G. Fehér Péter

Vélemény és vita

A lengyel életek is számítanak

Mostantól mindannyian harcosok vagyunk – jelentette ki a látszólag a lengyelországi abortusz szigorítása ellen tüntetők egyik feminista aktivistája

álláspont

Egy másik főszervező pedig „ez már háború” jelszóval küldte „csapatait” az időnként valóban harctérré változó lengyel nagyvárosok utcáira. Néhány héttel azt követően, hogy a lengyel alkotmánybíróság megszigorította a már eddig is csak kemény feltételekkel alkalmazható abortusztörvényt, országos tiltakozási hullám vette kezdetét.

Az 1993 óta érvényben lévő jogszabály szerint terhességet akkor lehetett megszakítani, ha az anya élete veszélybe került, a magzat súlyos rendellenességben szenvedett vagy a terhesség nemi erőszak következménye volt. Az alkotmánybíróság mostani határozatával, az emberi élethez való jogra hivatkozva megtiltotta a beteg magzatok abortuszát. Ezzel a lehetőséggel a negyvenmilliós Lengyelországban évente körülbelül csak ezer nő élt.

A számok tükrében nehéz elképzelni, hogy a lakosságnak százalékosan ki nem mutatható részét érintő új törvény miért váltott ki ekkora társadalmi feszültséget. Ha a körülményeket megvizsgáljuk, hamar kiderül, hogy a tiltakozók csak ürügyként használják az abortusztörvény módosítását, mint ahogy már tették ezt 2016-ban is. Akkor a balliberális tüntetők
a szejm az évi utolsó ülésén betörtek a parlament épületébe, és meg akarták akadályozni, hogy a képviselők elfogadják a következő esztendei költségvetést, amely a kormány kényszerű lemondásához és előre hozott választásokhoz vezetett volna. A töréssel-zúzással egybekötött ellenzéki puccskísérlet azonban nem sikerült, a Jarosław Kaczynski vezette nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt és koalíciós partnerei hatalmon maradtak.

Most is az egyházellenesség terjesztése és a kozmopolita „értékek” társadalmasítása a cél. A lengyel katolikus egyház nem kezdeményezte, és a PiS sem volt egységes az abortuszügyben, ennek dacára a „forradalmárok” az ENSZ egyik emberjogi állásfoglalásának „kifacsarásával” kínzásnak minősítették a módosított törvényt, és így már volt „jogalap”, hogy a teljes felelősséget a PiS és a katolikus egyház nyakába varrják. Marta Lempart, a Strajk Kobiet (Női Sztrájk) feminista mozgalom radikális vezetője pedig továbbgondolta a történteket: itt egy brutális szabadságharcról van szó – jelentette ki. Ezt követte a kormány lemondásának követelése és egy Konzultatív Tanács, vagyis egy ellenkormány megalakításának terve.

Megindult a lengyel identitás egyik legfontosabb pillérének, a katolikus egyháznak a gyalázása, társadalmi befolyásának meggyengítése. Jarosław Kaczyński úgy fogalmazott a tüntetésekkel kapcsolatban, hogy azokkal „megpróbálják szétrombolni Lengyelországot”.

A mostani demonstrációk egyre erőszakosabb megnyilvánulásai hűen követik az amerikai Black Lives Matter (Fekete Életek Számítanak) forgatókönyvét, legyen minél nagyobb az okozott kár, a felfordulás és a polgárok megfélemlítése. Csak emlékeztetőül, az idén a balliberális Index melletti tüntetésen többen hiányolták, hogy elmaradtak az erőszakos megmozdulások.

A helyzetet ismerve két dolgon biztos nem lepődünk meg. Az egyik, az Európai Parlament öt frakció­jának vezetői az emberi jogokat aláásó barbár lépésnek nevezték a lengyel abortuszkorlátozást.

A másik, hogy gyorsan előkerültek a Soros György által preferált úgynevezett civil szervezetek és az egyik alakulat tagjai vörös festékkel öntötték le Szent II. János Pál pápa szobrát.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Koncz Katalin

Koncz Katalin

Gender és nemzet

ĀA „gender” napjaink egyik leggyakrabban használt és vitatott kifejezése, komoly erőfeszítést igényel értelmezése és a vadhajtásai közötti eligazodás

Boros Imre

Boros Imre

Valamint ezt is tudták, merték és meg is tették (3.)

ĀSikerült a negatív vagyont pozitív vagyonra cserélni úgy, hogy a vagyon is eltűnt, és közben a hitelek uralta negatív nemzeti vagyon az egekig nőtt. Másként mondva beállításra került a profitszivattyú, és vastagabb csövön üzemelt a kamatszivattyú is

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom