Putsay Gábor

Vélemény és vita

Megint bővül a családtámogatás

Újabb szintet lép a hazai lakás-, illetve családtámogatási program, hiszen a lakáspiacon eddig marginális szerepet játszó területen kaphatnak támogatást a gyermeket nevelők

álláspont

A legújabb kormányzati terv szerint a tetőtér-beépítéssel készült új lakásokhoz vehetnének igénybe a tulajdonosok állami támogatást. Mint azt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tegnap bejelentette, jövő év január elsejétől akár tízmillió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtér-beépítéssel megvalósuló új, többgenerációs otthon létrehozására.

A három gyermeket vállalók a családi otthonteremtési kedvezmény teljes összegét erre a célra fordíthatják, amely lakásonként maximum tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást jelent. Ráadásul ehhez a támogatáshoz igénybe vehető a legfeljebb 15 millió forintos, kamattámogatott csokkölcsön is.

Idén októberben nem ez az első bejelentés, amely használt ingatlanokra vonatkozik. Szintén jövő januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok esetében a lakásfelújítási költségek felét átvállalja az állam, akár hárommillió forintig. Ez annyit jelent, hogy ha valaki hatmillió forintért újítja fel ingatlanát, a számla felét az állam fizeti, ami meglehetősen gáláns gesztus, és illeszkedik a 2015-ben indított otthonteremtési programhoz.

A kormány már a járvány elején nyilvánvalóvá tette, hogy a nehéz időszakban is biztosítja a gazdaság és a családok védelmét. Ha kicsit visszatekintünk az idei évre, a mostanihoz hasonló fontos bejelentéseknek lehettünk tanúi. Az egyik ilyen, hogy „visszatér” az ötszázalékos általános forgalmi adó az új építésű lakások esetében, vagyis a 2022. december 31-ig építési engedéllyel rendelkező ingatlanoknál 27 helyett ötszázalékos adót kell megfizetni, ami komoly segítség, különösen most, a koronavírus által legyengített gazdaságban. Másrészt viszont a csokot igénybe vevők jövő év januárjától visszaigényelhetik a lakásvásárlás áfáját.

Külön említésre méltó, hogy a csok eddig leginkább három gyermek után volt igazán nagy segítség, most viszont az áfát azok a szülők is visszaigényelhetik, akik egy gyermeket nevelnek. Lényeges továbbá a csokkal vásárolt új és használt lakás esetén az illetékmentesség. Utóbbiról és az áfacsökkentésről egyébként kedden nyújtotta be törvényjavaslatát az Országgyűlésnek Novák Katalin.

Ingatlanpiaci szakértők szerint a tetőtéri lakások piacán vannak lehetőségek, ugyanis a legfelkapottabb településeken az utóbbi években jelentősen csökkent a társasházépítésre, lakás- és családiház-építésre alkalmas telkek száma. Másrészt viszont az eladható telkek ára a fővárosban az elmúlt öt évben a duplájára emelkedett, de a megyeszékhelyeken is negyvenszázalékos volt a növekedés. A kihasználatlan, illetve felújításra szoruló tetőterekben még van lehetőség újabb lakások kialakítására, az új programmal ez a szegmens lendületet kaphat.

De nem csak a lakáspiacon érhető tetten a családok segítése. Ide tartozik a tavaly indított Magyar Falu Program, ezen belül a falusi csok, amelynek eredményeképpen egy év alatt kilencszáz településen növekedett a népességszám. Bizonyos térségekben megfigyelhető, hogy elnéptelenedett falvakba költöznek vissza a fiatalok, ugyanis megújulnak az óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények, közösségi terek. Emellett a gyorsforgalmi úthálózat bővítése nemcsak a gazdaságot élénkíti, de az eddig elzárt falvakból fél órán belül a megyeszékhelyen lévő munkahelyre lehet érni. Olyan településekről is, ahonnan eddig ez elképzelhetetlen volt.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Egy liberális keresztyén megmenekülése

ĀHol volt, hol nem volt, az unión innen és túl, ott, ahol a kurta farkú kismalac túr, de még a szivárványba öltöztetett üveghegyen innen, volt egyszer egy liberális keresztyén

Nagy Ervin

Nagy Ervin

A fák jogairól, a karácsonyfa ellen

ĀA francia haladó politikusok – fél évszázaddal utóbb, mint a kommunisták – elérték a fejlettség azon állapotát, hogy a karácsonyt „fenyőünnepnek” nevezzék, majd két évtizednyi viaskodás után be is tiltsák