Nagy Ervin

Vélemény és vita

Tényleg semmi sem drága, ha a hatalomról van szó?

A védekezés képlete világos, és ha az ellenzék ártó szándékkal nem zavarná össze és bizonytalanítaná el az embereket, akkor a vártnál is hamarabb legyőznénk a vírust

A vakcinák száma példa nélküli módon növekszik, az egészségügyi ellátórendszer készen áll a tömeges oltásra, ám még mindig sokan nem szánták rá magukat. Mert félnek, gyanakvók, és kevés a bizodalmuk. Az ellenzék akkora cirkuszt rendezett a vakcinák körül, annyi álhírt gyártott, annyiszor beszélt arról, hogy csak uniós engedéllyel rendelkezőt lehet használni (ami jogi szempontból is hazugság), hogy sokan elbizonytalanodtak.

Felmerül a kérdés, hogy mitől is lenne jobb az uniós engedélyezés a magyar szabályozástól? Mitől lenne jobb az uniós intézmény a hazainál? Egyáltalán: miért is bíznánk meg inkább a Brüsszelben dolgozó szakemberekben, mint a magyar orvosokban, virológusokban, ápolókban, gyógyszerészekben vagy bármelyik más egészségügyi szakemberben?

Az ellenzék viszont nem így gondolkodik. Szemük előtt csak az lebeg, hogy minél később lesz meg a lakosság átoltottsága, annál később indul újra a gazdaság, és annál rosszabbul fogják érezni magukat az emberek. Ez pedig – legalábbis a baloldalon egységesült nemzetközi szivárványkoalíció szerint – kormánybukáshoz vezethet 2022-ben. Ismerjük őket: nekik semmi sem drága, ha a hatalomról van szó!

Jelenleg két párhuzamos esemény zajlik: elindult a pandémia harmadik hulláma, és folyik a tömeges oltási szakasz. Nőnek az esetszámok, és egyre többen kapják meg az oltást. A két ellentétes tendencia versenyben van egymással. A végkimenetel azon múlik, hogy sikerül-e annyi lakost beoltani, amennyi a növekvő esetszámokat megállítja. Ehhez persze szükséges, hogy a lakosság továbbra is fegyelmezetten betartsa a korlátozásokat, a kormány pedig ne rángassa előre-hátra a szabályokat. Embert próbáló feladat – mindkét részről!

Egy gyenge pont van csak az oltási tervben: az emberek alacsony oltakozási kedve. Jelenleg a lakosság egynegyede regisztrált csupán. A közvélemény-kutató intézetek mérései szerint nőtt, de még mindig csak 45 százalék körüli az oltakozási hajlandóság, annak ellenére, hogy a kormány eddigi járványkezelését az ország kétharmada jónak tartja. Akkor miért kevés a regisztráló? Miért bizonytalanok még sokan? Miért nem akarja magát beoltani a lakosság több mint a fele?

Ezzel a problémával a kormánynak is van dolga, ám, ha az ellenzék összezavarja a gondolatokat, így gyengíti a bizalmat, akkor hasztalan minden próbálkozás. A kormány mellett az ellenzéknek is van felelőssége abban, hogy az emberek bizalma növekedjen. Mikor Gyurcsány Ferenc előbb aláírást gyűjt a kínai vakcina ellen, utóbb arról beszél az évértékelőjén, hogy a kínai és az orosz vakcinát is minden bizonnyal el fogja fogadni az illetékes uniós intézmény, végül arra kéri követőit, hogy oltassák be mindenképpen magukat, de csak azzal, amit az unió engedélyez, akkor mindnyájunkat összezavar. Hát még a követőit!

Amikor Jakab Péter azt kéri, hogy ne regisztráljunk, mert az tiltott politikai adatgyűjtés és ne „kínai cuccal kísérletezzenek rajtunk”, majd az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet, akkor bizony azt kell mondanunk, hogy ez az ember vagy megzakkant, vagy rosszindulatúan minket akar annyira összezavarni, hogy zakkanjunk meg.

Mindez miért lehet jó az ellenzéknek? A válasz egyszerű és logikus – csak akkor nem mernénk megadni, ha még hinnénk a baloldal moralitásában. A baloldalon egységesülő szivárványkoalíció, amelyre – mivel a szélsőjobbtól a liberálisokon át a baloldalig terjed – nyugodtan használhatjuk a dualizmusból származó „habarékellenzék” kifejezést, abban érdekelt, hogy ne az ő soraikban, hanem az emberek fejében legyen zavar.

Hogy minél többen elbizonytalanodjanak, és ne növekedjen tovább az oltási hajlandóság. Minél később oltják be ugyanis a lakosság azon arányát, ami a gazdaság teljes újranyitásához szükséges, annál nagyobbat zuhan az ország 2022-re. Amikor ráfordulunk a választásokra, az ellenzék érdeke az lesz, hogy minél rosszabbak legyenek a gazdasági mutatók, hisz annál nagyobb esélyük lesz a győzelemre.

Tehát, minél rosszabb az országnak, annál jobb az ellenzéknek – vélekednek a baloldalon. Ebben pedig megfelelő eszköz az oltások kö­rüli zavarkeltés. Politikailag racionális, morálisan elítélendő. Cinikus, aljas és kibírhatatlan.

(A szerző a XXI. Század Intézet kutatója)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Öngól

ĀFricska. Stummer János Jobbik-maradvány drámai hangú videót gyártott, amelyben feltűnik Jakab Péter pártelnök is

Putsay Gábor

Putsay Gábor

A fellendülés kulcsai

ĀTöbb mint 28 ezer lakás épült tavaly Magyarországon, ami 11 éves új rekord. Egy év alatt 34 százalékos volt a növekedés, emellett minden településkategó­riában, így a városokban és a falvakban is erőteljes volt a növekedés