Putsay Gábor

Vélemény és vita

Hecckampány vagy bértámogatás

Európa-szerte, így Magyarországon sincs elegendő vakcina, a vendéglátósok vergődnek, hiszen ebben a helyzetben nem lehet kinyitni az üzleteket, de ez politikai téren máris széles táptalajt nyújt ahhoz, hogy a kormány támadható legyen

álláspont

Miközben heroikus küzdelem zajlik annak érdekében, hogy az oltási program révén minél többen és mihamarabb kijussanak a veszélyhelyzetből, minél kevesebb embert veszítsünk el, az élet és a gazdaság végre visszazökkenjen a normál kerékvágásba, a magyar ellenzék álhíreket gyárt, hecckampányt folytat, politikai haszonszerzésre, a választási esélyeik jobbítására próbálja felhasználni a krízishelyzet hozta elégedetlenséget.

Európa-szerte, így Magyarországon sincs elegendő vakcina, a vendéglátósok vergődnek, hiszen ebben a helyzetben nem lehet kinyitni az üzleteket, de ez politikai téren máris széles táptalajt nyújt ahhoz, hogy a kormány támadható legyen. Pedig a kényszerhelyzet szülte, hogy vakcinaügyben alternatív forrásokat és beszerzési csatornákat kell keresni, mint ahogy azt is, hogy a vendéglátósoknak, akiket a baloldal most megpróbál uszítani, valóban nagyon nehéz.

Ilyenkor nem számít az sem, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv a magyar gazdaságtörténelem valaha volt legnagyobb intézkedéscsomagja, a közvetett segítséget, így a bértámogatást vagy az adócsökkentéseket, az adóelengedéseket és a hitelmoratóriumot is számolva, a kormány intézkedései az elmúlt csaknem egy évben 720 ezer vállalkozást értek el, és 1,4 millió munkahely megőrzéséhez járultak hozzá. Mindezt pedig azért sikerült lehetővé tenni, mert az eddigi fegyelmezett gazdaságpolitika tág anyagi mozgásteret tesz lehetővé, a tavalyi költségvetési hiány valóban felduzzadt, de nem kellett nemzetközi hitelekért folyamodnunk, nem miattunk hozták létre az európai újjáépítési alapot, és ha sikeresek lesznek az oltási programok, a költségvetést 2022-ig ismét egyensúlyba lehet hozni, döntően saját erőből.

Persze ez megint rosszul jönne az ellenzéknek. A korábbi világgazdasági krízis tapasztalata az, hogy amíg a baloldali kormány arra volt képes, hogy megemelje az adókat, felduzzassza a munkanélküliek táborát, elvegye a 13. havi nyugdíjat, a mostani kormány a már említett gazdaságvédelmi akcióterv mellett vagy annak részeként a járvány közepette is bővíti a gyermekes családok támogatását, otthonteremtési programokat vezet be, visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, és csökkenti a vállalkozások adóterheit, bértámogatást biztosít számukra.

A járványhelyzet első hullámában a tavaszi intézkedésekkel csaknem egymillió ember tarthatta meg az állását, a második hullámban pedig a kormány azonnali bértámogatási és adóügyi segítségről döntött azon ágazatok esetében, amelyeket a tavaly november 11-től elrendelt kijárási tilalom és egyéb korlátozások súlyosan érintenek. A vendéglátó, illetve a szabadidős ágazatban működő vállalkozások idén január végéig mentesülnek a munkáltatói közterhek alól. Csak tavaly novemberben a turisztikai és vendéglátói üzletágban tevékenykedő vállalkozások ilyenformán a bevallási adatok alapján hárommilliárd forintnyi adót spóroltak meg. A célzott ágazati bértámogatási programban a támogatást eddig 12 ezer munkáltató kérte mintegy 95 ezer munkavállaló esetében, ennek az értéke csaknem 22 milliárd forint.

Bizonyára többet jelent az is, a semmitmondó hecckampánynál mindenképpen, hogy a szálláshelyek bevételkiesésének nyolcvan százalékát megtéríti az állam. Emellett a turizmusfejlesztési hozzájárulás, az idegenforgalmi adó alóli mentesülés, a Széchenyi-pihenőkártya közterhének csökkenése, az arra utalható összeg megkétszerezése is segíti az idegenforgalmat. Az ágazatnak jutó támogatások összege már most meghaladja a nyolcszázmilliárd forintot. Így összességében ez a jelentős anyagi támogatás, ha nem is vethető össze a vakcina hatékonyságával, de mindenképpen megsüvegelendő, és védelmet nyújthat a cégeknek ebben a helyzetben.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Boros Imre

Boros Imre

Mire jó és mire nem az Európai Unió

ĀFokozatosan, de egyre nagyobb biztonsággal fedezhetők fel az unióban az egyenrangú nemzetek helyett a külső birodalomszervező erők törekvései és az ezek támogatására szóló külső erőforrások