Varga Bence

Vélemény és vita

Reveláció

„Az, hogy Josef Falschmann értelemre utaló rendszert talált a MÁV ülésszámozásában, alátámasztja az intelligens tervező elméletét. Az emberiségnek pedig joga van, hogy megismerje az igazságot” – írták a globális felvonulás szervezői

Meglehetősen nagy felfordulást okozott a napokban, hogy kiszivárgott az Abel-díj jövő évi győztesének a személye. Ismert, a rangos elismerést az Oslói Egyetem ítéli oda a matematika tudományában kiemelkedő munkát végző személyeknek. A matematika Nobel-díjaként is emlegetett kitüntetést a kiszivárgott dokumentumok alapján várhatóan Josef Falschmann német származású svájci matematikaprofesszornak ítélik, aki egy magyarországi utazása során véletlenül rendszert fedezett fel a MÁV IC-járatain használt termes kocsik ülésszámozásában.

A nyilvánosságra került iratok szerint a bizottság tagjai legutóbbi ülésükön egyöntetűen megszavazták, hogy a minden év tavaszán átadott díjat 2021-ben a neves svájci kutató kapja meg, amiért „felfedezésével megoldotta az évtizedek óta Ungarische Eisenbahnanomalie, vagyis magyar vasútanomáliaként ismert számtani problémát, és új távlatokat nyitott a matematika tudományában.”

„A fizikusok évszázadokon át úgy gondolták Newton nyomán, hogy a gravitáció két test kölcsönös vonzása, puszta kölcsönhatás. Amikor azonban Albert Einstein előállt az általános relativitáselmélettel, és a gravitációt a téridő elhajlásának következményeként ábrázolta, újra kellett értelmeznünk nagyon sok mindent, amit a fizikáról gondoltunk. Várhatóan ugyanígy fogja forradalmasítani a matematikát Falschmann felfedezése” – mondta a lapunknak nyilatkozó, névtelenséget kérő kutató.

Falschmann témában írt tanulmánya több száz oldalra rúg, és azokba egyelőre csak kevesen nyertek betekintést, a BBC szerint a beavatott tudósközösség tagjai is csak nehezen értették meg az új, bonyolult matematikai modellt.

Mindazonáltal a reveláció híre vegyes fogadtatásra talált, a világ nagy kiadói sorra zárkóznak el az eredmények publikálásától, mondván, közlésük beláthatatlan világméretű következményekkel járna. Tegnapra ugyanis már több mint kilencven országban jegyeztették be a falschmanniánus egyházakat. A hívek meggyőződése, hogy a svájci tudós munkája nem csupán egy matematikai anomáliát old meg, hanem valójában nem kevesebbet fed fel, mint magát az élet értelmét. Ma este számos nagyvárosban, többek közt Rio de Janeiróban, Londonban, Delhiben, San Franciscóban, Fokvárosban, Berlinben, Tokióban, Sanghajban is felvonulást tartanak az új világegyház követői, azt követelve, a világ vezetői ismerjék el Falschmann kutatásait, valamint fedjék fel a dokumentumokat. „Az, hogy Falschmann értelemre utaló rendszert talált a MÁV ülésszámozásában, alátámasztja az intelligens tervező elméletét. Az emberiségnek pedig joga van, hogy megismerje az igazságot” – írták a globális felvonulás szervezői.

Mindeközben a Keleti pályaudvaron alig észlelni valamit az elmúlt napokban történtekből. Tudósítóink mindössze őgyelgő utasokat, tanácstalan kalauzokat és pizzaszeletekből lakmározó galambokat találtak ottjártukkor. „Hát, kérem, én éppen annyit tudok, mint maguk. Semmit” – felelte egyikük lapunk kérdésére, majd szájában egy sonkás-kukoricással továbbrepült a Blaha Lujza tér irányába. A kalauzok úgyszintén nem tudtak érdemi tájékoztatást adni.

Az államvasútnál a botrány kirobbanása óta folyamatosan tartanak a válságkezelési ülések. A szervezetnek rövid idő alatt újra kell írnia irányelveit, és le kell cserélnie évtizedes üzleti filozófiáját. A tájékoztatás hiányára, tanácstalanságra, illetve folytonos hárításra épülő modellt várhatóan teljesen lecserélik, jelenleg is zajlik annak a kidolgozása, hogyan oldják meg a továbbiakban, hogy az egymás mellett utazni vágyóknak a számítógépes rendszer külön, lehetőleg minél távolabb adjon helyjegyet. Ehhez úgyszintén egy bonyolult számítási metódust fognak kidolgozni. Sajtóhírek szerint mindez nem érinti a vonatok klímaberendezéseit, a társaság a jövőben változatlanul kitart világviszonylatban is egyedülálló termodinamikai alapelve mellett, amelynek értelmében télen hűt, nyáron pedig melegít a légkondicionáló. (Ennek hungarikummá nyilvánítása már folyamatban van.)

Lapunknak sikerült elérni a válságstáb egyik tagját telefonon, de amikor válaszolt kérdéseinkre, probléma keletkezett a vonalban. A zümmögés, recsegés-ropogás és kozmikus sípolás miatt munkatársunknak mindössze egyetlen mondatot sikerült megértenie az ülésre visszasiető testületi tag válaszából: „Köszönjük megértésüket és türelmüket.”

(A szerző újságíró)


 

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Az egyetemfoglalósdi margójára

ĀVárható volt, hogy lesz megint valami botrány. Elvégre ellenzékinek lenni manapság annyit tesz, mint provokálni, botrányokat generálni, hogy aztán tüntizhessenek

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Toronynapló: A nyaralás vége

ĀAz idei nyaralási szezon (egyéni és közösségi érdek közt ingadozva, az egyéni érdeket háttérbe szorítva is) a félelem és a racionalitás újragondolására késztetett. Az otthonmaradás után „itthon” maradtam. Lillafüredre utaztunk