Galsai Dániel

Vélemény és vita

Nincs, de van

Fricska. Sporttörténeti legenda, amikor Török László, a kiváló riporter azt üvöltötte az éterbe az 1988-as szöuli olimpián Egerszegi Krisztina győzelmekor: „Ilyen nincs, és mégis van!”

S most, jó három évtized múltán egy Gyurcsány Ferenc nevű emberrel a nemzet nyakán idézhetjük a fenti mondatot, de nem ihletett eufóriával, hanem döbbent értetlenséggel. Részletek a nevezett szélhámos legújabb Facebook-bejegyzéséből: „Sokan akarnak történelmet csinálni. Aztán vannak, akikből a történelem formál történelemcsinálókat […], akik látszólag történelmet csinálnak. De valójában ez csak fénytörés [...] Arc voltál, vezető. Valójában szolga. Nem te találtad meg a történelmet, hanem a történelem téged. [...] Hogy jók leszünk-e a feladatra, az majd kiderül. Szerintem igen!” Hihetetlen. Kép- és fogalomzavarok halmaza, manír, bulvárfilozófia, totális önértékelési zavar. Egy szemkilövető, akit megtalált a történelem. Egy bukott ember, aki nemcsak hiszi, hogy ő a romellenzék vezére, de azzá is tették. Ilyen nincs, és mégis van.

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

A Füvészkert

ĀA grundot hazánkban a futballisták és a Pál utcai fiúk tették halhatatlanná

Petrin László

Petrin László

Egy kísérleti Tan(ács)köztársaság dicstelen napjai

ĀAz egykori Lenin-fiúk szellemi utódai a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épületében a minap saját szóhasználatukkal élve „meghirdették” a magyarországi második Tan(ács)köztársaságot

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom