Putsay Gábor

Vélemény és vita

A második hullám

Nehéz ősz elé nézünk, hiszen egyszerre kell megküzdeni az újra tomboló járvánnyal és ismét irányba kell állítani a gazdaságot, megvédeni a munkahelyeket és az eddig elért eredményeket a családtámogatásban

álláspont

Mint ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben elmondta, fontos, hogy most, amikor mások megszorítanak, Magyarország ne csak védekezzen, hanem fejlődni és növekedni is tudjon.

Ez a bizakodás azért sem alaptalan, mert egyszer már sikerült talpra állítani az országot és újra beindítani a gazdaságot. Nem elsősorban most – bár az első hullámban eredményes volt a védekezés –, hanem a 2010-es évek elején, amikor a baloldali kormányok regnálását követően a romokból sikerült újraindítani a gazdaságot, kimászni az adósságcsapdából, és a 2013-as fordulat után a sereghajtók mezőnyéből Európa élvonalába kerültünk az adócsökkentés, a gazdasági növekedés terén, továbbá a családtámogatási rendszerünkkel, no és azzal, hogy közel egymillió új munkahely jött létre.

A recept szerint elsősorban a munkahelyek megtartásával és a beruházásösztönző programok révén sikerülhet kijutnunk ebből a válságból. Rögtön a veszélyhelyzet elején a kezdeti ötvenmilliárdról 170 milliárd forintra emelte a kormány a beruházásösztönző programok támogatását, melyre 904 cég jelentkezett, azt vállalva, hogy a következő időszakban 424 milliárd forint értékű befektetést visz véghez, és ezzel megvédi 154 ezer munkavállaló állását.

A kormányfő nyomatékosította azt is, hogy a magyar emberek munkahelyének védelméből nem engednek, és jelen állás szerint augusztusban többen dolgoztak, mint idén januárban, amikor 4 millió 458 ezer ember volt állásban, augusztus végén pedig 4,5 millió. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert már nemcsak a járvánnyal kell megküzdeni, hanem az ellenzéki acsarkodással is. A baloldal ugyanis ahelyett, hogy segítene a védekezésben, különböző ál- és rémhírekkel borzolja a kedélyeket. Ilyen például, hogy Magyarországon nem segít az állam, ha valaki bajba kerül a válság miatt. Mindegyik állításnak éppen az ellenkezője igaz. Már csak azért is, mert a veszélyhelyzet kezdetétől különböző formában közel egymillió magyar részesülhetett valamilyen munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban.

Csak a munkahelyteremtő és munkahelyvédelmi bértámogatással összességében 280 ezer munkahelyet sikerült megmenteni augusztus végéig. Emellett a kormány negyvenszázalékos bértámogatást nyújtott a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett munkavállalóinak megtartása érdekében három hónapra, amire több mint 1100 vállalat adott be kérelmet, és ez 23 ezer embert érintett. Vagyis az alkalmatlan és gáncsoskodó baloldalra nézve is igaz a közmondás: a kutya ugat, a karaván halad.

Az idei első félévben a büdzsé mintegy 1720 milliárd forintot fordított a járvány gazdasági és társadalmi következményeinek enyhítésére, méghozzá úgy, hogy az első hat hónapban az Európai Uniótól egy eurócentnyi támogatás sem érkezett a koronavírus elleni védekezéshez. Az otthonok védelme érdekében 2021. július 1-jéig meghosszabbította a kormány a hiteltörlesztési moratóriumot, ami vonatkozik azokra a vállalkozásokra is, amelyek bevétele 25 százalékkal csökkent.

Ez az intézkedés önmagában jóval több mint egymillió embernek nyújthat segítséget, és 400-450 milliárd forintot hagyhat a családoknál és a vállalkozásoknál. Ezekkel a kondíciókkal pedig a második hullámban is könnyebb lehet a védekezés és a mindennapi nehézségekkel való megbirkózás.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Ellenzék a tisztújítás árnyékában

ĀFelállt az új elnökség, megvan az elnök, a társelnök, dolgozik a galeri. A szélsőjobbtól a balliberális oldalig terjedő szivárványkoalíció minden pártja túl van az ilyen-olyan, botrányos vagy vitatott tisztújításon

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Bűvöl a gőgös kígyó

ĀÉrdekes dolog figyelni, hogyan hatalmasodik el a Jobbik képviselőin a skizofrénia és a demencia: Gyurcsány Ferenccel bratyiznak és közben a kormánypártiakat elvtársazzák

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom