Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Felelős szabadság

Talán soha nem tudhatjuk meg kétséget kizá­róan, hogy pontosan mikor és hol indult Föld körüli útjára az új, öldöklő koronavírus

álláspont

A hivatalos verzió szerint a múlt év végén a közép-kínai Vuhanban ütötte fel a fejét a démoni mikroorganizmus, mások szerint Európában már előbb fertőzött, csak nem tudtunk róla. Mindenesetre az első kínai halálesetekről szóló híradások január közepén érték el a globális nyilvánosságot. A WHO etióp főigazgatója január végi pekingi látogatása után még azon reményét fejezte ki, hogy a fertőzés terjedése más térségekbe minimális mértékű és lassú lesz, a járványt ellenőrzés alatt lehet tartani. Sajnos tévedett – holnap, kedden minden bizonnyal átlépi a húszmilliót a fertőzöttek és a 730 ezret az elhunytak száma a világban.

Miután a vírus cunamiként árasztott el egyre több országot, az Egészségügyi Világszervezet öt hónapja, március 11-én világjárvánnyá nyilvánította a Covid–19-et. Épp aznap – Európában az elsők között – hirdette ki a veszélyhelyzetet és a rendkívüli jogrendet a magyar kormány, amikor az országban még mindössze tizenhárom fertőzött volt ismert, és még egyetlen haláleset sem történt. Minden fontos statisztikai adat és tárgyilagos elemzés szerint a magyar kormány rendkívül gyorsan és hatékonyan reagált a ragályra. Így Magyarország sikeresen – és a nálunk gazdaságilag és egészségügyileg fejlettebb európai országoknál lényegesen jobban – védekezett a járvánnyal szemben. Ehhez nemcsak a kormányzat és az egészségügyi rendszer jó teljesítménye kellett, hanem – ahogy Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában fogalmazott – a lakosság intelligenciaszintje és önfegyelme is. Hazánk már nincs a világ száz legfertőzöttebb országa között, s míg az egymillió lakosra jutó halálesetek száma nálunk csupán 62, addig Belgiumban 851, az Egyesült Királyságban 686, Spanyolországban 610, Olaszországban 582, Svédországban 570, Franciaországban 464, Hollandiában 359.

Az elmúlt öt hónap egészségügyi és gazdasági értelemben is megrengette a világot, és még mindig csak befelé megyünk az erdőbe. Bár sokan azt remélték, hogy az új járvány – az influenzához hasonlóan – néhány hónap alatt lecseng, ez a vírus még sokáig, akár évtizedekig itt maradhat közöttünk. Sok országban már azt találgatják, hogy mikor érkezik a ragály második hulláma, ám a legtöbb helyen újraéledt s javában tombol az első hullám. A WHO szerint ez a járvány valójában egyetlen nagy hullám, amely kicsit gyengül, aztán ismét erősödik. A számok azt mutatják, hogy világszinten szó sincs a járvány lassulásáról, csillapodásáról. Míg nagyjából száz nap telt el az első egymillió regisztrált fertőzéshez, április első felében két hét a második millióhoz, május közepén már tíz nap, június elején nyolc, július elején öt, azóta pedig átlagosan négy nap alatt nő újabb egymillióval a koronavírus-fertőzöttek száma. Ha ez a trend nem változik, akkor negyven nap múlva 30, nyolcvan nap múlva, azaz október végére 40 millió kimutatott fertőzött lesz, de a legtöbb szakértő szerint a nem azonosított fertőzöttek száma ennek a tíz–hússzorosa is lehet, s a fertőzöttek átlagosan öt százaléka meghal.

Tehát szó szerint az életünkért futunk versenyt az idővel. Ki kell bírnunk addig, amíg meglesz a hatásos, biztonságos, tömegesen gyártott védőoltás. A magyar kormány már lekötött ötmillió adag vakcinakapacitást, de még nem tudni, mely cég(ek) mikor áll(nak) elő a megbízható oltóanyaggal. Addig is a józan ész és a fegyelmezett viselkedés a kulcskérdés, ezért a miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy felelősséggel éljen a szabadságával. És mi rég tudjuk, a felelős szabadság nem káoszt, hanem rendet szül nekünk.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

Maga képére

ĀHősök márpedig kellenek – a román döntéshozóknak például Erdély mészárosai

Kondor Katalin

Kondor Katalin

„…fáradt vagyok Európától”

ĀGondolataink játszanak velünk. Nem csupán azért, mert száguldanak, hanem azért is, mert olykor meglepő asszociációkra késztetik akaratlanul is az embert

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom