Őry Mariann

Vélemény és vita

Tusk harca a valósággal

Meglepően hangozhat, de Európában sem mindenhol egyértelmű, hogy éppen a koronavírus-járvány második hulláma tombol, egyre riasztóbb fertőzési és halálozási adatok miatt rettegnek az európaiak

Vannak helyek, ahová nem jutnak el ezek az információk, még akkor sem, ha már a közvetlen közelükben is egyre többen kényszerülnek karanténba. Ilyen hely a liberális politikusok feje.

Más magyarázatot nehéz találni arra a jelenségre, hogy egyesek hónapok óta tökéletesen érzéketlenek a körülöttük lévő valóságra. A következő hétéves uniós költségvetésről és a járvány hatásait kezelni hivatott helyreállítási alapról szóló tárgyalások például nagyszerűen illusztrálják, milyen veszélyekkel jár a libe­rálisok által áhított európai egyesült államok. A nyáron nagy nehezen sikerült egyezségre jutniuk a tagállami vezetőknek. Ne legyenek illúzióink, trükközés és felelőtlenség ott is volt, hiszen egyes takarékos országok vezetői azért léptek a demokrácia őrének nemes szerepébe, hogy leplezni próbálják, valójában pénzügyek miatt akadékoskodnak – csak az nem hangzik olyan szépen.

Az Európai Parlament viszont még csak nem is ilyen trükközésből rúgja fel a tárgyalóasztalt, hanem csak a szokásos formáját hozza balliberális többségének nyomására. Mindenkinek a mielőbbi megállapodás lenne az érdeke, de a parlament ezúttal is inkább a probléma, mintsem a megoldás része akar lenni. Az uniós források jogállamisági kritériumokhoz való kötése évek óta megoldatlan problémahalmaz, érzékeny kérdés, vannak, akiknek mégis úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány okozta válság a megfelelő időpont a kierőszakolására.

Ennek az életidegen, csak saját politikai érdekeivel foglalkozó brüsszeli kasztnak az egyik főhőse Donald Tusk volt lengyel kormányfő. Most éppen az Európai Néppárt elnöke, miután a honi politikából kibukott, valami brüsszeli pozíció azért akadt. Tusk fő sérelme, hogy visszatérne a lengyel politikába, de nem sikerül. Az Európai Tanács elnöke is úgy lett, hogy előremenekült, amikor pártja, a Polgári Platform választási kudarca készülődött.

Tusk a legnagyobb európai pártcsalád elnökeként mindent a lengyel belpolitikának rendel alá. A liberális platformosok és a lengyel kormányzó párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság szembenállása megakadályozza, hogy a Néppárt nyitni tudjon a reformkonzervatív frakció felé. Lelkesen kampányolnak saját hazájuk ellen Brüsszelben, ehhez pedig a Néppárt megbízha­tóan adja a szavazatokat. Ez alól a legmarkánsabb kivételt a Fidesz–KDNP jelenti, ez pedig meg is magyarázza a mostani helyzetet.

Az Európai Néppárt elnöke elszántan küzd azért, hogy a konzervatív, hazafias lengyel vezetéssel szövetséges Fideszt végre kitegye a pártcsaládból, de ez csak nem sikerül neki. A folyamatosan áskálódó liberális tagpártok ugyanis nincsenek elegen. Ugyanazok a pártok kerülnek mindig elő, amikor a Fidesz kizárását követelik, ugyanazok petícióznak, interjúznak a magyar ellenzéki mé­diának, és persze szavaznak Magyarország ellen minden számukra elérhető fórumon.

Amikor Tusk korcs demokráciáról beszél hazánkkal kapcsolatban, ennek fényében kell értékelni. Különben is, már megtanulta a brüsszeli liberális trükköket: azt mondja, ahol nincs szólásszabadság és jogállam, az nem demokrácia, de annak bizonyításába persze már nem megy bele, hogy ez lenne-e a helyzet Magyarországon.

Tusk nagy erőkkel jelentékteleníti el Európa legnagyobb pártcsaládját saját harcai miatt. Mindezt akkor, amikor az európaiaknak minden korábbinál nagyobb szükségük van felelős politikusokra.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Rejtélyek fogságában

ĀTelnek a napok, emlékezések ’56-ra, természetesen, mégis: nem tudok szabadulni a mind kínzóbb hiány­érzettől. Vagy ha úgy tetszik, néhány eretnek gondolattól. Uramisten, mennyi mindent nem tudunk még mindig azokról a csodás-dicsőséges napokról

Bogár László

Bogár László

Fejetlenség

ĀÉletünk során mindig jelenségekkel találkozunk, de mindig a lényeget keressük, mert azt reméljük, hogy ha a lényeget megértjük, akkor ennek segítségével azt is megsejthetjük, hogy mit hoz a jövő