Őry Mariann

Vélemény és vita

Úgynevezett demokrácia

Beszéljünk egy kicsit a demokráciáról! Amivel az Európai Bizottság illetékeseinek nincs gondjuk, az bizonyára mintaszerűen jól működik, ezért – okulásul – nézzünk egy pozitív példát

álláspont

A későbbiekben nevesítendő európai ország választásait egy magát elitellenesnek nevező párt nyeri, a legerősebb szövetség pedig a jobbközép lesz, s e szövetség legerősebb pártja koalícióra lép a már említett elitellenesekkel. Telik-múlik az idő, egy év alatt a jobboldali, bevándorlásellenes belügyminiszter végrehajtja a kampányban ígért szigorú migrációs politikát, amennyire tőle telik, nem engedi kikötni és megbünteti a Soros-hálózat embercsempész hajóit. Pártja népszerűsége megduplázódik, partneréé megfeleződik.

A koalíciós feszültségek nyomán a jobboldali párt kilép a kormányból, az elitellenesek, a folyvást népakaratról szónoklók pedig előre hozott választások helyett összeállnak a szociáldemokratákkal, akiket addig naphosszat átkoztak. A sajtó hetente a kormány bukását vizionálja, de csak nem buknak meg, az idő telik, jön egy világjárvány, amit senki szerint sem kezelnek jól, de csak nem buknak meg.

Időközben kiderül, hogy a komplett koalíciót sakkban tartja a szociáldemokratákból kivált, a felmérések szerint háromszázalékos kispárt, amelyet egy volt miniszterelnök, egy rutinos politikai hazárdjátékos irányít. Most ott tartunk, hogy kigolyózta a legnépszerűbb politikust, a miniszterelnököt, megakadályozta a választásokat, és elérte, hogy az legyen a miniszterelnök, akit ő akar.

Ebből lehetne egy remek sorozat akár, de sajnos ez a valóság, mégpedig – már úgyis kitalálták – Olaszországban. Meglep még bárkit is, hogy az Európai Bizottságnak a fentiek közül kizárólag a migránshajók megállításával volt problémája, nem pedig a választói akarat semmibe vételével?

Mert hát illúzióink ne legyenek, ráfogják a járványra a dolgot, de világos, hogy azért nem akarnak választásokat tartani, mert a jobboldal nyerne, a baloldal pedig megannyi mandátumtól és jól fizető állástól esne el. Ki akarna járvány idején még több éhes szájat? Brüsszel csupa irgalom és megértés.

Már amikor a baloldalról van szó.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke pusztán a saját pozíciója nevéből kiindulva is intenzíven érdeklődhetne az olasz helyzet iránt, hiszen amit a baloldali politikai elit ott művel, abban nem sok az európai érték, az átláthatóság meg pláne nem.

A liberális biztos azonban ehelyett arról beszélt a Handelsblattnak, hogy érdeklődése középpontjában egyértelműen Magyarország és Lengyelország áll. Eddig is tudtuk, hogy így van, mivel elég esetlenül próbáltak úgy tenni Brüsszelben, minthaa jogállamiságért mint európai értékért aggódnának, nem pedig a jobboldali, konzervatív kormányokat akarnák elgáncsolni ideológiai alapon.

Ahogyan arra Varga Judit igazságügyi miniszter tegnap rámutatott, a bizottság idén is a lejárt lemezt játssza a jogállamisági jelentése kapcsán. Az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségéről, a korrupció elleni küzdelemről, a médiapluralizmusról, valamint a fékek és ellensúlyok működéséről tartanak előzetes konzultációt, a változatosság kedvéért ismét úgynevezett civil szervezetekkel.

Nem kell óriási munkát fektetni bele, hiszen az eddigi brüsszeli dokumentumokból egyértelmű, a Soros-hálózat mely tagjai is vannak Jourová asszony telefonjának gyorshívóján.

Igazán nem szeretnénk elvitatni a sorosista, bürokrata elit jogát a szokásos éves belterjes szórakozásuktól. De kérjük, tegyenek már valami hasznosat is Európa érdekében.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A hiányzó közös hang

ĀAz Európai Unió tagországainak alapvető nemzeti érdeke az lenne, ha mind Oroszországgal, mind Kínával békés, kiegyensúlyozott viszonyt folytatnának, hiszen egyik ország sem jelent sem katonai, sem ideológiai veszélyt az unió államaira

Nagy Ervin

Nagy Ervin

A Frontex-zsákutca

ĀA menedékjog létező szabadságjog (Magyarország tavaly is több száz esetben alkalmazta), a migráció azonban nem. Az oltalomra minden embernek joga van, ám a bevándorlás nem alapvető jog. Ezt keveri össze politikai szándéktól vezérelve Brüsszel