Dippold Pál

Vélemény és vita

Felköpött, aláállt

A koszlott aranyhörcsög jellegű Niedermüller Péter nyakig ül a pácban. A Demokratikus Koalíció politikusának, Erzsébetváros polgármesterének hivatalában bűncselekményt követtek el

álláspont

A rendőrség áramlopás gyanúja miatt tartott házkutatást az épületben, és foglalt le különböző számítástechnikai eszközöket. Mi is történhetett valójában? Amit tudni lehet, az a következő. A kerületi önkormányzati képviselő, a szintén DK-s Borka-Szász Tamás úgynevezett kritopvaluta-bányászatot folytathatott irodájában. Az ügy kirobbanása után a képviselő lemondott mandátumáról, és kilépett a Demokratikus Koalícióból.

Erzsébetvárosban régi baloldali hagyomány folytatódik az esettel, a balliberális politikusok korábban is loptak. Hunvald György, a kerület 2010 előtti szocialista polgármestere, fénykorában ingatlanügyei miatt került a bűnüldöző szervek látókörébe, két és fél évre rács mögé is dugták. Pénzügyi bizottságának elnökét, Gál Györgyöt letartóztatták, és később súlyos börtönbüntetésre ítélték vagyonellenes bűncselekmények, azaz lopás miatt.

A most lopáson ért képviselő lényegében nem csinált mást, mint nagy példaképük és tanítójuk, Soros György. Tőzsdézett. Spekulált. A különbség csupán csak annyi, hogy mindezt nem a hagyományos módon, és megszokott, valódi keretek között, hanem a számítógépekkel felépített virtuális térben tette. Kriptovaluta-bányászatnak nevezik a virtuális tőzsdézés számítástechnikai eszközökkel végrehajtatott műveletsorát. A nehezen követhető részletekben nem érdemes elmerülni, a lényeg az, hogy a bányászathoz nagy teljesítményű, ebből következően hatalmas áramigényű szerkezetek kellenek. Ezek aztán gazdáiknak kitermelik a virtuális vagyont, amit aztán különleges, az átlagember számára alig érthető módon, valódi pénzre váltanak.

Mit keres egy ilyen bányagép egy közpénzekből fenntartott hivatalban? Kizárható, hogy egy magányos tolvaj akciójáról van szó. A hetedik kerületi Fidesz ezért teljesen indokoltan tette közzé kérdéseit az üggyel kapcsolatban: Tudott-e az esetről a kerület gyurcsányista vezetése és Niedermüller Péter? Részesült-e a lopásból származó haszonból ő és a Demokratikus Koalíció? Finanszírozták-e pártjukat a lopott pénzből? A kerület szintén DK-s országgyűlési képviselőjének, Oláh Lajosnak – aki rendszeresen tárgyalt a lopás helyszínén Borka-Szász Tamással – jutott-e a zsákmányból?

Az érzékeny lelkű polgármester összeomlott, tudhatjuk meg internetes bejegyzéséből: „Alig kapok levegőt… egy párttársam elárult… azért akarjuk vezetni ezt a kerületet, mert vannak elveink, meggyőződésünk, hitünk. Hogy mi nem olyanok vagyunk, mint a kormány és annak holdudvara, mi nem lopunk, csalunk, ügyeskedünk… Most akkor mit mondjak?”

Inkább ne tessék mondani semmit. Talán mégiscsak jobb lett volna a 2018 márciusában megfogalmazott mondataihoz tartania magát: „Nem indulok az önkormányzati választásokon, mert nincs ilyen típusú tapasztalatom, nem csinálok magamból bohócot.” Mégis az lett. Ez a mókás aranyhörcsög bohócabb a bohócnál.

Legalább olyan tragikomikus helyzetbe lavírozta magát, mint a zsidóktól elvett villában páváskodó pártfőnöke. Gyurcsány Ferenc ugyanis a tőle megszokott gátlástalansággal besorakoztatta pártját a közelmúltbéli borsodi képviselő-választáson az antiszemita jelölt mögé. Majd miután buktak, azt mondta: nekünk nem maradt más, csak a tisztesség.

Még a nagy balliberális szókisajátítások korszakában is érdekes, hogy Gyurcsányék számára a tisztesség azt jelenti, hogy lopni, csalni, hazudni.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Bencze Izabella

Bencze Izabella

A mi Ferihegyünk

ĀMostanában felröppent a hír, hogy a Budapest Airport Zrt. ismét magyar tulajdonba kerülhet. Úgy gondolom, nem kell ahhoz sok magyarázat, hogy miért lenne előnyös a hazai tulajdonlás

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Európai bolondokháza

ĀAz Európai Parlament jelentős többséggel megszavazta annak a 2018-as rendeletnek a módosítását, amely 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátásának 40%-os csökkentését írta elő az 1990-es referenciaértékhez képest

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom