Őry Mariann

Vélemény és vita

Harc a Néppárt lelkéért

Az okos ember nem akkor sértődik meg, amikor megsértik, hanem amikor érdekében áll

álláspont

Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője többször is használta ezt a fordulatot a múlt héten néppárti megpróbáltatásaival kapcsolatban. A tapasztalt képviselő jogfosztásával az Európai Néppárt frakciója saját magának is árt, hiszen – ahogy a fontos tényezőnek számító német kereszténydemokraták delegációvezetője, Daniel Caspary nyilatkozta – a fideszesek konstruktívan dolgoznak a frakcióban és a szakbizottságokban egyaránt.

Visszatérve a sértődésre, még csak nem is Manfred Weber frakcióvezető sérelme indította el az egész hercehurcát, hanem az osztrák Othmar Karas vette a fáradtságot, hogy megsértődjön helyette. Karas régi motoros a Néppártban, hosszú évek óta elszántan támadja a magyar kormányt, különösen a migrációs válság óta. Minden különösebb szégyenérzet nélkül rombolja a magyar–osztrák kapcsolatot. Legalább olyan kárt okoz e tekintetben, mint a már megbukott szociáldemokrata exkancellár, Werner Faymann, aki a migrációs válságban nácizta a magyar kormányt, a holokausztot emlegette az illegális migránsokat befogadó központokba szállító vonatok kapcsán.

Mondanom sem kell, akik most Deutsch megjegyzésén hisztériáznak, mély csendben voltak akkor, sőt, versengve gyalázták a magyar kormányt, amiért betartja a kötelezettségeit és megvédi az unió külső határát.

Az Európai Néppártnak van egy hangos kisebbsége, amely belülről erodálja a pártcsaládot. Ők már régen nem kereszténydemokraták vagy konzervatívok, folyamatosan baloldali ellenfeleik kegyét keresik, feloldanák a szebb napokat látott pártcsaládot a balliberális brüsszeli többségben. Identitás nélküli, értelmetlen alakulatot csinálnak az egykor megkérdőjelezhetetlenül kereszténydemokrata, konzervatív pártcsaládból. Sőt, családi, közösségi jellegét is kiölik a folyamatos belső harcokkal, áskálódással. Ne feledjük, a liberális finn tagpárt és a Fidesz közti távolság mindkét irányból nézve ugyanakkora, mégsem a magyar párt az, amelyik kizárná a másikat.

Egy néppártban sok vélemény elfér, vagy legalábbis elférne, ha meglenne a kölcsönös tisztelet és összetartás. A pártcsalád vezetése azonban nem a békítésre törekszik, hanem valójában mindig az agresszorok oldalára áll, csak nem ad meg mindent nekik, amit akarnak. Végeredményben senki sem elégedett, és a Fidesz kizárását követelők sosem nyugszanak, mindenbe belekötnek, amibe csak lehet, nem riadnak vissza a hazugságtól, lejáratástól sem.

Az ideológiai széttartás azonban nem az egyetlen oka a mostani feszültségnek. A lengyel Polgári Platform – amely a pártcsalád elnökét, Donald Tuskot is adja – nyílt gyűlölettel áskálódik a Fidesz ellen. Ez pedig nem (csak) ideológia, hanem nagyon is kézzelfogható belpolitikai érdek, hiszen a magyar kormány szövetségese a lengyel kormánypárt, a Platformot több választáson is elverő, nemzeti–konzervatív Jog és Igazságosság. Tusk eddig is teljesen alárendelte a Néppártot a lengyel belpolitikai harcnak, és persze a költségvetési vitában aratott lengyel–magyar győzelem is csak olaj volt a tűzre a megkeseredett veszteseknél.

Legyenek bármilyen agresszívak is Karasék, a nyilvánvaló tény az, hogy állításukkal szemben a Néppárt csendes többsége nem áll az ő oldalukon. Ha ugyanis úgy lenne, Tusk már régen kiírta volna a szavazást a Fidesz tagságáról. De nem meri.

A magyaroknak vannak szövetségesei, van befolyásuk a Néppártban. Ideje ezeknek a szövetségeseknek a jó oldalra állniuk a pártcsalád jövőjéről, lelkéről szóló küzdelemben.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Átéljük, vagy csak szórakozunk?

ĀRég hallottam olyan mellbevágóan igaz és elgondolkodtató mondatot, mint amit egy oláh cigány embertől idéztek a Magyar Rádió egyik műsorában pár nappal ezelőtt

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A világ legostobább energiapolitikája

ĀA cím plágium, eredetiben így hangzott: World’s Dumbest Energy Policy, és a Wall Street Journalban jelent meg 2019. január 29-én. A cikk réginek tűnhet, de a probléma sem új, és elég tartósnak is ígérkezik