Dippold Pál

Vélemény és vita

Itt van Amerika

Rendetlenség van a világban. Ez többek között annak köszönhető, hogy az egyre növekvő népességben egyre nagyobb hülyeség halmozódik fel

álláspont

Az önzés professzorainak, az énközpontú liberalizmus szélsőségeseinek eszményi helyzet ez. Minél ostobább a tömeg, annál jobban manipulálható. A modern kor technikai eszközei kifejlesztették az erre a célra leginkább hasznos embercélszerszámokat, az influencereket. A szó jelentése, a befolyásoló nemigen használatos ebben a formájában nyelvünkben.

Az internet ad terepet nekik a zsákmányszerzésre. Behálózzák a gyanútlan embereket, korábban elképzelhetetlen véleménydiktatúrát hurkolnak rájuk. Aki a legnépszerűbb online közösségi oldalakon mást mond, mint amit a megvezetők, azt kitiltják, letiltják, elhallgattatják. Az influencerek addig befolyásoltak, amíg ebből világméretű kifolyás lett. Bármerre nézünk, szinte mindent elárasztott a fizikai és szellemi szennyáradat. Sokaknak úgy tűnhet, hogy a tömeges elmebetegség jeleit mutató BLM, azaz a fekete életek számítanak mozgalom és az ezzel együtt járó pusztítás az Amerikai Egyesült Államokból indult. Ahol, ugye, egy George Floyd nevű, fekete bőrű, bedrogozott bűnözőt hosszú és hangos provokációja után megfékezni igyekeztek a rendőrök egy műfogással. A nyakára térdeltek. Floyd meghalt, egyáltalán nem biztos, hogy ettől. Egyébként ez lassan részletkérdéssé fakult, hiszen a zavarkeltésre és annak elterjesztésére már régen készen álltak az influencerek mögé rengeteg pénzt odarakók. A korábban proletár, mára liberálisnak mondott nemzetköziség háttérfigurái.

A felhergelt tömegből villámgyorsan csőcseléket csináltak, az eredetileg a rasszizmus és az úgynevezett rendőri erőszak elleni tiltakozások valóságos háborús színtérré tették a városokat. Ahogy a történelemből tudjuk, az ilyen álforradalmak nyomában ott liheg az erőszak, a gyilkosságok, a rablások és civilizációnk minden értékének tagadása. A sokszínűséget pártoló eszmerendszer egyszínűvé vált. Feketévé. Az influencerekké váló hírességek tömege térdepelt az amerikai himnusz hallatán a sportpályákon és színpadokon, ezzel jelezvén egyetértését a Black Lives Matterrel. Aki erre nem volt hajlandó közülük, megbélyegezték.

Németországban sajátos helyi színezetet kapott a szabadságvágy kifejezésére összetrombitált tüntetés. Gyilkos világjárvány ide vagy oda, influencerek felheccelte tízezrek hömpölyögtek a Brandenburgi kapu felé.
A rendőrség szétzavarta a tüntizőket. Akik egyébként gátlás nélkül prüszkölték volna bele a nagy berlini délutánba a koronavírust.

Magyarországon is volt egy néhány ezres ribillió, nálunk a sajtószabadság ürügyén. A Momentum a Jobbikkal együtt vitte föl a várba álliberalizmusuk híveit, ahol aztán a miniszterelnöki hivatal előtt mindenféle hülyeséget kiabáltak bele a mikrofonjaikba. Mellesleg a magánkézben lévő Index online újság miatt hisztériáztak, pedig ott valójában nem történt semmi, hacsak ez nem, hogy a magát influencereknek képzelő újságírók kollektíven felmondtak. A vonulás valódi célja más lehetett, talán azt hitették el magukkal, hogy sikerülhet az amerikai ámokfutáshoz hasonló zavargásokat kirobbantani itthon is.

Hát, ez nem ment. Jöttek viszont a derék enyingi és érdi „családok”, és saját influencereik által az interneten piszkosul felhergelve egymást és magukat, tömegverekedést mutattak be egy benzinkút kamerái előtt. Volt ott minden, összetört autó, agyonszúrt ember és agyba-főbe vert társak. Semmiféle influencer nem kellett ahhoz, hogy az interneten elterjedő képsor az érdi esetről rádöbbentsen minket arra, hogy ez itt már Amerika.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Az építésvezető

Ā„A híd az én politikai hőmérőm” – írta naplójában Széchenyi István 1848. augusztus 8-án a leendő Lánchídról. (De írhatta volna napjaink főpolgármesteri hídbohózata közepette is)

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Porlepte lovas

ĀSzeretném tudni mi történik túl az Óperencián. Szeretnék tájékozódni. Ez képtelenségnek tűnik. Körülbelül akkora az esélyem, mint a dédapámnak száz éve