Rab Irén

Vélemény és vita

Rejtőzködő migrációs paktum

Az Európai Unió elirigyelte a magyaroktól a nemzeti konzultáció intézményét, és az új migrációs és menekültügyi paktumhoz kikérik az európai polgárok véleményét

Ők nem postázzák ki a kérdőívet a tagállamok összes szavazópolgárának, nagydobra sem verik, nincs hirdetés az európai hirdetőfelületeken, a közösségi és közmédiában. Aki kíváncsi rá, megtalálja a felhívást valahol az EU hivatalos felületén, elvégre felnőtt, öntudatos, írás- és informatikatudó európaiak vagyunk.

A véletlennek és a barátaimnak köszönhetem, hogy rábukkantam erre az uniós kezdeményezésre, amelyben több száz millió európai polgártársammal együtt véleményt nyilváníthatok.

A konzultációt az Európai Bizottság írta ki, mivel egy átfogó, fenntartható és válságbiztos migrációs és menekültügyi egyezményt kívánnak létrehozni. A paktum a bizottság korábbi javaslataira fog épülni, szabályozni fogja a migrációs útvonal teljes egészét, és pótolni fogja a közös európai menekültügyi rendszer modernizálásához szükséges hiányosságokat. A cél az, hogy az uniós országok hatékony migrációs és menekültügyi politikákat alkalmazhassanak.

A bizottság a kezdeményezés további kidolgozásához és pontosításához összegzi a beérkezett véleményeket, a visszajelzésekről jelentést fog készíteni. Majd szépen elmagyarázza, hogy miképpen vette figyelembe, illetve miért nem fogadta el az európaiak észrevételeit. A tájékozódásra (hogy egyáltalán létezik egy Európa jövőjét nagymértékben befolyásoló konzultáció) és a véleménynyilvánításra mindössze négy (!) hetet adtak, a határidő augusztus 27-én jár le. Remek időzítéssel, hiszen a világjárvány fogságából ideiglenesen kiszabaduló európaiak kisebb gondja is nagyobb most annál, mint hogy az unió honlapját böngésszék, vajon hol van elrejtve valami titkos információ, lejáró határidő. Ráadásul a járvány és a nyári szabadságolás miatt a brüsszeli apparátus és a parlament is alvó üzemmódban működik.

Óhatatlanul felmerül az emberben az időzítés szándékosságának gondolata. Főleg ha elolvassa Merkel kancellár jobbkeze, Wolfgang Schäuble friss nyilatkozatát. Schäuble a német politika ikonikus alakja, a Bundestag elnöke. A járvány okozta krízisben óriási lehetőséget lát az eddig halogatott változtatásokra, a régi tervek megvalósítására. Merthogy a polgárokban most sokkal kisebb a kormányzati intézkedésekkel szembeni ellenállás, nem érzékelik a demokráciadeficitet. „Most sokkal könnyebben tető alá hozhatjuk a gazdasági és pénzügyi uniót, amely eddig politikai okok miatt nem sikerült” – jelentette ki. És most ráadásul be lehetne csempészni az öt éve húzódó, elsősorban a magyar ellenálláson újra meg újra megbukó migrációs paktumot is.

Augusztus 24-ig százötvenhat (!) vélemény érkezett be az európai polgároktól, nem tudom kiszámolni, hogy ez hány milliomod része az összlakosságnak. A vélemények egyébként nyilvánosak, ott olvashatók az EU hivatalos oldalán.

Mi, magyarok a saját jogi intézményrendszerünkben már nyilvánítottunk véleményt a migrációról, 2015-ben nemzeti konzultációval, 2016-ban népszavazással. A konzultációban részt vevő egymillió ember háromnegyede, a népszavazáson pedig a résztvevők 98 százaléka, az összlakosság egyharmada szavazott az Európai Unió migrációs politikája ellen. „Orbán Viktor nemzeti konzultációja egyszerre álságos, igaztalan és provokatív, ahogyan a kormányfő külpolitikája is a bevándorlás kérdésében” – reagált akkor azonnal Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Brüsszelben, és arra biztatta az Európai Bizottságot, töltse ki a konzultációs ívet, hogy legyen világos európai álláspont a feltett kérdésekkel kapcsolatban.

Nem tudom, hogy ez megtörtént-e. Arról sem tudok, hogy lenne világos európai álláspont. Azt látom csupán, hogy Európa zavarodott, migrációs kérdésben öt éve nincs elmozdulás és nincs megegyezés. Kapkodás van, tűzoltás, mélyülő válság, ellentmondásos politikai lépések. Egyedül a magyar álláspont változatlan, és egyre inkább bebizonyosodik, hogy Európának migrációs kérdésben bizony Orbán Viktorra kellett volna hallgatnia.

(A szerző történész)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Joci és a félistenek

ĀFricska. Amit ma idézek, az nem egy tréfás pamflet vagy kánikulai látomás

Őry Mariann

Őry Mariann

Roth világa

ĀMichael Roth német külügyi államtitkár neve nem ismeretlen a magyar újságolvasóknak, a szociáldemokrata politikus ugyanis nagy híve a nyugati balliberális diplomáciának, amelynek alapvető eleme más országok kioktatása

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom