Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Akár dagály, akár apály

Nem kellett ahhoz közgazdászprofesszornak lenni, hogy már hónapokkal ezelőtt lássuk és előre jelezzük, a gazdasági növekedés – pontosabban visszaesés – a második negyedévben éri el a mélypontját

álláspont

Hiszen jól láthatók voltak a koronavírus-járvány terjedését akadályozó egészségvédelmi intézkedések, kijárási és egyéb korlátozások kedvezőtlen hatásai a mindennapi és a gazdasági életre – a termelésre, a szolgáltatásokra, a fogyasztásra is.

A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet és rendkívüli jogrend június 18-án szűnt meg, vagyis az április–júniusi időszak legnagyobb részében még nem áll(hatot)t helyre a normális élet, ugyanakkor a lefagyott gazdaság június folyamán fokozatosan újraindult. Az ipari termelés volumene még júniusban sem érte el az egy évvel korábbi szintet, de az előző hónaphoz s különösen áprilishoz képest gyors volt a „visszapattanás”. A kiskereskedelmi üzletek forgalma júniusban már utolérte az egy évvel ezelőtti szintet. Ugyanakkor a bruttó hazai termék tíz százalékát adó turizmus-vendéglátás forgalma és árbevétele – főként a külföldi vendégek hiánya miatt – még júniusban is csak alig egynegyede volt a tavalyinak.

Mindent összevéve tehát nem az volt a kérdés, hogy a második negyedévben csökkent-e a GDP, hanem az, milyen mértékben. A KSH tegnapi jelentése szerint 13,5 százalékkal. Ez az adat valóban brutális és sokkoló, de tulajdonképpen ez az egyetlen rossz benne. Mert ha higgadtan és reálisan értelmezzük, akkor több jót is mondhatunk vele kapcsolatban.

Először is minden jel arra mutat, hogy ennél a szörnyű számnál a harmadik negyedévi csak jobb, sőt sokkal jobb lehet, vagyis túl vagyunk a gazdasági válság mélypontján. Másodszor fontos tudatosítani, hogy a visszaesés mértéke nálunk kisebb, mint az EU és az euróövezet átlagáé. Ez azért nagy eredmény, mert gazdaságilag, kereskedelmileg hazánk a világ egyik legnyitottabb, a külső környezetnek leginkább kitett országa. Ám a jelenlegi magyar gazdaságba már nem tud olyan könnyen begyűrűzni a világválság, mint, mondjuk, a Kádár-korszakban vagy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány alatt 2008–2009-ben.

Ellenkezőleg, az utóbbi fél évtizedben már két-három százalékpontos volt a növekedési többletünk az unióval szemben. A második negyedévi adatok pedig azt jelzik, hogy a külső sokkhatás rendkívül súlyos, de csupán rövid ideig tartó nyomot hagyott a gazdaságon, vagyis az EU27 átlagánál erősebb, ellenállóbb az Orbán–Matolcsy-modell szerint működő magyar gazdaság és társadalom. Akár dagály, akár apály van az unióban, a mi hajónk évek óta az élmezőnyben halad.

Mivel a járványügyi védekezéssel együtt járó szigorú korlátozások a második negyedév végére nagyrészt megszűntek, illetve a kormány már márciusban elindította és fokozatosan bővítette az unióban is példaértékű, gigantikus méretű gazdaság-, munkahely- és családvédelmi intézkedéscsomagot, jó esély van arra, hogy a magyar gazdaság Európában az elsők között térjen vissza a válság előtti fejlődési pályára. Az, hogy az idei év egészében gazdasági visszaesés lesz, nagyon valószínű, de annak mértékéről az elemzők között, sőt a kormányon belül is megoszlanak a vélemények. Arról azonban nemigen, hogy a V alakú gyors visszapattanás jövőre akkor lehetséges, ha továbbra is sikerül elkerülnünk a tömeges fertőzést és a veszélyhelyzetet, ami újra szigorú korlátozó intézkedéseket tenne szükségessé.

Mindannyiunk érdeke, egyúttal felelőssége, hogy – a józan ész szerint és a viselkedési szabályok fegyelmezett betartásával – minden tőlünk telhetőt megtegyünk a vírus terjedésének megfékezéséért. Mert az első csatát megnyertük ugyan, de a háború még nem ért véget.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

A látogató

ĀVidéki házban élünk, s az ilyen házban mindig történik valami. Leginkább darazsakkal háborúzunk, méhek építenek birodalmat a padláson, macskák szántják a kertet, éjszaka pedig az autó tetején ágyaznak meg maguknak

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Kihajítani!

ĀIgaza van Horatiusnak, amikor arról ír, hogy az indulat valójában rövid őrület, s aki nem képes megfékezni, rabja lesz annak