Őry Mariann

Vélemény és vita

Obama árnyéka

Mire számíthatunk Joe Bidentől? – ez az európai politika egyik nagy kérdése az elmúlt napokban

álláspont

A liberális elit örömtáncot járt, Biden megválasztásától az Obama-érában megszokott stílus visszatérését remélik, azt a balliberális hegemóniát, amit ők a dolgok normális működésének tekintenek.

Helyreáll a világ rendje, vége a négy évig tartó Trump-elnökségnek, ami számukra csupa váratlan fordulat, kiszámíthatatlanság, gyakran kellemetlen meglepetés volt. Nyugtalanító volt, hogy Trump nem a libe­rálisok keretrendszerében gondolkodik, hogy tőlük eltérően nem kioktatja és fenyegeti, hanem támogatja Orbán Viktort, hogy nemzeti szuverenitásról és kereszténységről beszél, nem pedig az ő szivárványszínű dogmáikról. Az pedig különösen zavarta őket, hogy megválasztásával újra képviselve, újra megtisztelve érezte magát az amerikai társadalom azon nem elhanyagolható része, amelyet a liberálisok a médiában és a szórakoztatóiparban is élvezettel gúnyolnak és megvetnek.
Beiktatása után Biden nem tétlenkedett sokáig, aláírt egy sor rendeletet, amelyek egy része erősen bevándorláspárti – a republikánusok szerint már első napján nagyon rossz irányba fordult. Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője például arra emlékeztette Bident, nem a szélsőbaloldalnak tartozik a választási győzelmével. A demokrata elnök tizenegymillió, már az Egyesült Államokban élő illegális bevándorlónak adna állampolgárságot. Egy másik, szintén nagy port kavart rendelet arról szól, hogy a gyerekek a saját, választott nemüknek megfelelő mosdót használhassák, és ennek megfelelően vegyenek részt a különböző sportokban is. Önmagában is aggasztó, hogy a genderideológia annyira fontos Bidennek, hogy első intézkedései közt gondol rá, a sportra vonatkozó rész pedig nyilvánvaló fenyegetés a női sportolóknak, kapott is támadásokat rendesen.

Két nappal Biden beiktatása után újabb kellemetlen emlékeztetőt kaptunk abból, milyen is volt az Obama-adminisztráció külpolitikája. Múlt pénteken Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő magyarázatot követelt a moszkvai amerikai nagykövetségtől, miért közölték az ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt támogató, nem engedélyezett tüntetések útvonalát, és miért dobták be a köztudatba a „Kreml elleni menetelés” gondolatát, miközben ilyen tervük a szervezőknek nem volt. Az amerikai diplomáciai képviselet kommunikációját – amelyben egyébként állampolgáraik védelmére, figyelmeztetésére hivatkoztak – Oroszország belügyeibe való közvetlen beavatkozásnak minősítette tegnap Zaharova.
Sejthették ezt előre Moszkvában, egy szakértő ugyanis már Biden beiktatásának napján úgy nyilatkozott a TASZSZ hírügynökségnek, hogy Biden agresszív, ideologikus retorikával támadhatja majd Moszkvát, hogy elterelje a figyelmet a hazai gondokról. Azokból pedig van bőven, ezt nem csak az orosz szakértő mondja.

Súlyosan megosztott az amerikai társadalom, Oroszország pedig „az antipélda”, mindannak a szimbóluma, ami ellen Biden és balliberális csapata harcol.

A kérdés tehát továbbra is adott. Az Egyesült Államok saját problémáinak megoldása mellett Bidennek – több nyugati sajtóértékelés szerint is – kevesebb ideje lesz külügyekre, ez azonban nem jelenti azt, hogy fel lehet lélegezni, hiszen újra pozícióba juttatja az ideológiai kioktatás, a belügyekbe való durva beavatkozás olyan híveit, mint például Victoria Nuland.
Magyarország korábban már helytállt ezen a nehezített pályán is, az érdekünk pedig az, hogy minden vészjósló előjel ellenére pragmatikus kapcsolatunk legyen Washingtonnal. Jó lenne, ha a Fehér Házban tanulnának Obama hibáiból.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Vári F. Teofil

Vári F. Teofil

Pokoli színjáték

ĀA Népszavában Jézust és Müller Cecília országos tiszti főorvost ábrázoló gúnyrajz megjelenése és védelembe vétele kapcsán Dante Isteni színjátékából a pokolnak legsötétebb istenkáromlói elevenedtek meg és jöttek fel a mélyből

Deme Dániel

Deme Dániel

Konzervatív óriások csatája

ĀA társadalmi egyesítést sem a büntető hangulatban áskálódó baloldal, sem pedig a radikalizálódó és a valóságot ellenségként kezelő republikánus konzervatív szavazók nem fogják elhozni Amerikának

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom