Nagy Ervin

Vélemény és vita

Talajt vesztett liberalizmus

A liberalizmus hívői továbbra is utópiakísérleteket terveznek, majd végeznek, ám a valósággal való kapcsolatuk egy cérnaszálnál is vékonyabbá vált, és félő, hogy ha végleg elszakad, akkor egy egész szabadelvű generációt tesznek abnormálissá

A véleményvezérek ugyanis ma már minden lokális kérdésre globális választ adnak, így egyre nyakatekertebb és bolondabbnál bolondabb gondolatokat szülnek, amelyeknek semmi közük sincs már a valósághoz. Ugyanakkor továbbra is szellemi fölényük tudatában állnak előttünk. Így válik a liberalizmus szemünk láttára egy olyan posztideo­lógiává, ami gőgös, felsőbbrendű és nárcisztikus, ugyanakkor semmit sem ért a valóságból.

A megengedő és nyitott szellemiségű liberalizmus mára agresszív és dogmatikus valláspótlékká silányult. A harcos ateizmus, a pozitivista tudományosság és a liberális világkép összefonódott, és olyan korszellemet teremtett meg Nyugaton a második világháború után, majd Közép- és Kelet-Európában az ezredforduló környékén, aminek már semmi köze sincs ahhoz, amit a szabadelvűség másfél évszázadon keresztül képviselt. A liberalizmus ma már nem a sokasodó lehetőségeket felvillantó politikai álláspontot jelenti, hanem egy olyan szigorúan ellenőrző közeget, amely megmondja, hogy milyennek kell lennie az embernek.

Figyeljük csak meg! Sosem a helyi környezetet óvják, hanem klímakatasztrófával riogatnak; nem a nem-
zeti közösséget erősítik, hanem a föderatív intézményeket hizlalják; és nem egy-egy élettér békéjét, hanem a multikulturális társadalom eszméjét védelmezik. Ezért trendi lett köreikben a klímaszorongás, a világpolgárság, a sokszínűség és a (korlátok nélküli) nyitottság. Ezek – valljuk meg – szép és hangzatos elvek, a változást csodáló és a progresszivitásra kíváncsi ifjak számára vonzó gondolatok – csak éppen hamisak. Mint ahogy hamisak maguk a gondolatteremtők is.

A mai liberálisok szerint nem az élettered tisztasága, hanem a bolygó egészsége az alapvető elvárás. Nem a szemétszedés és a „portád sepregetése”, hanem az aggódás és az azt kifejező, a világon mindenhol érthető szimbólumok használata a követendő magatartás. Tehát rakj ki képet a közösségi oldaladon egy lángoló erdőről, visszhangozd Greta Thunberg mondatait, és ezzel megtetted, amit a globális elit megkövetelt. Senki sem fog benézni az otthonodba, az interneten nem látható, hogy miként élsz. De a lényeg nem is ez, hanem az, hogy „szabadon”, globálisan és virtuálisan védd a klímát!
De ugyanígy: állj ki a „fekete életek” mellett! Mert a rasszizmus ellen globálisan kell fellépni, otthon, a monitor előtt kell a felháborodásodnak hangot adni. Az mellékes, hogy a valóságban mit teszel, a lényeg, hogy mutasd meg a világnak, te bizony mindenre kész vagy a rasszizmus ellen. Ha kell, akkor kiteszed a Facebook-oldaladon a mozgalom jelszavát, uram bocsá’, kész vagy elsötétíteni a fotóidat is, csak azért, hogy kifejezd mély érzelmeidet és fontos véleményedet. Persze, szabadon, mert jogodban áll szabadnak lenni.

Ahogy abban is hinned kell, hogy a lehető legjobb világok egyikét valamelyik föderális szervezet fogja majd megteremteni. Az Európai Unió minden problémát megold majd „közösen”, az ENSZ pedig megteremti a világbékét, és megvéd a járványoktól. Nincs más dolgod, csak annyi, hogy (szóban) támogasd őket, hogy „hited megvalld” a világ előtt. Legyél hát világpolgár, és beszélj hét nyelvet, csak felejtsd el, mit jelent a nemzeted!

A liberalizmus akkor vesztette el minden kötelékét a valósággal, amikor az emberiséggel kapcsolatban támadtak ötletei. Amikor az „emberiségnek” (és nem az embernek) akart jobbat. Amikor kitalálta azt, hogy minden embernek liberális demokráciában kell élnie, hinnie kell a tudományos és történelmi progresszivitásban, illetve el kell vetnie a vallást és a hagyományt. Pedig az „emberiséggel” még senki sem találkozott, nem állt sosem elénk, nem köszönt, és nem is mutatkozott be nekünk.

(A szerző filozófus, XXI. Század Intézet)

Kapcsolódó írásaink

Korompay Csilla

Korompay Csilla

Tanév, rettegés nélkül

ĀSokan sokszor leírták már: olyan helyzetbe került most a világ, mint még soha

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Lángba borult földgolyó

ĀVannak, lehetnek tehát csodák, ha nem is gyakran. Ez is vigasz. Mégis a legnagyobb csoda, amikor nem a sokaság, hanem a lélek tesz csuda dolgokat