Bán Károly

Vélemény és vita

Csúszdán a baloldali morál

álláspont

Téged ki az Isten hozott ide? – ezt kérdezte a frusztrált baloldalt elhagyó volt MSZP-s Szanyi Tibor a szerencsi piacon Márki-Zay Pétertől, a szivárványkoalíció üdvöskéjétől, aki a Budapestet Judapestnek, a szállodák zsidó vendégeit tetűcsúszdásoknak nevező Bíró Lászlónak kampányolt. A horrorkoalíció egyik főembere Szanyit korábban „leárulózta”, most pedig az zavarta, hogy új pártja, az ISZOMM nem átallott képviselőjelöltet állítani Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú egyéni választókerületében, ahol vasárnap időközi ország­gyűlési választást tartanak az elhunyt Koncz Ferenc
(Fidesz) megüresedett helyéért.

Márpedig erre a választásra a baloldali ideológiai szörnykoalíció amolyan 2022-es főpróbaként tekint, ezért nem tetszik nekik, hogy Szanyi Bíró Lászlót nácinak nevezte. Bíró, miután lebukott korábbi antiszemita kijelentései miatt, bár bocsánatot kért vállalhatatlan szavaiért, csak éppen a lényegről, erkölcsi kötelességéről feledkezett meg. A lemondásról.
Később az is kiderült ki róla, hogy vizet prédikál és bort iszik. Munkahelyeket ígért ugyanis Borsodban, ám eltitkolta, hogy szövetkezete az ötvenmillió forintos állami támogatás ellenére sem fizette ki a varrónők bérét. A „náci, rasszista és cigánygyűlölő” jelölt mellett mégis felsorakozott a díszellenzék, Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Fekete-Győr András vezetésével. Még azután is makacsul kitartva a szélsőjobbos jobbikos mellett, hogy a pórul járt varrónők már arról is beszámoltak, Bíró nem csupán kisemmizte, meg is fenyegette őket.

„Ha valaki ellenem beszél az vigyázzon, mert vadászember vagyok, és ha ilyet hallok, akkor hozom a puskámat, és az akkor menekülhet!” – idézte fel Bíró szavait egyikük.  Bíró persze tagad és maszatol, az őt támogató baloldal pedig a kritikákra Fidesz-bérencezéssel próbál visszalőni. Ettől még a tények tények maradnak: a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága 2016 decemberében törvényességi felügyeleti eljárásban Bíró szövetkezetét eltiltotta a működéstől, és elrendelte a kényszertörlési eljárást. Ezt követően 2017 júliusában végrehajtást kezdeményezett a Hegyalja-Mix ellen az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. A varrónők futhattak tovább elmaradt bérük után. Bíró mostanság már arról hadovál, hogy ő kölcsönt vett fel, hogy kifizethesse volt dolgozóit, s az ellene folytatott támadás mögött csak a gonosz Fidesz áll.

Vessünk akkor egy pillantást a „Fidesz-bérencek” listájára. Az Európai Zsidó Szövetség is elítélte Bíró László indulását. „Az antiszemitizmus összes – legyen az nyílt, vagy burkolt – formáját elítélem. Az ilyen kijelentésekkel nem tudok azonosulni.” Ezek már Kovács László, az MSZP egykori elnökének szavai. „Ha az ellenzék a szavazatok összeadásában gondolkodik, kérem, engem vonjanak ki”  – jelentette ki Gerő András történész, a Habsburg Intézet vezetője. Sem Dés László, sem Geszti Péter nem adott hozzájárulást a baloldal judapestező jelöltjének ahhoz, hogy a Mi vagyunk a Grund című dalt használja fel a kampányához. Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója, Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke is azok között van, akik elfogadhatatlannak tartják Bíró indítását az időközi választáson. Tamás Gáspár Miklós filozófus egy nyilatkozatában tűrhetetlennek nevezte, hogy az ellenzék nem léptette vissza Bírót, és otthonmaradásra szólította fel a szerencsi baloldali szavazókat.

Maradt azért szövetséges, a csendben maradó brüsszeli bürokrácia. Őket nem zavarja, hogy egy antiszemita, rasszista jelöltet állított ki a magyar baloldal egy európai választáson.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

De már elmúlt...

ĀElvileg a pártoknak megvannak az alapvetéseik, értékeik, amelyek mentén meghatározzák a politikájukat

Nagy Ervin

Nagy Ervin

A marxizmus árnyéka

ĀNyáron a németországi Gelsenkirchen városában Lenin-szobrot avattak. Ellenben a szuverén, nemzeti gondolkodás már kiközösítésre ítéltetett. Ez ma a nyugati pluralizmus elfogult „nyitottsága”

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom