Jerzy Targalski

Vélemény és vita

Felháborodás vagy reakció

Nagy felháborodást okozott az ötven nagykövet által jegyzett levél, amely az LMBT-jogokat kérte számon Lengyelországon, azonban nem váltott ki semmilyen válaszreakciót, csak magyarázkodást, hogy már megint megsértettek minket

A panaszkodók a tudás hiányával magyarázzák a nagykövetek tettét. Ezek szerint az, hogy Orbán Viktor kormányának nem címeznek hasonló leveleket, azt jelenthetné, hogy – tegyük fel – Szaúd-Arábiában megfelelő mélységű tudással rendelkeznek Magyarországról.

Miért intéztek egy ilyen szemtelen levelet a nagykövetek a lengyel kormánynak? Két válasz is adja magát. Mindenekelőtt azért, mert megtehették. Ha Magyarországgal szemben is hasonlóan jártak volna el, Orbán válasza után leesne az álluk. Lengyelország esetében büntetlennek érzik magukat, mivel tudják, hogy szemtelenségükkel egyedül a puhányok mentegetőzését és panaszkodását fogják kiváltani. Velünk bármit megtehetnek.

A másik indok pedig Lengyelország jelentősége, amelyet azzal szerezne meg, ha az új totalitarizmussal szembeni ellenállás központjává válna. A Lengyelország elleni támadásokat az a félelem okozza, hogy az események ilyen irányban fognak alakulni, ezt akarják megelőzni. Ez a félelem teljesen alaptalan, mivel jelen helyzetben Lengyelországban nincs ellenállásra irányuló akarat, nem is beszélve a vezetői ambíciók hiányáról. Ne keverjük azonban össze a cselekvési szándékot a semmilyen döntéssel sem végződő nyilatkozatokkal.

Katarina Barley-nak, az Európai Parlament alelnökének és Németország volt igazságügyi miniszterének legutóbbi nyilatkozata Lengyelország pénzügyi kiéheztetéséről nyíltan rámutat arra, hogy a Német Szövetségi Köztársaság megelőző háborút folytat országunk ellen, hogy megsemmisítse politikai identitásunkat, és egy alárendelt, provinciális protektorátussá alakítsa át Lengyelországot, még mielőtt megpróbálnánk megvalósítani ambícióinkat.

Ezért ha nem reagálunk a támadásokra, és nem nyerjük meg ezt a háborút Németországgal szemben, Lengyelországban nem sikerül véghezvinni semmilyen reformot. Európa beteg emberét pedig mások gyámsága alá helyezik.

(A szerző a Gazeta Polska publicistája)

Kapcsolódó írásaink

Lezsák Sándor

Lezsák Sándor

Búcsú Rubovszky Andrástól

ĀJómagam a nyolcvanas évek közepétől lehettem Rubovszky András közéleti küzdőtársa, ami az évtizedek súlya alatt barátsággá nemesedett

Petrin László

Petrin László

Csillag az olasz máglyán

ĀMár az első tárgyalási napon megbukott a Matteo Salvini elleni vád. Az államügyész szerint sem történt törvénysértés, és Catania ügyészei arra kérték a bírót, hogy ejtse a vádat

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom