Bán Károly

Vélemény és vita

Baloldali atomfegyverek

„Amit politikusként véghezvittem, vagy aminek részese lehettem, azt nagyjából ledózerolták. Ennyiben, ami az országgal történik, az fokozottan a személyes történetem is” – ezt válaszolta 2013-ban Magyar Bálint egy újságíró kérdésére

álláspont

Akkoriban az SZDSZ liberalizmusát (szerencsénkre) legalábbis formalizáltan, pártképződményként eltörölte a legújabb kori magyar történelem, ám művelői itt maradtak. Az itt hagyott adósságot pedig az adófizetők állták. Egy ország tönkretétele társtettesi minőségben sem számít bűnnek. Magyar Bálint akkoriban, a választók által ledózerolt világban, kakakóbiztosan leamortizált oktatási rendszerben is élt és virult. Sőt alkotott. Olykor meglátogatta New Yorkban mentorát, George Soros spekulánst is egy kis apanázsért, és megszülte az orbánizmus mielőbbi leváltásának igényével fogant művét, a Maffiaállam című tanulmánykötetét. Sokáig ezzel haknizott a nagyvilágban és itthon is.

Ezt szánták a Soros-hálózat által pókként átszőtt világban és persze idehaza is atomfegyvernek 2014-re, hogy visszatérhessen az áhított liberális demokrácia, amelyet oly hőn szerettek Ám a fegyver visszafelé sült el, mint ahogy ez ilyenkor lenni szokott.

Magyar Bálint hosszú hallgatás után most ismét visszatért. Hol másutt, mint az „elűzött, kiebrudalt”, budapesti székhelyű Soros-egyetem főhadiszállásán, a Demokrácia Intézetnél állt szolgálatba. Az intézményben „világszínvonalú kutatással” ígérnek támogatást a nyílt társadalom ügyének a régióban és persze szerte a világon.

Soros bizalmi embere, Magyar Bálint mellett a CEU volt rektora és a gendertanszék vezetője szabja majd meg a demokrácia irányvonalát, az első pódiumbeszélgetésre meghívott vendég pedig az Európai Parlament „újszadeszes” képviselője, a momentumos Cseh Katalin lesz. Egyébiránt Magyar Bálint volt az is, aki a Horn-, később a Gyurcsány-kormány oktatási minisztereként bársonyszőnyeget terített a CEU elé, most pedig, hogy az anyaegyetem Bécsbe költözött, a budapesti campus Demokrácia Intézetében állítják csatarendbe a polgári kormány valamennyi élharcos bírálóját.

Egy ilyen csapathoz csatlakozik majd Soros György hatvannál is több, hazánkban működő alapítványa, „civil” szervezete, amelyek a magyar közélet szinte minden szegletében jelen vannak, ezek összecsiszolását, összerendezését már Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnöktől várják. Vannak azonban ezen kívül is lekötetlen szabad vegyértékek. Ilyen például a most már nem csupán a szociáldemokráciát, hanem a teljes egyesült magyar demokratákat szolgáló demokrácia­intézet, a Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft. Ezt az MSZP alapította, ám a pártokat megillető költségvetési forrásokból a szocialisták parlamenti frakciója finanszírozta. Olyan nagyágyú is található soraikban, mint az egykori honvédelmi miniszter, a párt stratégája, Szekeres Imre. A KISZ Veszprém megyei bizottságának korábbi első titkára Gyurcsánnyal együtt volt haszonélvezője a liberális privatizációnak, ám Gyurcsány mégis megharagudott rá az MSZP-ből történő távozásakor, és azt mondta rá, hogy „Imre egy gyenge minőségű ember”.

Nem azért mondta ezt Gyurcsány, mert Szekeresnek a kecskeméti repülőbázison a Gripenek fogadásakor a NATO-kompatibilitás kifejezésbe beletört nem kicsit a nyelve, s a közzétett videó szerint a fél ország azt gondolta, nem minden alapot nélkülözve, hogy a miniszter tök részeg volt. Holott ezt maga cáfolta, némi bizonytalanság után:

„Egy korty sört nem ittam!”

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Törésvonalak Amerikában

ĀA főhatalmat ismét visszaszerző „mélyállam” Donald Trumpnak még a nyomát is ki akarja törölni az ameri­kaiak emlékezetéből.

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Biztos forrásból tudom…

ĀA pletyka ragályosabb a vírusnál, ahogy a rémhírkeltés is nagyobb rombolást végez minden lelki nyavalyánál. Az álhír káros az egészségre, kiváltképp ha hihetően van csomagolva. Ezt pedig a hamis narratívát mesélő ellenzéki politikusok is jól tudják

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom