Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Csak a duma

Azért van annak némi diszkrét bája, hogy az utóbbi párszáz évben számtalan alkalommal Európa beteg emberének titulált Törökország államfője mondja azt az Európai Unióról, hogy „hatástalan, vízió nélküli, sekélyes szervezetté vált”

álláspont

Erdogan az ankarai parlamentben csütörtökön arról beszélt, hogy egyetlen olyan problematikus ügy sincs a közel-keleti térségben, amely az EU kezdeményezésére és súlyának köszönhetően megoldásra talált volna. Éppen ellenkezőleg: minden válság, amelybe az unió belefolyt, csak nagyobb méreteket öltött.

Bárki bármit gondol vagy mond a török elnökről és politikájáról, azt egyre többen fel-, illetve elismerik, hogy Európa beteg embere manapság nem keleten, hanem nyugaton található. Leginkább Brüsszelben, ahol a birodalmi prezídium egyik – értékekért és transzparenciáért felelős! – alelnöke az Európai Unió egyik tagállamát (véletlenül éppen Magyarországot) nyilvánosan beteg demokráciának nevezte, amelynek polgárai szerinte „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak”. Vagyis a cseh liberális politikus asszony lényegében bumburnyák, lüke, féleszű embereknek minősítette en bloc a magyarokat. Hogy freudi elszólása volt a múlt hétvégi lapinterjújában, az is mutatja, hogy két napja nagy sajtónyilvánoság előtt Jourová megerősítette: nem bánta meg, amit mondott.

Európa tényleg beteg – nem kicsit, nagyon!, hogy egy hazai klasszikust idézzünk –, ugyanis nem egyetlen hibbant brüsszeli bürokrata minősíthetetlen és elfogadhatatlan megnyilvánulásáról van itten fennforgás. A balga belga Verhofstadttól az isiászos-pityókás luxemburgi Junckeren és a bájos holland Sargentinin át a brüsszeli duma (lánykori nevén Európai Parlament) baloldali képviselőiig évek óta vezényszóra lépnek egyszerre a magyarokat – és a lengyeleket is – durván rágalmazó, sértegető és zsaroló, „homo sorosensus” fajtájú emberek. Közéjük tartozik a duma német szocialista alelnöke is, aki a héten azt javasolta, hogy ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország, mert szerinte nálunk rendszerszerű a jogállami elvek megsértése. A lengyel kormány erre úgy reagált, hogy Katarina Barley nyilatkozata a legrosszabb történelmi képzettársításokat ébreszti, mivel a németeknek bőven van tapasztalatuk a lengyelek éheztetésében és üldözésében.

Bár tegnap a német országos közszolgálati rádió azt közölte, hogy ők meghamisították a baloldali politikus botrányos kijelentését, és ezért bocsánatot kérnek, a szerecsenmosdatás balul sült el, ugyanis a helyesbítés szerint Barley azt mondta, hogy Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni, hiszen „ha azt mondjuk, hogy te sem kapsz pénzt, akkor szerintem végül engednie kell” néhány kérdésben. Ebből két dolog következik: a brüsszeli duma szoci alelnöke, korábbi német igazságügyi miniszter egész egyszerűen zsarolni próbálja a magyar kormányfőt, másfelől úgy állítja be az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról folyó vitát, mintha a pénzt nem Magyarország, a magyar emberek, hanem Orbán Viktor kapná mint valami személyes bónuszt. Ilyet épeszű ember nem mondhat komolyan, viccnek pedig eléggé otromba.

És mindez csak csepp a tengerben. Hát nincs igaza Erdogannak? Vagy a nyugati baloldal által szeretve tisztelt Lenin elvtársnak – a szobrát Németországban állították fel nemrég! –, aki híres brosúrájában a duma bojkottjáról értekezett? Ami Pelikán gátőr örökbecsű interpretálása szerint azt jelenti, hogy „mindenki fogja be a pofáját!” Elnézve a brüsszeli dumában összevissza zagyváló, hazudozó, rágalmazó siserehadat, ennél nekem sincs jobb ötletem.


(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Az utolsó játszma

ĀEgy sakkozó alakja hátulról. A kamera egyre jobban közelít a kezére, a kezében lévő sötétre

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Hasznos akarat

ĀValami megmagyarázhatatlan nyugtalanságot érzek a levegőben, valami veszélyt, mintha ugrásra készen várnának a bokrok mögött vérszomjas, önnön ostobaságuk és mohóságuk indáiba belegabalyodott csoportok