Jacek Liziniewicz

Vélemény és vita

Polgári Platform: az elszabadult krokodil

Lengyelországnak nem érdeke, hogy az ellenzék gyenge legyen. Sajnos az utóbbi öt évben ilyen volt

A magyar kormányt sűrűn támadó Európai Néppárt-elnök, Donald Tusk pártja, a Polgári Platform (PO) és társainak terve ugyanis az volt, hogy a hisztéria által lefárasszák a társadalmat, majd legfeljebb két év után, az utca és a külföld nyomására átvegyék a hatalmat. Nem állítom, hogy ez nem sikerülhetett volna. Sikerülhetett volna. A zajongás kifárasztotta az embereket. Nem hagyta, hogy normálisan éljenek. Végül azonban a választók észszerűen viselkedtek, és a Jog és Igazságosság (PiS) képviselőit választották meg, akik nem elég, hogy tudtak mit felkínálni nekik, de korábbi ígéreteiket is betartották. Úgy gondolom, ebben rejlik a PiS és elnökjelöltje, Andrzej Duda fölénye.

Ezen kívül nagyon jól jött az elnökválasztási kampányban a totális ellenzék eszméje. Mert tudjuk – jönnek és forró vassal égetnek ki mindent és mindenkit. Egyszerűen nem volt észszerű az ellenzékre szavazni. Annál is inkább, mert elnökjelöltjük, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester, korábban pedig a PO politikusainak többsége megmutatta, hogy a választási programok nem jelentenek számukra semmit.

Ezért, ha a Polgári Platform vissza akar térni a győzelmek útjára, meg kell változnia. Mindenekelőtt teret kell adnia a PiS-nek. Borys Budka PO-elnöknek és társainak ki kellene jelenteniük: többségetek van, hát reformáljatok. A hisztérikus pattogás és a Brüsszelbe rohangálás Angela Merkel szoknyája mögé csak azt az érzést erősíti, hogy olyan nagy a (bármilyen) változásokkal szembeni ellenállás, hogy lehetetlen bármilyen reformot is végrehajtani. Mindeközben a PO öt évvel ezelőtt megtehette volna, hogy hátradől, most pedig csak azzal foglalkozik, hogy kérdőre vonja Zbigniew Ziobro főügyészt, hogy megfelelően működnek-e már a bíróságok. A lengyelek többsége továbbra is nemmel válaszolna, de nagyobb részük megállapítaná, hogy mindez az ellenzék, a Velencei Bizottság, az Európai Unió és a foggal-körömmel védekező bírói kaszt hibája. Ugyanígy fog végződni a média erővel történő megvédése is a külföldi tőkével szemben.

A PO-nak nem kellene mást tennie, mint követelni és elszámoltatni. És várni. Mint a krokodil a Nílus partján. Amely akkor a leghatékonyabb, ha áldozata biztonságban érzi magát. Ezzel szemben a PO jelenleg – és minden arra utal, hogy továbbra is ilyen marad – egy butuska hüllő, amely csak a farkával csapdos, jobbra és balra fröcskölve a vizet, így még eszébe sem jut senkinek, hogy a part közelébe menjen.

( Gazeta Polska)

Kapcsolódó írásaink

Dippold Pál

Dippold Pál

Balbili

ĀVihar van a liberális médiabiliben, amit kik mások, mint a baloldali aligpártok igyekeznek a maguk hasznára fordítani

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A hidrogénipar kérdései

ĀHa a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a cél, akkor az atomenergiára kell támaszkodnunk