Köpeczi Bócz Edit

Vélemény és vita

Tiltakozás egy ocsmány gúnyrajz és egy igazságtalan döntés ellen

A Száműzött Bíboros Hercegprímás Emlékét Őrző Alapítvány részéről tiltakozunk a Fővárosi Törvényszék igazságtalan döntése ellen!

Mint emlékezetes, 2020 áprilisában megjelent a Népszava újságban Pápai Gábor Jézus Krisztust gyalázó alkotása, amelyet karikatúrának sem lehet nevezni, mert egy ocsmány, undorító és felháborító gúnyrajz.

Pápai Gábor saját magában gúnyolhatja és csúfolhatja Jézus Krisztust, de a sajtó nyilvánossága előtt nem. A keresztény vallást ilyen módon gúnyolni nemcsak sértő, hanem törvényellenes is.

A törvény tiltja a vallási tisztelet tárgyának gúnyolását, de előírja azt is, hogy a „vallási közösség jelképrendszere szintén fokozott jogvédelemben részesül” (2012. évi II. Tv. 188. §, és a 2011. évi CCVI Tv 20/A § (1). Még Alaptörvényünk is elítéli a vallási közösségek méltóságának megsértését. Tehát a gúnyrajzot Jézus Krisztusról közzétenni és még az úgynevezett karikatúrát viccesnek találni felháborító.

Sajnálatos, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese által a keresztény közösség nevében indított perben a Fővárosi Törvényszék nevében eljáró bírónő a kitűzött tárgyaláson nem megfelelően járt el.

A törvényt figyelmen kívül hagyta, és a saját érzelmei alapján döntött. Mosolyogva közölte, hogy „a Népszavában megjelent karikatúra jópofa, az átlag magyar állampolgár viccként fogja fel”. „Jópofa” Krisztus keresztre feszítésén gúnyolódni?

Sajnos ezek szerint nem ismeri azt sem, hogy Jézust ártatlanul kínozták meg és feszítették keresztre, megölték. Tehát igazságtalanul ítélték halálra.

Azt is figyelmen kívül hagyta, hogy a rajzon Müller Cecília országos tiszti főorvost szintén a gúny tárgyává tették! Jó lenne, ha elgondolkodna a bírónő, hogy ha valamelyik családtagját vagy őt „karikatúrán” kigúnyolnák, akkor is „jópofa” megjegyzést tett volna? Tudjuk a választ, mert akkor biztosan nem mondta volna a rajzra, hogy jópofa, hanem azonnal felháborodott volna.

A bírónő igazságtalan döntése után  vajon mit éreznek jelenleg a keresztény hitben élő emberek? Csakis végtelen szomorúságot, hogy ilyen megtörténhet, és egy felháborító gúnyrajz, amely személyiségi jogot is sért, a bíróságon büntetés helyett dicséretet érdemelt.

Az elsőfokú bírósági döntés ellen a keresztények nevében felháborodva tiltakozunk abban a reményben, hogy a fellebbezés után a másodfokú bírósági eljárásban a gyalázkodók ellen a büntetés nem marad el.

(A szerző a Száműzött Bíboros Hercegprímás Emlékét Őrző Alapítvány képviselője)

Kapcsolódó írásaink

Deme Dániel

Deme Dániel

Von der Leyen botladozik

ĀA liberális torzításoktól paralizált, öncélú brüsszeli szervezet nem tudja és nem is akarja képviselni az európai polgárok többségének érdekeit, értékeit

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Házaló boldogság

ĀGyakran találok a virtuális és valódi postaládámban is „kéretlen” küldeményeket, amelyek az időre, a haszontalan információk ­miatti agyterhelési kapacitásra és a pénztárcára vonatkozó takarékossági okokból azonnal a kukában kötnek ki