Nagy Ervin

Vélemény és vita

A fák jogairól, a karácsonyfa ellen

A francia haladó politikusok – fél évszázaddal utóbb, mint a kommunisták – elérték a fejlettség azon állapotát, hogy a karácsonyt „fenyőünnepnek” nevezzék, majd két évtizednyi viaskodás után be is tiltsák

Legalábbis minden olyan hagyományt, amely a legfontosabb keresztény ünnephez és a család eszményéhez kötődik. Mert a liberális (és a zöld) progresszió (is) újra akarja tervezni a társadalmat, így útjában áll minden természetes közösség.

Történelmi előzményekből kifolyólag mi, magyarok (és mi, közép- és kelet-európaiak), az egykori „keleti blokk” országainak szülöttjei jól ismerjük már ezt a logikát. Tapasztaltuk a kommunisták rombolását, láttuk a „fejlődés” mögötti takarásban történt pusztítást. Volt rá negyven évünk, hogy kiismerjük őket és munkálkodásukat. Nem csekély történelmi tapasztalat ez – ne becsüljük le, és ne engedjük azt se, hogy mások kétségbe vonják ezt! Mert az a szellemi és nyelvi háború, amely a nyugati liberális progresszió és a realitás (normalitás) talaján álló Közép-Európa között az elmúlt évtizedben fellobbant, pontosan ezen a ponton ragadható meg. Az utópiák­ba vetett bizalom, a felsőbbrendűségi tudat, a tisztelet és a türelem hiánya – ezzel állunk szemben, nem csak a másság kultuszával. Ebben a kulturális küzdelemben pedig a történelmi tapasztalat erős fegyverünk lehet.

Mi már tudjuk, hogy az olyan emberek, akik a hagyományokat a haladás akadályaként láttatják, akik azt ígérik, hogy ha követjük őket, akkor a jövőben egy „aranykor”, egy ideális társadalom lesz a jutalmunk – hazudnak. És tudjuk már azt is, hogy ezek az emberek gazemberek, mert megtapasztaltuk, hogy ha mégsem követjük őket a „Paradicsom” felé vezető úton, akkor erőszakkal bírnak rá. Ha vörösek, ha zöldek – ez így van! (Ezt azért itthon is érdemes lenne újra megtárgyalni, hisz itt áll az a fiatal generáció előttünk, akik közül sokakat könnyen elvarázsol a zöld szín!)

Ilyen (gaz)ember Pierre Hurmic, Bordeaux zöldpárti polgármestere is, aki szeptember 10-én, alig két hónappal hivatalba lépése után – a koronavírus-járvány kellős közepén – kezdeményezte, hogy 2020 végéig el kell fogadni egy, a fák jogairól (sic!) szóló megállapodást. Eltekintve a normalitás talajáról nyilvánvaló marhaságnak tűnő elképzeléstől, nem mondhatja senki azt, hogy jobb dolga nem akadt szegény embernek: ha már nem tud mit kezdeni a pandémiával, hát álmodik egy jó nagyot. (Vannak ilyen politikusok nálunk is…) Nem mondhatjuk, mert mindennek szerinte az lenne a következménye, hogy be kellene tiltani a karácsonyfák állítását is, ugyanis – a haladó logika szerint – a fenyőfák olyan kivágott fák, amelyek már halottak. Azaz – kapaszkodjunk meg! – elvették a jogukat az élethez. Így aztán, vélekedik a zöld városvezető, szóba sem jöhet a hagyományos december 24-i karácsonyfa-állítás Bordeaux főterén és máshol sem.

Nem elhanyagolható tény a hírrel kapcsolatban, hogy Bordeaux-ban a második világháború óta csak jobboldali polgármester volt. És az is fontos tény, hogy az elmúlt két évtizedben húsz százalékkal nőtt azon muszlim migránsok aránya, akik baloldali pártokat választanak, legyenek azok ebben az esetben a zöldek. Így nyert Bordeaux polgármestere, az Európai Zöld Párthoz (EELV) tartozó Pierre Hurmic is 2020 júliusában. (Franciaországban csakúgy, mint számos más demokratikus országban, azok a nem francia állampolgárok, akiknek bevándorlóként bármiféle tartózkodási címük van, választói joggal rendelkeznek a helyhatósági választásokon.)

A polgármester, miután százezrek keltek ki ellene és aláírást kezdtek gyűjteni a karácsonyellenessége miatt, adott egy PR-interjút, ahol egy fából (!) készült széken ülve azt mondta, hogy meg kell védeni a fák jogait, és fasizálódó, primitív katolikusok azok, akiket zavar, hogy be fogják tiltani a karácsonyfát Bordeaux-ban. Mint a kommunisták!

Kíváncsi lennék arra, hogy ha a zöldségeket beszélő francia szerint a karácsony ünnepét megtartó emberek egyszerű, primitív fasiszták, akkor vajon minek nevezné a családomat, ahol mind a három gyermekem úgy tudja, hogy az angyalok hozzák a karácsonyfát, az ajándékot pedig „Jézuskától” kapjuk? Sőt, talán a világból is kidühöngené magát, ha hozzátennénk azt, hogy mi, a család felnőtt tagjai is így hisszük – miközben titokban díszítjük a fenyőfát. De ez az öröm neki, úgy látszik, nem adatott meg.

(A szerző a XXI. Század Intézet kutatója)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Modell

ĀFricska. Ha valaki meg szeretné mintázni a jellemtelenség és egyben a balekság szobrát, szívből ajánlom neki modellnek Hadházy Ákost!

Putsay Gábor

Putsay Gábor

Megint bővül a családtámogatás

ĀÚjabb szintet lép a hazai lakás-, illetve családtámogatási program, hiszen a lakáspiacon eddig marginális szerepet játszó területen kaphatnak támogatást a gyermeket nevelők