Putsay Gábor

Vélemény és vita

Működünk

Két síkon zajlik jelenleg a gazdaság helyreállítása, legalábbis két szinten lehet változásra számítani

álláspont

Mivel a befektetői piacon, így a tőzsdéken is a koronavírus-járvány leginkább bizalmi válságot okozott, ezért a kilábalás csakis a bizalom helyreállításával lehetséges, másrészt a tényleges munkával, azaz a beruházásokkal, munkahelyteremtéssel. Utóbbiak leginkább a működőképesség fenntartása miatt fontosak, hogy a gazdaság ne kerüljön ismét mélypontra.

A bizalmat erősítik azok a hírek, mint amit például a Goldman Sachs jelzett előre a napokban, miszerint a jövő év első negyedévében tömegesen értékesíthető vakcina esélyét hetvenszázalékosra becsüli a piac, és ez fellendíti a befektetéseket és a tőzsdét is. A fogyasztói kiadások vártnál nagyobb növekedése miatt az amerikai gazdaság a korábban várt harminc százalékhoz képest harmincöt százalékkal növekedhet 2020 harmadik negyedévében. Ráadásul a pozitív történések kölcsönhatásban állnak egymással, hiszen ha a lakosság derűlátóbb, illetve számít arra, hogy hamarosan megjelenhet a vakcina, bátrabban költekezik, ami megint csak a gazdaságot élénkíti. Óriási szerepe van tehát a gazdaságban a bizalomnak és a kedvező jövőképnek.

Ezzel együtt viszont most még nincs itt az ideje annak, hogy azon filozofáljunk, mikor lesz és mit hozhat a vakcina tömeges elterjedése, mikor és mitől ugrik meg a tőzsde, hiszen bőven a járvány második hullámában vagyunk, ahol a legfontosabb az emberélet védelme, a magyar gazdaságpolitikának pedig a legfőbb feladata a gazdaság működőképességének a megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása. Ezért a kormány ígérete szerint a következő hetekben újabb gazdaságvédelmi intézkedések segítik az újraindulást.

Ezekre pedig érdemes alapozni, hiszen az első szakaszban is sikeresek voltak a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései. Az alapfilozófia az volt, hogy a munkahelyeket, amennyire lehet, meg kell védeni, továbbá a válságból csak beruházásokkal lehet kilábalni, vagyis a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében kulcsfontosságú a vállalatok beruházásainak támogatása. A gazdaságban szeptember elejéig több mint kétezermilliárd forint jelent meg az akciótervnek köszönhetően, ezen belül az állami beruházásösztönző programokban mintegy ötszázmilliárd forint, a bértámogatások révén pedig kétszázhetvenezer munkahelyet sikerült megmenteni.

Azért is szükségesek az újabb lépések, hogy a működőképesség megtartása mellett hazánk mihamarabb visszatérjen a válság előtti pályára, és jövőre már növekedést érjen el. Idén a koronavírus-válság kedvezőtlen hatásai miatt a bruttó hazai termék 5,2 százalékkal csökkenhet, jövőre viszont már 4,5 százalékos növekedés lehet. Mint azt Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban közölte, a kormány célja, hogy a hazai vállalkozások megerősödve kerüljenek ki a válságból, ezért az adókönnyítések folytatása, a támogatási keretek növelése, hitelprogramok bevezetése és a munkahelymegőrző intézkedések révén kívánja ösztönözni a beruházási kedvet Magyarországon.

Kedvező jel az is, hogy nem minden ágazatot épített le a válság, így például a kiskereskedelem már élénkülést mutat, és az építőipar teljesítménye is csak minimálisan csökkent a második negyedévben, a lakáshitelezési piac is szinten maradt, és idén megduplázódtak a családi otthonteremtési kedvezmény kifizetései, április eleje óta pedig tíz százalékkal nőtt az érdeklődés az új építésű házak iránt, ami azt jelenti, hogy a családok is építenek a jövőre. Vagyis Magyarországnak működnie kell, nem szabad, hogy a vírus újból megbénítsa.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

„Oscar bácsi gyünni fog”

ĀAz Oscar-szabály egész pályás letámadás az identitásháborúban, és nem riadnak vissza semmitől az érzékenyítés, a polkorrektség és az egyenlő jogok skandálása közben

Boros Imre

Boros Imre

A nagycsaládos jólét szükségességéről

ĀCélszerű lenne a támogatott konstrukciókat az állami bankrendszerhez utalni egyszerűsített eljárással, alacsony költségekkel. A rendszerbe feltétlen célszerű beleépíteni a sokgyermekes lét premizálását a nyugdíjazáskor