Tamáska Péter

Vélemény és vita

A trójai faló Európában

Ha a történetfilozófiáknak hinni lehetne, akkor az idők folyásának racionális célja van, de az út mégis véletlenszerűnek, esetlegesnek tűnik

A politikusok döntései gyakorta balgák, és előre nem látott eseményeknek, nemegyszer a végzetnek nyitnak utat. Ilyen balga döntés volt Angela Merkel német kancelláré, aki 2015-től utat szabad utat nyitott a migránsok illegális beözönlésének Európába. (Így lett minden bevándorlók anyja Merkel Mutti.)

És mintha a vesékbe látott volna, megkezdődött Nyugat-Európa iszlamizálódása. Trója elözönlése jut eszembe: az emberi jogok építménye volt a merkeli faló. A trójaiak sejtették, hogy a görögök veszélyes ajándékot hagytak a városkapu előtt, mégis bevontatták a fából ácsolt hatalmas lovat a városukba, hogy aztán éjjel az abban elrejtőzött görög harcosok az ostromlott várost lángba borítsák. Így ért a végső szakaszához történelmünk első világháborúja Európa és Ázsia népei között, amelyről Homérosz az Iliász című eposzában néha olyan pontossággal írt, hogy a régészkedő bankár, Heinrich Schliemann ezek alapján találta meg Trója romjait.

A német kancellár döntésével a trójai faló megérkezett hozzánk: sorra másznak ki gyomrából azok a harmadik világból érkezett harcosok, akik lángba fogják borítani Európát. Egykor Márai mondta, hogy Európa az anarchia állapotában leledzik, s most még egy balga lépés: a németek átveszik a Földközi-tenger menekültjeit. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megtartotta nagy beszédét átszervezésről és központosításról, a kelet-európaiaknak különösen kényes európai minimálbérről beszélt, de igazán semmi megnyugtatót nem mondott a migráció kezeléséről. Egy kínai virológus elmenekülve Kínából azt állítja, hogy a Covid–19 labo­ratóriumi termék, antirasszista klisék elleni színházak indulnak be, bibliai versezeteket festenek a falra a vendéglátók, az osztrák és a görög miniszterelnök harcot hirdet az ille­gális betelepülők ellen, az Egyesült Államok éppoly megosztott ország, mint volt Észak és Dél háborúja előtt. Néha az a benyomása az embernek, hogy az egész nyugati világ olyan önfeladással adja át magát az összeomlásnak, mint Montezuma birodalma, amely önként tette le fegyvereit egy maroknyi spanyol hódító előtt.

A genderőrület az idiotizmussal határos, s nem véletlen, hogy a Junge Freiheit kommentárja sötéten látó. Miután a migránsok nyomásgyakorlás céljából felgyújtották a moriai tábort, majd háromezren álmaik földjére, Németországba távozhatnak. A kommentátor ezt a lépést a 2015-ös merkeli „Wir schaffen das,” a „Megcsináljuk” láncreakciójához hasonlítja. Meghívás migránsoknak az örökkévalóságig. A pénzes liberális lobbik morál-imperializmusukkal nyomást alatt tartják a nyugati közvéleményt, s nekik köszönhe-tően Merkel asszony a világ megmentőjeként tűnik fel a képernyőn. Magyarországot 2015-ben bélyegezte meg a média, most Görögországon a sor, amely nem kér a migrációból. (Síró nők és gyermekek a képen, a listákon viszont többségében fiatal, fegyverképes férfiak.) Ausztria közmorálja is gyanús: a kancellár nem akar betelepülőket. Az Euró­pai Bizottság Von der Leyennel az élen megint elosztási kvótákon töri a fejét, s nem veszik észre, hogy az euró­pai polgárok java része elutasítja németek különútját és az ezzel járó alkotmánysértést. A valósággal szemben vak politikusok döntenek, miközben 2015 óta a németek egy puskaporos hordón ülnek – fejezi be cikkét a Junge Freiheit.

(A szerző történész)

Kapcsolódó írásaink

Kacsoh Dániel

Kacsoh Dániel

Intim munka

ĀÉrdemes megjegyezni, hétvégi kampányvideójában a DK már alig leplezetten tette egyértelművé, hogy Dobrev Klárát szánja a Fidesz–KDNP-vel szemben felálló roncskoalíció közös miniszterelnök-jelöltjének

Bogár László

Bogár László

Amerika szeretete

ĀDonald Trump úgy fogalmazott néhány napja egy beszédében a hazafias nevelést sürgetve: „fiataljain­kat Amerika szeretetére kell tanítani”, és azt is bejelentette, hogy országos bizottságot hoz létre a patrióta oktatás elősegítésére

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom