Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Sikeres hullámlovaglás

Ha nem söpri el az ötkarikás játékokat a koronavírus-cunami, ezen a nyáron Tokióban debütált volna a hullámlovaglás mint olimpiai sportág

álláspont

A szörfözés szerelmeseinek várniuk kell azonban jövő nyárig, hacsak a világjárvány újabb hullámai nem sodorják el végleg a tokiói olimpiát. Merthogy ez idő szerint úgy látszik, az elmúlt télen Föld körüli útjára indult új, öldöklő koronavírus nem akar eltűnni, a március 11-én hivatalosan világjárvánnyá nyilvánított Covid–19-kór első hulláma még véget sem ért, már nyakunkon is a második hullám. Így egészen másféle hullámlovaglást kell megtanulnunk mindannyiunknak: egyéneknek és családoknak, munkaadóknak és munkavállalóknak, politikusoknak, egészségügyi, oktatási és biztonsági szakembereknek.

Sok szakember és politikus az utóbbi napokban már Európa-szerte a ragály második hullámának megérkezéséről beszélt. Más értelmezés szerint a koronavírus-járvány egyetlen nagy hullám, amely egy idő után gyengül, aztán ismét erősödik, valahogy úgy, ahogy a dagályt apály, majd azt megint dagály követi. A statisztikai adatok valóban azt mutatják, hogy világszinten (és az európai országok többségében) nem lassult a járvány terjedése. Ellenkezőleg: míg júniusban 4,3, addig júliusban 7,1, augusztusban pedig már 7,8 millióval emelkedett a hivatalosan regisztrált fertőzöttek száma, ami tegnapra meghaladta a 26,2 milliót.

Ezzel szemben Magyarországon a vírus elleni védekezés első, száznapos csatája június közepén véget ért, miután a fél éve, március 4-én megjelent járvány első hullámát – a kormány gyors, szakszerű, hatékony intézkedéseivel és példás nemzeti összefogással – sikerült leküzdenünk. Míg áprilisban hetente öt-hatszázzal nőtt nálunk az új fertőzöttek és hetven-kilencvennel az elhunytak száma, ez június közepére heti harminc-negyvenre, illetve tíz körülire csökkent.

Tény, hogy lényegesen fejlettebb és gazdagabb európai országokat is messze felülmúlt hazánk a védekezés minőségében és eredményességében, s a sikeres „hullámlovaglás” következtében július végére kikerültünk a világ száz legfertőzöttebb országa közül. Ha pedig az egy főre eső haláleseteket nézzük, az nálunk a világátlagnak valamivel több mint a fele, míg jó néhány nyugat- és dél-európai országban annak öt-hatszorosa.

Ezért is nevetséges, hogy a belga kormány mindenki másnál erősebben bírálja hazánkat, holott Belgiumban az egymillió lakosra jutó elhunytak száma a magyarországinak több mint tizenháromszorosa (!), így a világon (Peru mögött) a második helyen áll a feketelistán, míg Spanyolország harmadik, az Egyesült Királyság negyedik, Olaszország hatodik, Svédország nyolcadik, Franciaország tizenkettedik.

Ezzel együtt sem ülhetünk a babérjainkon, hiszen nálunk is gyorsulva terjed a vírus – az elmúlt hét nap alatt rekordmértékben, 1871-gyel nőtt a fertőzöttek száma, ami a hat hónap alatt beazonosított összes esetszám egynegyede. Ez sokakat aggaszthat, de Orbán Viktor tegnapi interjújában kijelentette: „állig felfegyverkezve várjuk a koronavírus-járvány második hullámát”.

Persze nemcsak a kormánynak van dolga és felelőssége a járvány féken tartásáért, hanem minden egyes honfitársunknak. Különösen a fiataloknak, mivel – szemben a tavaszi hullámmal – az utóbbi időben főként közöttük terjed a vírus. Ezért a kormányfő arra kérte őket, tartsák be az ismert viselkedési szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van, és ha fegyelmezetlenek, az idősebbek fejére hoznak nagy bajt.

Ha a tavaszi sikeres hullámlovaglást meg tudjuk ismételni – és miért ne tudnánk? –, akkor újra elkerülhetjük a nagy bajt.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Jancsika

ĀVannak könyvek, amelyek mindig ott vannak az ágyam közelében. Velük ébredek, velük alszom el. Ilyen könyv Pilinszky János, aki jövőre lenne százéves, füveskönyve

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

A Harris-doktrína

ĀValahol azt olvastam, hogy Kamala Harris, az amerikai „demokraták” alelnökjelöltje arra szólította fel Joe Biden elnökjelöltet, hogy semmiképpen se ismerje el a vereségét a választások éjszakáján