Bán Károly

Vélemény és vita

Jégtömbök és gleccserek

Javaslom, nyissák meg az MSZP honlapját, vessenek egy pillantást a nagy elnökjelölt-aspiráns párosra, Kunhalmi Ágnesre és Tóth Bertalanra. Csupa szép, csupa derű minden

Nap mint nap ígérnek valamit, miként állítják helyre a jogállamot, a demokráciát, s tesznek hitet amellett, miként tisztelik egymást a baloldal pártjai. Akik viszont az elmúlt napokban lapunkat olvasták, megismerkedhettek egy másik világgal is az MSZP-ben. A szembejövő valósággal.

Néhány hét alatt hatvanegy alapszervezetet szüntettek meg, hétszázegy párttagot zártak ki. Még az sem kizárt, hogy Pest megyéből küldöttek sem lesznek a szeptemberi kongresszsuson.

Rövidesen megtörténhet az is, hogy Vecsés után újabb Pest megyei szocialista számlagyár képe villan majd elénk. A mai számunkban például arról írunk, hogy annyi fiktív számlatömb volt a páncélszekrényben, hogy a Jókai utcából történő költözéskor a hórukkmunkások nem bírták kicipelni, ezért kiüríttették. Több mint ötszáz olyan számla került elő, amely szerint a végeken dolgozó alapszervezeti elnökök százezeres nagyságrendekben kaptak ellátmányt, s aláírták, hogy azt átvették.

Ám az egész egy nagy mese. Pénzt nem kaptak, csak a nevüket hamisították alá. Az akkori elnök azt kérte, kicsit jegeljék az ügyet. Mindez négy éve történt. Addig jegelték, míg a jégtömbök gleccserré nem híztak.

Az esetet nem vizsgálták. Feljelentést pláne nem tettek. Hahó, jogvédők! Korrupció elleni harcos baloldaliak! Hadházyk és Ujhelyik! A pártelnökök ország­gyűlési képviselőként hivatalos személyek. A hivatalos személyek számára a törvény feljelentési kötelezettséget ír elő. Ha nem él vele, azt bűnpártolásnak nevezik.

De ne ragadjunk le az MSZP-nél, nézzük, mi folyik itt baloldali összefogás címszó alatt. A múlt heti pártelnöki szintű találkozó még maga volt a béke szigete. A szivárvány minden színében játszó pártképződmények vezetői egymás tenyeréből ettek, vérszerződést kötöttek. Aztán, ha megkaparja valaki, hogy mi van a máz alatt, azt látja, egymást ölik. Zajlik a kiszorítósdi, porba hullnak az elvek. Tegnapi hír, hogy átlépett a Jobbikba a Momentum Pest megyei listavezetője, a DK felszámolta magát Gödön. Korábban Vácon likvidálták magukat. Együtt az MSZP-vel. A forradalom egykor felfalta gyermekeit, mára a „szabad városok szövetségének” küldöttei falják fel. Egymást.

Ami a Jobbikban történik, az maga az anarchia. Leginkább a Hócipőbe kívánkozna, ha a „szabad sajtó” merészelne róla írni. A párt januárban megválasztott új elnöke – aki a miniszterelnök-jelölti castingba is beszállna – hivatalosan nem elnök, mert még be sem jegyezték a párt hivatalos képviselőjeként. Így most vagy a DK-nak, vagy az MSZP-nek kellene a nevére venni a „judapestező” rasszistát, hogy legyen mögötte valamilyen jelölő szervezet. És ha befutna, kénytelen lenne beülni a DK- vagy az MSZP-frakcióba. Előbb-utóbb összenő, ami össztartozik. Az LMP, amely a Lehet Más a Politika jegyében bújt elő a bölcsőből, mára a párt nevének jelentését is elfelejtette. Vígan cseresznyéznek Gyurcsánnyal, már nem zavarja őket a viszkis lehellet.

A Karácsony Gergely-féle Párbeszédről azért nem tennék most említést, mert ők a kakukktojás. Ezt a politikai Hókuszpók-csoportot az a veszély nem fenyegeti, mint a többieket, hogy a végeken mást akar a tagság, mint a pártközpont. Náluk ugyanis nincsenek végek. Annyian vannak, ahányan az alapításkor. Nincs senki, aki felfalja a másikat. Legfeljebb csak az erő megy ki napról napra jobban Gergő mögül, ahogyan azt Gyurcsány atyuska korábban méltóztatott megmondani.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Tisztesség Könyve

Ā„Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! / Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.” Sokan ismerik József Attila Két hexameter című versét, amely halála előtt egy évvel, 1936 novemberében-decemberében született

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A fogyasztói társadalom alkonya

ĀA koronavírus rámutatott a liberális kapitalizmus gyengéire. De mielőtt a gyengéiről beszélnénk, nézzük az előnyeit!