Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Lampedusa hosszú árnya

álláspont

„Büszke vagyok arra, hogy megvédtem Olaszországot, ismét ezt tenném, a lelkiismeretem tiszta” – írta Matteo Salvini, miután csütörtök este a római szenátus szűk baloldali többsége megvonta a mentelmi jogát, így a legnépszerűbb olasz párt, a Liga elnökét bíróság elé állíthatják. Az ügyészség tavaly ősszel a volt belügyminiszterrel szemben (többek között) hivatali hatalom­mal való visszaélés, személyi szabadság korlátozása, nemzet­közi konvenciók megsértése címén indított vizsgála­tot. Ezeket a szörnyű bűnöket azzal követte el, hogy belügyminisztereként következetesen megtiltotta az Afrikából migránsokat szállító „civil” hajók kikötését Olaszországban.

Tavaly júniusban a Der Spiegel által „Európa-kapi­tánynak” titulált Carola Rackete Sea-Watch 3 nevű NGO-hajójával a líbiai partok közelében cirkálva „megmentett” a tengeren hánykolódó több tucat afrikai migránst, majd szembemenve az olasz törvényekkel és az olasz pénzügyőrség hajójával, önkényesen kikötött Lampedusa szigetén. Salvini háborús bűnösnek nevezte a harmincegy éves német nőt, akit persze hősként ünnepeltek a nyugati bevándorláspárti médiumok és politikusok. A hazáját védő belügyminiszter csak annyit tehetett, hogy a bíróság által szabadlábra helyezett nőt kiutasította az országból. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke pedig hiába követelte a német csempészhajó elsüllyesztését, nem akadt utóda Andrea Doria admirálisnak, a genovai flotta 16. századi legendás parancsnokának, aki hosszú honvédő szolgálata során a földközi-tengeri muszlim kalózhajók sokaságát küldte a tenger fenekére.

Salvinit mégsem a brüsszeli balliberális Politico által az Európa sorsát leginkább meghatározó „álmodozók” közé – Tonhalhegy Grétával együtt – sorolt német nő, hanem az Open Arms nevű spanyol csempészhajó miatt akarják bíróság elé állítani. Ez szintén afrikai migránsokat vett a fedélzetére és szállított Olaszország felé, s bár Salvini továbbra is zárva tartotta a kikötőket, egy szicíliai ügyész végül engedélyezte a hajó kikötését, így az egy éve, augusztus 20-án majdnem száz illegális bevándorlót tett partra Lampedusán.

„A kikötők lezárásával csökkentettük a tengerbe fulladók számát. A nyitott kikötők politikáját folytatók kezéhez a tengeren meghaló emberek vére tapad” – jelentette ki most Salvini. Joggal, hiszen az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is arra hívta fel a figyelmet, hogy az afrikai migrációs útvonalakon évente emberek ezrei halnak meg, és ebbe még nem is számolták bele azokat, akik a Földközi-tengerbe fulladtak. A bűnbaknak kikiál­tott bevándorlásellenes, patrióta politikus arra is emlékeztetett, hogy a hajó feltartóztatásával a Liga akkori kormányszövetségese, az Öt Csillag Mozgalom és Giu­seppe Conte miniszterelnök is egyetértett, vagyis a jelenlegi, baloldali kormánytöbbség bíróság elé állítással, politikai perekkel akarja őt és a jobboldalt gyengíteni.

Lampedusa szigetén mára katasztrofális helyzet alakult ki, mivel az elmúlt hónapban több mint ezernégyszáz illegális migráns érkezett, ráadásul sokan koronavírus-fertőzöttek. „Felelőtlen őrültként viselkedtek, Conte!” – vádolta kedden Meloni a miniszterelnököt, akinek baloldali káoszkormánya jól láthatóan nem tudja kezelni sem a vírus-, sem a gazdasági válságot, viszont Európa menekülttáborává tette Olaszországot.

Conte büszke ugyan arra, hogy a maratoni EU-csúcson 209 milliárd eurót – az uniós helyreállítási csomag 28 százalékát – szerzett meg országának, de aligha ő fogja talpra állítani Itáliát. A zászló Salviniéknak áll, mert előbb-utóbb választások lesznek, s akkor a kormányrúd a jobboldal kezébe kerülhet. Salve Salvini!

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Stílus

ĀA kisasszonyt felvették az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarára. Nekiszegeztem a kérdést: mit tud Kazinczyról? „Nyelvújító volt” – hangzott a válasz, és nem volt folytatása

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

A tollasgyík csapdája

ĀA sárospataki vár egyik bástyáján fent tanyázik egy gólyamadár. Észrevettem, örültem neki nagyon. Magas az a vár, még magasabb a toronynak is beillő bástyája