Putsay Gábor

Vélemény és vita

Győztes csapaton ne változtass

A parlamenti demokrácia része, hogy az ellenzék más politikát és alapvetően más gazdaságpolitikát képvisel, ami leginkább az éves költségvetési tárgyalásokon és vitákon mutatkozik meg

álláspont

Az viszont már abnormális, ha csupa-csupa megalapozatlan módosító indítvánnyal bombázzák a kormányoldalt, hogy lám, ők jót akarnak, az emberek érdekeit képviselik, csak hát, ugye, a hatalom akadályt gördít eléjük.

Akkor a leghangosabbak, amikor nyilvánvalóan kilóg a lóláb, a javaslatok köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, ad hoc jellegűek és teljesíthetetlenek. Ugyanakkor az elmúlt tizennyolc évben 2002 és 2020 között mindkét gazdaságpolitikából kaphattak bőven ízelítőt a magyarok, úgyhogy van összehasonlítási alap, kinek kellene hangosabbnak lennie. Az előző, ultraliberális gazdaságpolitika azon alapult, hogy az államnak minden fontos területről ki kell vonulnia, mindent a piacra kell bízni. A világgazdasági konjunktúra ellenére az alacsony gazdasági növekedést az akkori kormányzat hitelfelvétellel és eladósodással próbálta ellensúlyozni, hogy mégis érezzék a polgárok, több marad a zsebükben, és jól élnek.

Az eredményt ismerjük, a 2008–2009-es gazdasági válságban majdnem bekövetkezett az államcsőd, hiába próbált a baloldali kormány kölcsönt felvenni a pénzpiacokon, még uzsorakamatra sem kapott, ezért kellett a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni. A 2010–2020 közötti gazdaságpolitika lényege a fegyelmezett államháztartás, ami mellett úgy sikerült gazdasági növekedést elérnünk Európa éllovasaként, hogy csökkent a költségvetési hiány és az államadósság, miközben a bruttó és a nettó bérek tíz év alatt a megduplázódtak, a reálkeresetek pedig hét éve töretlenül ívelnek felfelé. A baloldal nyolc éve alatt egymillió ember lett munkanélküli, az utóbbi tízben pedig nyolcszázezer új állás jött létre.

A 2021-es költségvetés tárgyalásakor egyértelművé vált, hogy a baloldal a bérnövekedést sem támogatta, ahogy a béremelésekhez szükséges adócsökkentést sem. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai minisztérium államtitkára tegnap azt hangsúlyozta, a baloldal nem csak most, hanem már az elmúlt években is egyértelművé tette, hogy a bérek emelését sem támogatja, eddig ugyanis minden munkát terhelő adócsökkentést elutasított, és nem adta meg a támogatást a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a rendőrök, a katonák és más közszolgálati dolgozók béremeléséhez sem.

A munkát terhelő adókat 2010 óta csökkenti a kormány, ami egyrészt azért fontos, hogy emelkedjenek
a bérek, másrészt, hogy a segélyezés helyett munkaalapú társadalom jöjjön létre. Ennek a filozófiának be is érett a gyümölcse, de a koronavírus-járvány közbeszólt, a munkahelyek és a bérek megtartásában ezért továbbra is fontosak a béremelési és munkahelyteremtési programok és az adócsökkentések fenntartása. A munkahelyvédelmi programok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen eddig munkahelyvédelmi bértámogatást kétszázezer, munkahelyteremtőt pedig harmincnégyezer ember után igényeltek vállalkozások, a kutatás-fejlesztési bértámogatásban részesülők száma pedig megközelíti a húszezret.

A magyar gazdaságot felkészülten érte a válság, hiszen erősek voltak az alapok, de ez már néhány hónap elteltével nem elég, ugyanis a bajból most leginkább munkahelyteremtéssel, és a beruházások fokozásával lehet
a leggyorsabban kijutni. A győztes csapaton ne változtass elv ismét érvényesül, hiszen a kormány visszatért a beruházást vállaló cégek esetében a stratégiai együttműködési megállapodásokhoz, amely hozzájárul a magyar gazdaság gyorsabb ütemű újraindításához.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Nem sejtett Nyugat

ĀSok mindent kaptunk Nyugatról. A skandinávok, Svájc, Hollandia s főképp Franciaország és Anglia nem egyszer példát mutattak arra, hogyan lehet minden polgár érdekében egy országot vezetni