Bán Károly

Vélemény és vita

Szocialista kunsztok

Az ember most kezdi igazán sajnálni, hogy a szocialisták nem tartanak élőben, hús-vér emberekkel szombaton pártkongresszust, pusztán online formában újulnak meg. Századszorra

A küldöttek otthonról szavaznak majd, bár nem mindenhol, a csepelieket például, ahogyan hallottuk, a patkányozó „csepeli” elnök, Bangóné Borbély Ildikó berendelte a pártirodára. Nehogy „rosszul” ikszeljenek. Végül is csak két voksot kell leadniuk, a férfi társelnökjelöltek közül választhatják Tóth Bertalant vagy Tóth Bertalant, a női társelnökjelöltek közül pedig Kunhalmi Ágnest vagy Kunhalmi Ágnest. Ehhez képest az is kunszt, hogy „Vörös Csepel” hogyan tud három küldöttet adni az MSZP kongresszusának, miután a tagok száma már nem éri el a hatvan­nyolc főt – az alapszabály szerint hatvannyolc tag után jár egy küldötti hely a zárt körű tisztújításon.

Az elmúlt hetek híreinek tükrében miért csodálkozunk ezen? Miért lepődünk meg azon, hogy Kunhalmi Ágnes és Tüttő Kata az utolsó sikeres pártelnöktől, Mesterházy Attilától elhatárolódva áll ki a megváltóként kezelt, „munkásőrszürke” Tóth Bertalan mellett? Tóth 2018-as elnökké választása óta leharmadolta a párt támogatottságát tizenkét százalékról négyre, míg Mesterházy idejében az MSZP-t még a választók huszonöt százaléka támogatta. A szocialisták szerdán világcsúcsot állítottak fel a nemzetközi munkásmozgalomban: saját tagjaik tüntettek saját vezetőik ellen, akik mint rendes diktátorok, testőrséget rendeltek ki maguk és a közös objektum védelmére.

Holott a riválisok mind kiütve, Mesterházy a nevezését is visszavonta, részvételével nem kívánta legitimálni a pártelit mesterkedéseit, a kizárásokat, feloszlatásokat. Jellemző, hogy a női társelnökjelöltnek bejelentkező Havas Szófia, Horn Gyula unokahúga hiába jelölt meg tizennégy személyt a párttisztségek betöltésére, egyikük sem vállalta a megméretést. Jobb a békesség, Tóth haragja rettenetes.

Veszélyes időket élünk, s az MSZP-ben nem csupán a vírus miatt. A Gyurcsány által megígért öt befutó hely a szivárványkoalíció listáján mindent felülír. Szerdán például a feloszlatott Pest megyei szervezetek tagjai tüntettek a pártközpont előtt, Tóth Bertalan elnök nem győzött elbújni az irodájában, a kapuban mackós kinézetű testőrök védték a pártvárat. Mi lesz itt, ha újabb ostromra készülnek a demokratikus hagyományokkal bíró pártban a kizártak, felfüggesztettek, feloszlatottak? A pártközpontban a szavazatokat számláló országos jelölőbizottság vezetője, Szekeres Imre a hírhedt Veszprém megyei kommunista párttitkár, Papp János köpönyegéből bújt elő, s ez nem sok jót ígér. Brusznyai Árpádot, 1956-os forradalmunk egyik hősét a történészek szerint alapvetően Papp János megyei párttitkár terhelő tanúvallomása alapján ítélte halálra Kádár vérbírósága.

A moszkovita Veszprém megyei pártvezető tanítványa, a Veszprém megyei KISZ-bizottság titkára volt Szekeres Imre, aki harminc évvel a rendszerváltoztatás után is vezényelheti egy – ők mondják magukról – „demokratikus” párt tisztújítását.
Ez az igazi szégyen. S láthatjuk, hogyan. Zárt listás szavazással, trükkök százaival, saját elvtársaik szerint is aljas és tisztességtelen módon. Így viszont legalább nem kell majd arról számot adni, mi a helyzet a Pest megyei számlagyárakkal. Mi lett a párt Szolidaritási Alapja által a szegényeknek biztosított élelmiszercsomagokkal, amelyekből fél mázsát fiktív kiutalásokkal elloptak. És persze nem kell megmagyarázni azt sem, miért nem szerepel a pártigazgató vagyonnyilatkozatában egy felbukkanó spanyolországi luxusnyaraló.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A jó és a rossz kormányzásról

ĀA demokratikus rendszer működését egyre inkább kisajátította egy olyan hatalom, amelynek érdekei nem esnek egybe a nép érdekeivel, de demokratikus úton le nem váltható

Kiss Antal

Kiss Antal

Szabadság járvány idején

ĀAkinek pedig van egy kis szabadideje, gyarapítsa a keresők táborát, amíg van internet, üsse be bátran: Isten, imádság, hit. A többi jön magától. Jó keresést!

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom