiban, hirtelen kérincsélni kezdték az oroszokat és a kínaiakat, hogy ugyan adjanak már nekik is a világszerte tízmilliók életét megmentő Szputnyik V-ből vagy a Sinopharmból.

Azonban az orosz fagyi visszanyalt. A kínai is. Nincsenek kapcsolatok Moszkva és az Európai Unió között, Brüsszel egyoldalú lépéseivel megsemmisítette azokat – jelentette ki néhány nappal ezelőtt Pekingben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután kínai kollégájával, Vang Jivel tárgyalt.

A partnereink csak egyes európai országok maradtak, amelyek azt akarják, hogy nemzeti érdekeik vezéreljék őket – fogalmazott Lavrov. Vang Ji pedig azt mondta: senki sem avatkozhat Kína belügyeibe hazugságok fabrikálásával. Hozzátette: az egyes nyugati hatalmak által alkalmazott manipuláció nem a teljes nemzetközi közösség jellemzője.

Az európai egyesült államokról ábrándozó brüsszeli önagyonülésező bürokraták a maguk újkommunizmusával, a valóságtól végletesen és végzetesen elszakadva irtják a nemzetállami eszmét. Márpedig – több más állammal együtt – Magyarország nemzetként és nem alattvalóként kezelt tagországként akar élni Európában.

Hogy a nemzeti méltóságot megtartó, a nemzeti érdekeket közvetlenül szolgáló politika mennyivel jobban szolgálja a magyarokat, azt éppen vakcinapolitikánk igazolja: a népesség átoltottsága koronavírus elleni szerrel majdnem a duplája az uniós átlagnak – elsősorban a keleti vakcináknak köszönhetően.

Aztán amikor minderről a hazai halálpárti baloldal minden ostobaságot összehord, az nem számít, hiszen a magyar kormány igen sok ember életét tudta meg­menteni.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Együtt

ĀKözhírré tétetik – ahogy a kisbíró dobolta ki annak idején a falvakban –, hogy egy határozószó, az „együtt” ünnepélyesen bevonult a nemzetközi olimpiai mozgalom életébe

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Hozzáférni a sírhoz

ĀII. Rákóczi Ferenc emléknapja van ma, március 27-én, születésének napján. Egy nagyszerű kor elevenedik meg, ha valaki veszi a fáradságot és beletekint e rendkívüli férfiú életregényébe