Brém-Nagy Ferenc

Vélemény és vita

Méltányosság nélkül

A rendszerváltoztatás utáni magyar sajtó sajátságos képződménye az univerzumnak. Nem várható el Európa polgáraitól, hogy tisztában legyenek a kialakulásával, mibenlétével, működésével

álláspont

Az utóbbi napok híreiből úgy tűnik, hazánk esetében a sajtószabadság a záróköve a jogállamisági mecha­nizmusnak nevezett, pontosan nem definiált izének, amellyel az EU, azon belül is elsősorban a baloldali és liberális többségű Európai Parlament az uniós források felfüggesztésével kívánja politikája megváltoztatására kényszeríteni a kormányt. A sajtószabadság, amely az 1848-as forradalmi proklamáció óta mindig előkerült, amikor a nemzet a függetlenségéért küzdött. Gyanítható sem a Pilvax ifjainak, sem az 1956-ban, majd 1989-ben a kommunizmus ellen fellépő magyaroknak a fejé­ben nem fordult meg, hogy eljöhet az idő, amikor ez válik az országgal szembeni zsarolás eszközévé, főleg olyan helyzetben, amikor nincs cenzúra, senki nem tilt be semmit, egy olyan közösségben, ahova önként léptünk be pontosan azért, mert ez látszott a legjobbnak az önállóságunk megőrzése érdekében.

A rendszerváltoztatás utáni magyar sajtó sajátságos képződménye az univerzumnak. Nem várható el Európa polgáraitól, hogy tisztában legyenek a kialakulásával, mibenlétével, működésével. Nem kell tudniuk róla, hogy a kommunizmus folyományaként kialakuló egyoldalú tulajdonviszonyok miatt kísérte végig az átmenet évtizedeit az állandósult harc a média körül, aminek egyenes következménye a mai helyzet. De akik hivatalból foglalkoznak vele, mindenféle mechanizmus alapjának teszik meg, azoknak viszont igen. Hogy nem így van, annak három oka lehet: 1. Létezik egy titkos európai konkordátum, amely szerint a szabad sajtó csak baloldali és/vagy liberális lehet. 2. Nem érdekli őket. 3. Kizárólag a magyarországi sajtó és politika balfelének interpretációját veszik alapul.

Legyünk jóindulatúak, mondjuk, hogy az utóbbi áll a legközelebb a valósághoz. A magyar sajtó magát most éppen nem szabadnak érző balfele – bár hogy mi korlátozza, azt csak az Isten és ők tudhatják, mert azt látom, mondhatnak és mondanak is bármit, mint a betonrépa –, amelyik rendszerint függetlenként tekint és hivatkozik magára, nemhogy független nem volt soha – ami nem baj –, de a méltányosság szikráját sem lehetett felfedezni benne. Kilenc évig éltem abból, hogy mindent elolvastam, ami a magyar sajtóban megjelent, és azt kell mondjam, annak a méltánytalan, inkorrekt és dehumanizáló újságírásnak, amit most némely értelmiségi éppen számon akar kérni a kormánypárti médián, nos annak a copyrightja 1990 óta a baloldalon van.

Nem lehet elfelejteni a Népszabadság cikkét 2010 júniusából, amikor a néhány napja hivatalban lévő Orbán Viktor Barroso bizottsági elnökkel tárgyalt, és a lap ujjongott, hogy Orbán jól megkapta a magáét, nem engedték nagyobbnak a hiányt, mint amit Bajnai Gordon vállalt, és már akkor sem volt igaz, de a sajtó ezen része vette át kérdés és fenntartás nélkül a 2010-es – tehát még az általuk sem kifogásolható – választáson saját ténykedése okán megbukó baloldali pártok önmeghatározását, amelyek onnantól  csak mint per „demokratikus ellenzék” hivatkoztak magukra, nyilván leírni akarván ezzel az ellenfelet. A sor vég nélkül  folytatható lenne, de felesleges, mert régen nem a tények az érdekesek, a verseny arról szól, ki milyen látszatot képes kelteni, s ez a látszat hogyan transzformálható politikai erővé.

Amikor 2010-ben megbukott a Magyarországot a csőd közelébe és morális válságba döntő baloldal, a baloldali politika helyét átvette a baloldali sajtó. Ez tart azóta is.

A végére egy kérdés maradt: tehet-e mást Orbán Viktor, mint hogy vétót emel, bízhat-e az ebből a közegből informálódó európai döntéshozók méltányos bírálatában? Az elmúlt tíz év alapján a válasz egyértelmű.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Visszaváltható jegyek

ĀKét sportvonatkozású hír somfordált be az íróasztalomra. Az egyik a jelenből, a másik a múltból

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom