Őry Mariann

Vélemény és vita

Viharos tengereken

„Fura lett volna, ha Merkelt nem egy másik merkel követi” – sommázta egy hozzászóló a német Kereszténydemokrata Unió múlt hétvégi elnökválasztását a Twitteren

álláspont

A nemzetközi sajtóban általánossá vált vélekedés szerint Armin Laschet személyében Angela Merkel kancellár politikája és befolyása él tovább. Nem lesz fordulat, konzervatív legalábbis biztosan nem.

A konzervatív Tichy’s Einblick véleményportál több cikkben is keserűen számolt be arról, hogy nem a tagság körében népszerűbb Friedrich Merz nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját – az elsőt igen! –, hanem a regnáló hatalom, a fősodor jelöltje. A portál alapítója, Roland Tichy szerint Merkel oly mértékben átformálta már a pártját, hogy nincs lehetőség alapvető változásokra. „A CDU már nem Konrad Adenauer vagy Helmut Kohl pártja” – írta.

Armin Laschet igazán nem könnyű időszakban lett Németország legerősebb pártjának elnöke. Ha olyan, minden vezető vállát nyomó, globális problémákat, mint a koronavírus-válság és annak gazdasági következményei, nem is vizsgálunk, kapásból van két komoly pártpolitikai gondja is: Friedrich Merz és Markus Söder. Először is, Laschet egy súlyosan megosztott pártot örökölt meg. Ezt mutatja, hogy a választás második fordulójában 521 szavazatot kapott, míg a konzervatív Merz 466-ot. Nem egy fényes diadal. Az elégedetlen konzervatívok komoly erőt képviselnek a pártban, és változást, fordulatot akarnak. Nagy kérdés, Laschet mire megy majd velük.

Másodszor pedig minden felmérés alapján a bajor miniszterelnök Södert látnák szívesebben az emberek a CDU/CSU kancellárjelöltjeként. Az őszi szövetségi választásokig Laschetnek bizonyítania kell. Márciusban Baden-Württemberg és Rajna-vidék–Pfalz tartományokban, júniusban pedig Szász-Anhaltban lesznek tartományi parlamenti választások. A CDU mindhárom helyen vezet a felméréseken, de hol a Zöldek, hol a szociáldemokraták, hol pedig a jobboldali AfD szorongatja.

Mindent összevetve, Laschetnek viharos tengeren kell kormányoznia a CDU hajóját, hogy az osztrák Kurier drámai allegóriáját idézzük.

Ami a magyar érdeket illeti, üdvös volna a konzervatív fordulat az Európai Néppárt meghatározó pártjában, de aggodalomra semmi ok. Laschettől – akit tartományi miniszterelnökként már megismert a magyar kormány – okkal lehet várni azt a pragmatikus hozzáállást, amit Orbán Viktor is említett gratuláló levelében. Ne feledjük, Észak-Rajna–Vesztfália az a német tartomány, ahonnan a legtöbb beruházás érkezik hazánkba, vállalatai több tízezer embernek adnak munkát Magyarországon. Laschet kompromisszumkészen nyilatkozott akkor is, amikor megválasztása napján egyből a Fidesz és a Néppárt kapcsolatáról kérdezték. Hiába követelőzött Donald Tusk Néppárt-elnök, vele ellentétben Laschet tud felelősségteljesen gondolkodni.

Nemcsak Berlinre figyelünk ezekben a napokban, hanem Washingtonra is. Holnap iktatják be Joe Biden amerikai elnököt, akire nem kevésbé „viharos tenger” vár. Az Egyesült Államok társadalma mélyen megosztott, Donald Trump támogatóinak érthető dühén pedig aligha enyhít, hogy a hivatalban lévő elnököt és szavazóit is mindenáron meg akarják alázni a demokraták.

Magyarországról nézve ebben az esetben is az lesz a fontos, hogy a kétoldalú kapcsolatok pragmatikusak legyenek, és a kölcsönös tiszteletre épüljenek. Csak remélni tudjuk, hogy nem az Obama-éra agresszív beavatkozásait és lekezelő stílusát veszik ismét elő.

A londoni The Times szerint mindenesetre Bidennek nem lesz ideje Európára. Van baja otthon bőven.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Vakcinakeringő

ĀAzt írja az újság, hogy márciustól jön a vakcinaútlevél. Digitális lesz, mint lassan már minden ezen a világon

Rab Irén

Rab Irén

Coronapárt és a kisgömböc

ĀMialatt a CDU kongresszusa a jövő útját egyengetve új pártelnököt választott magának, a fősodortól messze eső polgárok új párt alapításába fogtak