Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Rükverc, aranyhintón

Néhány éve még „kis színes” lett volna az a keddi hír, hogy valószínűleg nem használják többé hivatalos eseményeken a holland királyi család aranyozott hintóját

álláspont

Ugyan az érintett személyeken és a maroknyi royalista németalföldi alattvalón kívül vajon kit hoz lázba a holland királyi család hintója, egyáltalán a holland királyi család? Csakhogy a patinás királyi járgányt állítólag azért küldik nyugdíjba – pontosabban múzeumba –, mert egyik oldaleleme fekete bőrű embereket ábrázol, amint meghajlással és ajándékokkal fejezik ki hódolatukat egy fehér nőnek.

Vilmos Sándor holland király tavaly még odanyilatkozott, hogy nem lehet eltávolítani a hintóról a gyarmati időket megidéző elemet, mivel az része a holland kulturális örökségnek. De mivel immár nem csupán Észak-Amerikában, hanem Nyugat-Európában is (csak) „a fekete életek számítanak”, a multikulti tulipános országban is politikailag inkorrekt lett a fekete bőrű emberek érzékenységét sértő ábrázolás.

Nem ez az első ilyesféle műbalhé a narancsosoknál, ugyanis régóta tart a vita arról, hogy a „holland Mikulás” tradicionális segédje, Fekete Péter lehet-e fekete arcú (mint eddig) vagy sem. Miután egy szorgos ENSZ-bürokrata rasszistának minősítette a holland néphagyományt, a kérlelhetetlen jogállamisági élharcos, a közép-európaiakat rendre sértegető liberokrata Mark Rutte kormányfő beadta a derekát, és nemrég közölte, a fekete figura hamarosan eltűnik a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó hagyomány kelléktárából. Bravó!

Ahhoz is csak gratulálhatunk, hogy a narancsosok déli szomszédja, Belgium az illetékes bíróság csütörtöki döntése szerint visszaszolgáltathatja családjának Patrice Lumumba, az 1960-ban Kongói Demokratikus Köztársaság néven függetlenné váló afrikai ország első miniszterelnökének Belgiumban őrzött földi maradványait, vagyis egyetlen fogát. Ez igazán kedves gesztus, de aligha csillapítja a kongóiak és az afrikai származású „belgák” II. Lipót király – és a szobrai – elleni haragját és gyűlöletét. Ami érthető is, hisz a gátlástalanul pénzsóvár és kegyetlen uralkodó idején milliókat öltek és csonkítottak meg a belgák által gyarmatosított Kongóban.

Habár „belgák” nincsenek is, hanem – különböző nyelvű, kultúrájú és identitású – belgiumi flamandok, vallonok és németek. S egy friss felmérés szerint az ottani állampolgárok több mint a fele úgy véli, nem lehet megőrizni Belgium egységét, negyedük pedig kifejezetten támogatná az (1830-ban létrejött) állam kettészakítását Flandria és Vallónia határai mentén. Hááát, az meglehetősen bizarr lenne, ha az Európai Unió és a NATO fővárosának számító Brüsszelt is két részre osztanák. Akkor a hírhedt Molenbeek kerület vajon melyik oldalra kerülne?

Az uniónak azonban ennél nagyobb gondjai is vannak. Nem elég, hogy nem tud megbirkózni az évek óta mélyülő migrációs válsággal, sem a koronavírus-világjárvánnyal – a bizottság Ursula von der Leyen „Ambiciózusabb Unió” programjának hat fő célja közül eddig egyetlen irányban sem tett érdemi lépéseket. Ha pedig a birodalomépítő, bevándorláspárti, baloldali többségű EP nem bólint rá – amit a négy nagy frakció zsaroló vezetői (köztük a renegát néppárti Weber) nemrég kilátásba helyeztek! – a tagállami állam- és kormányfők által júliusban elfogadott uniós költségvetésre és a gazdasági helyreállítási alapra, akkor az EU nem a Charles Michel által megfogalmazott „európai stratégiai autonómia”, hanem a gyengülés és széthullás felé vezető úton menne tovább előre. Pontosabban: hátra! Ennyit adhat Európának a balfékoldal: rükverc, aranyozott hintón. Feltéve, hogy hozzájárul a holland királyi család.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Dedikálások

ĀGrosics Gyula, a labdarúgó Aranycsapat kapusa a róla megjelent könyvet dedikálta. Az egyik úrnak éppen alákanyarította a nevét, kezet fogtak (hol volt akkor még a koronavírus!), minekutána az ajándékozott megjegyezte: „Most egy hétig nem mosok kezet!”

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Idegháború

ĀIdegháború zajlik a világban. Pusztítóbb, mint a hidegháború, és sötétebb jövőt mutat, mint egy nemes cél érdekében megvívott becsületes harc