Putsay Gábor

Vélemény és vita

Gazdaság-újraindítás

A költségvetés stabilizációja, a fegyelmezett gazdaságpolitika, valamint a beruházásösztönző fiskális és monetáris politika járult hozzá ahhoz, hogy Magyarországot felkészülten érte a járvány

álláspont

Veszítettünk ugyan a lendületből, de megmaradtak a munkahelyek és a fejlesztések üteme is. Ugyanis döntően a beruházások teremtik meg az alapot a válságból történő kilábaláshoz, hovatovább ahhoz, hogy Magyarország és a hazai vállalkozások továbbra is versenyképesek maradjanak a globális piacon.

Mint ahogy Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján elmondta, sikerült elhárítanunk, hogy a válság idején visszatérjünk a segély alapú gazdaságra, mert akkor bizony lehúzhatnánk a rolót. Ebben az esetben ugyanis a beruházások is lecsökkennének, ha viszont ezek nincsenek, akkor kevesebb a munka, így lecsökken a fogyasztás, és az állam bevétele is, amiből a segélyeket ki lehetne fizetni. Belekerülnénk egy olyan ördögi körbe, hogy előbb-utóbb kénytelenek lennénk valamely nemzetközi hitelező ajtaján kopogtatni, aminek ugyebár már ismerjük a következményeit.

Mi a védekezésben azt az utat választottuk, hogy a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként ötvenezer kis- és középvállalkozás, továbbá egymillió háztartás kapott lehetőséget a hitelfizetés halasztására, ezzel háromezermilliárd forint maradt náluk, a bértámogatás és az adókedvezmények révén pedig megmaradhatott a munkahelyek többsége, illetve újak jöhettek létre. Amit jól mutat, hogy tavaly decemberben annyian dolgoztak az országban, mint az azt megelőző évben.

Ezt a célt is szolgálták a beruházási támogatások, amelyek révén a vállalkozások 280 ezer munkahelyet tarthattak meg, és több tízezer újat hozhattak létre.

Most elérkeztünk a gazdaság-újraindítási akciótervhez, amelynek fontos része a vállalkozások új hitelkonstrukciója, a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentessége, az új felsőoktatási és agrárstratégia, és – ismét – nem utolsósorban a beruházások élénkítése.

A beruházásokért jelentős versenyben kell helytállnunk a nemzetközi porondon, ebben az értelemben viszont jól, pontosabban több lábon állunk. Az elmúlt két évben a legnagyobb beruházások Németországból érkeztek, értékben a legtöbb pénzt a kínaiak és a koreaiak fektették be nálunk, és a legtöbb munkahelyet amerikai cégek hozták létre.

Az idei gazdaságpolitika egyik fontos célja, hogy a versenyképesség-javító intézkedéseket folytatni kell, így a második fél évben – feltéve, hogy a tervezett oltottsági szintet sikerül elérni – két számjegyű is lehet a gazdasági növekedés. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint fontos, hogy az eddig befektetett energia és pénz ne vesszen el. Már csak azért sem, mert hazánk eddig igen előkelő helyen szerepelt az unióban a beruházások és a foglalkoztatás esetében.

Előbbinél a bruttó hazai termékhez viszonyított nemzetgazdasági beruházások aránya az írek után a második volt Magyarországon a tavalyi első három negyedévben, az állami beruházások arányát figyelembe véve viszont elsők voltunk. Nálunk volt továbbá eddig is az egyik legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, és ezt a szintet az akcióterv révén sikerült tartani.

Bár a járvány miatt bizonyos ágazatok, így a turizmus és a vendéglátás padlóra kerültek, viszont a gazdaság nyolcvan százaléka továbbra is kiválóan teljesít. Ebben meghatározó rész jut az élelmiszeriparnak, az építőiparnak és a járműiparnak. Utóbbi kettőnél új gazdaságpolitikai cél a hazai márkák erősítése, aminek egyik része a vasúti járműgyártás. Itt már nemcsak a hagyományainkra támaszkodhatnánk, hanem új esélyt is kaphatna az iparág.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Házaló boldogság

ĀGyakran találok a virtuális és valódi postaládámban is „kéretlen” küldeményeket, amelyek az időre, a haszontalan információk ­miatti agyterhelési kapacitásra és a pénztárcára vonatkozó takarékossági okokból azonnal a kukában kötnek ki

Deme Dániel

Deme Dániel

Von der Leyen botladozik

ĀA liberális torzításoktól paralizált, öncélú brüsszeli szervezet nem tudja és nem is akarja képviselni az európai polgárok többségének érdekeit, értékeit