Putsay Gábor

Vélemény és vita

Stabilitást adó bértámogatások

álláspont

A járványhelyzetből adódóan ismét bértámogatásban részesülhetnek munkahelyük megőrzése érdekében a kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) szektor magasan képzett szakemberei, így jövő év január elejétől többek között mérnökök, kutatók, informatikusok után kaphatnak állami juttatást a vállalkozások három hónapos időtartamra. Mivel ezzel a lehetőséggel minden kutatást és fejlesztést végző, nem költségvetési szervhez tartozó munkáltató élhet, a program valamennyi ágazatot érinti. A KFI bértámogatási program első szakasza tavasszal, röviddel a vészhelyzet kihirdetését követően indult, és az első hullámban a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként 23 ezer magasan képzett szakember munkahelyének megtartásához járult hozzá. A mostani intézkedés elsődleges célja az ágazatban dolgozó több tízezer munkavállaló tartós foglalkoztatása, a munkabérek fenntartása és új munkahelyek teremtése, aminek eredményességét jól mutatja, hogy a szektorban a foglalkoztatás folyamatosan bővül.

Bár a koronavírus-járvány a magyar gazdaságot és a munkaerőpiacot is sújtotta, a vírushelyzet első és második hullámában bevezetett központi programok összességében 1,6 millió ember munkahelyének megőrzésében segítettek. A legfontosabb kormányzati lépések közé tartoztak a különböző bértámogatások – a KFI mellett leginkább a munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő bértámogatás –, a hitelmoratórium, az ingyenes képzések, a beruházásösztönző program, az átmeneti és tartós adócsökkentések. Ezeknek, továbbá a hazai és külföldi beruházók bizalmának is köszönhető, hogy bár júniusra elérte a mélypontját a hazai munkaerőpiac, idén szeptemberben már ismét csaknem 4,5 millióan dolgoztak az országban, többen, mint januárban. Ezen belül az is komoly eredmény, hogy a legaktívabbnak számító 15-64 évesek között hetvenszázalékos a foglalkoztatási ráta, és Magyarországon 4,7 százalékos szinttel az Európai Unió tagállamai között továbbra is az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség. Ezt azért is érdemes tartani, mert 2010 óta egészen a vírushelyzet kezdetéig 850 ezer állás jött létre Magyarországon, ami hozzájárult ahhoz, hogy a gazdaságot stabil helyzetben érte a válság, és ezt a stabilitást sikerült fenntartani a második hullámban is. Még úgy is, hogy a tavalyi ötszázalékos gazdasági növekedést idén 6–6,5 százalékos  visszaesés követi, és a háromszázalékos költségvetési hiány kilenc százalékra emelkedhet. Utóbbi viszont leginkább a járványügyi intézkedések, a gazdaságélénkítő és az egészségügyet támogató programok következménye. Ezzel együtt viszont – köszönhetően többek között a korábbi szigorú és fegyelmezett költségvetési politikának – nem szorulunk külső segítségre, mint ahogy az európai újjáépítési alapot sem a mi megsegítésünkre kellett létrehozni.

Mindez az államháztartás adósságrendezésében is tetten érhető, hiszen amellett, hogy a fent említett tételek miatt idén növekszik az adósság, még a válság idején is csökkent – húsz százalék alá – az adósságon belüli devizaarány, és jövőre nem kényszerülünk devizakötvény kibocsátására. A magyar adósságkezelés több lábon áll, gördülékenyen működik, emellett a jövő év sem rejt jelentős kockázatokat. Már csak azért sem, mert az Államadósság-kezelő Központ a forintkötvénypiac mellett a lakossági állampapírpiacra számít. Utóbbinak pedig alapot ad a Magyar Állampapír Plusz sikere is, hiszen a kötvény biztos és magas hozamot nyújt a befektetőnek és támaszt jövőre az államháztartásnak. Így a lakossági tartalékok és megtakarítások kellő garanciát nyújtanak az államadósság kiszámítható finanszírozására.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Bogár László

Bogár László

A Bivaly éve

Ā2021 a Bivaly éve lesz a kínai naptár szerint. A Bivaly erős, állhatatos, szívós és kitartó, és ha egyszer elhatározott valamit, nincs olyan erő, ami meg tudná akadályozni abban, hogy véghez vigye

Deme Dániel

Deme Dániel

Élhetetlenség, menekülés

ĀA valódi okokat, amik miatt már hetedik éve lényegesen többen költöznek el San Franciscóból, mint amennyien ott letelepednek, inkább a radikalizálódott Demokrata Párt társadalmi és politikai kísérleteiben kell keresnünk