Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Valóság és hatalom

Különleges fénytörést ad az egyre tarkább honi balliberális oldal politizálásának Michael Roth berlini államtitkár minapi botrányos nyilatkozata

álláspont

A keresztény és konzervatív kormányokat rühellő genderjogi német politikus nemes egyszerűséggel leantiszemitázta a magyarokat, felemlegetve a hetes cikkely szerinti eljárást. Tudják, azt a procedúrát, amelyet még a B kategóriás ellenzéki közhelyparádénak is gyatra Sargentini-jelentés alapján indított Brüsszel évekkel ezelőtt.

Csak közbevetésként: abban a dokumentumban olyan hazugságok is helyet kaptak, mint hogy Magyarországon „visszatérő probléma az antiszemitizmus, amely gyűlöletbeszéd, valamint a zsidók és a zsidó tulajdon ellen elkövetett erőszakos cselekményekben ölt testet”. Ez a megállapítás kifejezetten annak tükrében arcpirító hazugság, hogy közben egyre inkább igaz a migrációtól és az antiszemitizmusba hajló újbaloldaliságtól terhelt Nyugat-Európában. Például Németországban, ahol manapság már nem ajánlatos közterületen kipában tartózkodni, mert esetleg egy arra bandukoló mohamedán, mondjuk, fejbe kólintja az illetőt. Mindenesetre a hazánk ellen évtizede zajló lejáratókampány nívótlanságába kifejezetten jól illeszkedik Roth úr vádaskodása, amit azért a magyar kormány nem hagyott szó nélkül.

Visszatérve a magyarországi baloldal és a botrányos nyilatkozat „viszonyára”: miközben német kollégájuk ránk szórja mocskos rágalmait, hazai eszmetársai a közelgő szerencsi időközi választáson egy olyan jobbikos jelöltet indítanak a parlamenti képviselőségért, aki Budapestet Judapestnek, az izraeli turistákat pedig „tetűcsúszdásoknak” nevezte. Pártja közelmúltjában pedig olyan előzményeket találunk, mint például a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipők meggyalázása vagy a zsidók listázásának felvetése. Ez azonban Roth úrnak a jelek szerint nem jelent problémát.

Ahogy Gyurcsány Ferencnek sem, aki pedig alig pár éve még elfogadhatatlannak nevezett bármiféle együttműködést a Jobbikkal. Lapunknak nyilatkozva Köves Slomó vezető rabbi nevezte elkeserítőnek, hogy az ellenzéki pártok – a korábban vallott erkölcsi normákat zárójelbe téve – Bíró László indításával akaratlanul is legitimálják az antiszemitizmust. Ugyanakkor megjegyezte, az önmagában nem meglepő, hogy egy olyan párt jelöltje, amely a rasszizmus, cigánygyűlölet és antiszemitizmus programjával jött létre, antiszemita bejegyzéseket tesz közzé. Kikelt a gyűlölködő aspiráns ellen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Mazsihisz is.

Persze lehet, hogy az elvtelenség egységébe forrt baloldalnak, Michael Rothnak és a Sargentini-féléknek kevéssé számít a virágzó, biztonságban élő hazai zsidó közösség véleménye. Korábban az sem hatotta meg őket, hogy maga az izraeli államfő nevezte egyik legfőbb szövetségesének Magyarországot. Igaza van az elemzőknek: az európai balliberálisok totálisan elveszítették kapcsolatukat a valósággal, a való élettől elszakadt buborékban élnek, onnan ontják haladó kioktatásaikat.

A hazai baloldal pedig a hatalommal való kapcsolatát veszítette el még 2010-ben, talán részben az ebből fakadó frusztrációval magyarázható, hogy a kormányrúd visszaszerzésének reményében szinte bárkivel, még a korábbi ősellenséggel is hajlandók összefogni.

Az októberi szerencsi időközi választás kvázi főpróbája lesz ennek a gusztustalan konstrukciónak, ám a valódi megmérettetés nyilván a 2022-es voksolás lesz. Bár addig még sok víz lefolyik a Dunán, kétségünk ne legyen: Roth és társai nekik drukkolnak majd akkor is. Lelkük rajta.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

Síndimenziók

ĀAz ilyen leveleket jól kell megfogalmazni. Az ember a főnökétől, ha kér valamit, legyen tisztelettudó, de határozott, rugalmas, de következetes, s főként tartsa be a szolgálati utat, és a közvetlen felettesét keresse meg először

Bencze Izabella

Bencze Izabella

Virtigli kommunisták

ĀA lumpen, az ősproletár nem tűnt el, csak átalakult. Adott esetben több nyelven beszélő, többdiplomás gyűlölködővé vált, aki magában hordja a kommunizmus minden jellemzőjét: megalázni, tönkretenni, kiirtani még az írmagját is annak, aki nem hasonszőrű