Rab Irén

Vélemény és vita

Fő a bizalom!

Németország történetében még soha nem volt ekkora segélyprogram, mint most, a járvány idején

A gazdasági mentőcsomagba vissza nem térítendő támogatás, azonnali segély, kölcsön, tőkeinjekció, jótállás is belekerült. Nyolcvanmilliárd euró ment el ezekre idáig, büszkélkedik Altmaier gazdasági főminiszter. A kis- és középvállalatokra nehezedő terheket adókönnyítéssel és a takarékra tett dolgozók támogatásával enyhítik, ami további 150 milliárd eurót jelent.

A vállalkozások a pandémia kezdete óta már harmadjára kérhetik az egyszerűsített formájú áthidaló segítséget, amennyiben havi forgalmuk az előző évi azonos hónap forgalmának harminc százaléka alatt marad. A támogatásban mindenkire gondoltak, még a közhasznú cégek, egyesületek, szabad foglalkozásúak, művészek, a kultúra területén dolgozók, egyszóval mindenki beletartozik, akit a korlátozások hátrányosan érintenek.

Ez az igazi járványkezelés! Hivatkozhatnának rá a hazai németmajmoló, harcos trollok is. Bár attól tartok, ha a támogatások összegét átszámítanák forintra, megzavarná őket a helyi érték, és elvesznének a nullák tengerében. Pedig lakosságarányosan megközelítőleg akkora a nagy, gazdag Németország koronavírus mentőcsomagja, mint amennyit a magyar kormány ad a válságkezelésre, 9 000 000 000 000 (kilencezermilliárd) forint.

A rendíthetetlen hivatalnokként ismert németek az igényléseknél figyelembe vették a járvány okozta ügyintézési nehézségeket, és a bürokráciát minimálisra csökkentették. Fő a bizalom, ami az állampolgárok szorgalmáról és becsületességéről szerzett sok évtizedes tapasztalaton nyugszik. Nem él vissza vele senki!

A cetlin, bediktálásra vagy az interneten leadott adatokban a hivatal nem kételkedett, rögzítette, a bank utalt a leadott bankszámlára, és máris érkezett a koronasegély. Minden előzetes kontroll nélkül. Egy idő után furcsa pénzmozgásra figyeltek fel a bankok, és jelentették az illetékes hatóságoknak. A nyomozás során megállapították, hogy hamis adatokkal eddig huszonötezren zsebeltek be jogosulatlanul, összességében több száz millió eurót.

A csalás mérete óriásinak tűnik. A csalásban Észak-Rajna-Vesztfália vezeti a mezőnyt, a volt NDK-s tartományok hátul kullognak. Amíg a kétmilliós Türingiában mindössze hetven ügyben nyomoz a hatóság, a Rajna-vidéken hetvenszer ennyiben. Igaz, ez a legnépesebb és legszínesebb német tartomány, 18 milliós lakosságának egyharmada migrációs hátterű.

A jogtalanul felvett segély esetenként nyolc-tizenötezer euró. Fejkvóta alapján a multikulti Berlin áll az élen, kétezer-hatszáz esetben nyomoznak, és a területi bűnügyi hivatal további tízezer feljelentés kivizsgálásának még neki sem kezdett. Hab a tortán, hogy a gyanúsítottak között jó pár – finoman fogalmazva – szélsőséges személy és intézmény található. Berlinben vagy ötven esetben szalafistákhoz, köztük a berlini merénylő, Anis Amri egykori harcostársaihoz, a Fussilet-mecsethez vezettek a szálak.

A rendőrség házkutatásokat tartott, több mecsetet alaposan átvizsgáltak. A rajtaütéskor a mecset közössége az utcán zászlót lengetve halk morajjal fejezte ki nemtetszését, egyesek kelet felé leborulva Allah segítségéért imádkoztak Az ügyész szerint itt perekre kell számítani, mert a szalafista támogatottak tovább támogatták társaikat, akik az Iszlám Állam harcosaiként küzdenek az igaz hitért. Azaz a járványsegélyekből a német állam mit sem sejtő jó szándékkal közvetve a terrorizmust finanszírozta.

Most, hogy a dolgot a sajtó megszellőztette, elindult az egymásra mutogatás. A szövetségi és a tartományi minisztériumok, az önkormányzatok, bankok Komámasszony, hol, az olló?-t játszanak. Ki a felelős? Hűtlen kezelést emlegetnek, csúcstalálkozót hívnának össze, ki kellene találni, hogyan lehet a kifizetett pénzt visszaszerezni.

A gazdasági csúcsminiszter felelősségét taglalják, legszívesebben le is mondatnák. Mármint a szocialista koalíciós partnerek. Az sem véletlen, hogy éppen a két tartományi választás reggelén pattant a nyilvánosság elé a CDU-t terhelő újabb botrány. Mert a csúcsminiszter, Peter Altmaier a CDU-t erősíti, először Brüsszelben tette, de amikor a hazahívta, mármint Angela Merkel az első kormányába, érezte, itt az idő! Igazi Jolly Joker, bizalmi ember, akit mindig elő lehet húzni a kalapból, volt már környezetvédelmi miniszter, belügyminiszter, vezette Merkel kancelláriáját, és ő volt felelős a migráció levezényléséért is.

Senki nem csodálkozott, amikor gazdasági miniszter lett, arrafelé nem szokás szakembert tenni egy tárca élére. Most éppen az azonnali segély felett rendelkezett nagyvonalúan, szerinte a többi már a tartományok sara, nekik kellett volna megvizsgálniuk a jogosultságot. A tartományi minisztériumok az önkormányzathoz passzoltak, ők sem akartak népszerűtlenek lenni vagy egyáltalán dolgozni vele.

A bankok meg fizettek, mint egy magyar katonatiszt. Az államügyész hűtlen kezelés gyanúja miatt négy berlini bankvezető ellen indított eljárást. A politika szokás szerint kibújik a hurokból.

Vagy mégsem? Berlin zöld színekben pompázó német–román polgármestere és gazdasági szenátora, Ramona Pop a Berlini Beruházási Bankot (IBB) teszi felelőssé, a bank ezt visszautasítja, hiszen ők a szenátus felhatalmazása alapján jártak el mindenben. A német rendőrszakszervezet vezetője szerint a felmerült visszaélésekért egyértelműen a szenátus a felelős. „A berlini városházán nem kormányoznak, csak lenyúlják a pénzt. Fosztogatnak, ezt nem tudom másképp kifejezni – mondja. Újra a szervezett felelősség nélküliség van hatalmon.”  Berlinnek vörös–vörös–zöld városvezetése van, az itt a kommunista utódpártot, a Linkét, a szocikat (SDP) és az új baloldalt (Grüne) jelenti.

Itt előttünk a csodált nemzetközi példa. Ne legyenek illúzióink!

(A szerző történész)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Lejtőn

ĀFricska. Egy szánalmas mementó az N1 tévén. Havas Henrik magyarázza Jakab Péter lumpenproliságának fő fórumán, hogy ő bizony nem jobbikos. Havas megmondja, ez a műsor címe – nomen est omen

G. Fehér Péter

G. Fehér Péter

Kapituláció

ĀA hidegháborúra emlékeztető kelet–nyugati konfrontációvá fajult a koronavírus elleni vakcina uniós beszerzése