Deme Dániel

Vélemény és vita

Konzervatív óriások csatája

A társadalmi egyesítést sem a büntető hangulatban áskálódó baloldal, sem pedig a radikalizálódó és a valóságot ellenségként kezelő republikánus konzervatív szavazók nem fogják elhozni Amerikának

Az elnökválasztások során Amerikában az egyik legnagyobb sztori a konzervatív médiaóriások közti csata volt. A Fox News és Newsmax közti harc a nézőkért némelyeket arra a következtetésre késztetett, hogy Rupert Murdoch médiamágnás legféltettebb ékszerének, a Fox News hírcsatornának ütött az órája. A fellegek a Fox szerkesztősége felett az első elnöki televíziós vita után kezdtek gyülekezni, amikor is Trump egyik fia azzal vádolta meg Chris Wallace veterán műsorvezetőt, hogy baloldali elfogultsággal kezelte a vitát. Wal­lace már egy korábbi Trump-interjú során sem mutatott elég elkötelezettséget az elnök pozitív arculatának kiemeléséhez, ezért úgy látszik, sokan azt várták tőle, hogy korábbi hibáját majd talán az elnöki vita során jóváteszi. Nem így történt, Wallace igazi konzervatív értékeket demonstráló újságíróként tette a dolgát, és hagyta, hogy a műsort követően a választópolgárok döntsék el a vita győztesét, nem pedig ő. A Fox nézőközönségének tömeges elvándorlását viszont egy látszólag ártatlan szerkesztőségi döntés okozta, mégpedig az, hogy nekik sikerült elsőnek elismerniük Joe Biden győzelmét Arizona államban, ami hatalmas felháborodást keltett Trump-párti nézőikben. Számunkra szinte ismeretlen az a szintű gyanakvás és összeesküvés-hangulat, amely jelenleg uralja a konzervatív amerikai közvéleményt. Ez sajnos általános jellemzője egy olyan társadalmi rétegnek, amely tudatában van annak, hogy nem ura a körülötte zajló történelmi folyamatoknak. Egy olyan csatában küzdenek, amelyben az ellenfél választhatta meg a terepet, a fegyvernemet és az időpontot is. Ebben a légkörben, bármennyire kínosnak tűnik is, fegyverük csupán a tagadás és késleltetés volt.

A Fox News nagyon rosszul olvasta le a saját nézői közt uralkodó ostromhangulatot, amikor tisztán a beérkezett számok alapján egyszerűen kimondták, hogy Biden több szavazatot kapott, mint Trump. Ezt nézőik megbocsáthatatlan árulásnak tekintették, és ha már a szavazóurnáknál nem jártak sikerrel, távkapcsolóikkal protestáltak a lesújtó ítélet ellen. Azonnal átkapcsoltak a rivális Newsmax hírcsatornára, amely a politikai spektrumon a Foxtól jobbra helyezkedik el. A Newsmax app telefonos letöltései és nézettségi arányai egyik napról a másikra megnégyszereződtek, mert ők felismerték, hogy Trump a végsőkig harcolni fog az általa „megbundázottnak” tartott demokrata győzelem ellen. Megértették, hogy az amerikai jobboldal számára csak Trump maradt egy konzervatív keresztény Amerika életben tartásához, maga a Republikánus Párt már nem megbízható partner a radikális baloldal ellen folytatott harcban.

Az egész affér következményeként jobbratolódás figyelhető meg az amerikai republikánusbarát sajtóban. Rupert Murdoch, a 89 éves sajtólegenda a zuhanó nézettségi mutatókra elbocsátási és átszervezési hullámmal reagált a Foxnál,
amely a jelek szerint sikeresen megállította az elvándorlást. A mérsékelt riportereket kisöpörték a fő műsoridőből, helyükre pedig betették a harag harsány prófétáit, akikkel majd eredményesebben tudja saját magát hergelni a hatalmától és hőseitől megfosztott konzervatív Amerika.

Egyrészt talán ünnepelhetnénk azt, hogy végre van egy ország, ahol a nézők képesek voltak megakadályozni azt, hogy egy konzervatív hazafias értékeket képviselő sajtóorgánum balra sodródjon. Ez szinte precedens nélküli a nyugati demokráciákban, ahol szinte nyoma sem maradt a többség értékrendjét képviselő konzervatív sajtónak. Ami viszont aggasztó, az az, hogy a jobboldal saját sajtóját pártatlansága és tényszerűsége miatt bünteti. Éles nyelvű büntetőket és harci modorú „shock-jockokat” akarnak hallgatni ahelyett, hogy szenvedélyektől, pátosztól és illúzióktól mentesen értesüljenek a tényekről.

Az ebben rejlő veszélyek szemléltetésére hadd hívjam meg tanúnak Cynthia Miller-Idriss ismert libe­rális akadémikust, akinek nagy és vélhetőleg igen jövedelmező szenvedélye a jobboldali radikalizmus elleni harc. A Parler nevű, jobboldali,
cenzúrázatlan internetes fórum kapcsán írja, hogy „minél több időt szentelsz hasonló véleményű embereknek, a kutatások szerint annál valószínűbb, hogy idővel saját nézeteid egy extrémebb verziója felé sodródsz”. Persze Miller-Idriss addig a következtetésig már nem jut el, hogy ez az alapelv teljes mértékben alkalmazható a liberális progresszív körök által dominált fórumokra is, mint a Twitter vagy a Face­­book, ahol öncenzúrázatlan konzervatív véle­mény már nemigen jelenhet meg. Így radikalizálja önmagát a politikai és világnézeti baloldal, szabadon megfogalmazott ellenvélemény hiá­nyában saját visszhangjukat hallják csak, és ekként sodródnak egyre szélsőségesebb álláspontok felé.

De a Miller-Idriss féle alapelvben van egy jó adag igazság, és félő, hogy az amerikai konzervatív társadalom hatékony stratégia és reflexió helyett egy véleménybuborékot próbál majd kialakítani. Biden elnök egyik fő célkitűzése az, hogy egyesítse a klánokra oszlott amerikai társadalmat. Ezt az „egyesítést” késlekedés nélkül meg is kezdte azzal, hogy újra tágra nyitotta a kapukat a radikális iszlám országai számára, legalizálni fogja az országba illegálisan bejutott több millió bevándorlót, és lebontja Amerika fizikai határait. Ezért félő, hogy a társadalmi egyesítést a majdnem polgárháborús hangulatban élő amerikaiak számára sem a büntető hangulatban áskálódó baloldal, sem a radikalizálódó és a valóságot ellenségként kezelő republikánus konzervatív szavazók nem fogják elhozni.

(A szerző teológus, újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Krumplista

ĀFricska. Ez a jegyzet kicsit kínos nekem. Meg sem írnám, ha „főhőse” nem a Facebook zsibvásárán árulta volna romlott portékáját

Őry Mariann

Őry Mariann

Obama árnyéka

ĀMire számíthatunk Joe Bidentől? – ez az európai politika egyik nagy kérdése az elmúlt napokban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom