Faggyas Sándor

Vélemény és vita

A semmi szélén

Sokak szerint Európa jövője ma két idősödő (a hatodik ikszen túllépett) német hölgy kezében van

álláspont

Az Európai Bizottság elnöke és az EU Tanácsának soros elnökségét július elsejétől fél évig ellátó Németország kancellárja csütörtökön közös online sajtótájékoztatón azt ecsetelte, hogy lehetőleg a két hét múlva tartandó EU-csúcson, de legkésőbb augusztusban feltétlenül meg kell állapodniuk a huszonhét tagállam vezetőinek a koronavírus-járvány káros hatásait reparáló helyreállítási alapról, továbbá a 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésről.

Ursula von der Leyen azt hangsúlyozta, az Európai Unió időszűkében van, most már minden nap számít. Angela Merkel pedig úgy fogalmazott: az első számú feladat gondoskodni július 17–18-án arról, hogy január elsején „ne a semmi szélén álljunk”.

Sokan mások szerint azonban érdektelen, mit mond, javasol az unió tagállami vezetőinek a két német hölgy, mert az európai emberek sorsáról nem ők, hanem egyfelől az éteri magasságban lebegő (lényegében láthatatlan és azonosítatlan) globális birodalom főurai, másfelől viszont a való világban létező-működő, az emberek által érzékelhető, ismerhető, legitim nemzetállamok és nemzeti közösségek döntenek.

Ám ha nemcsak a magasságot és a mélységet fürkésszük, hanem a „fecsegő felszínt” is nézzük, fontos lehet, hogy mit mond az Európai Bizottság és Németország első számú vezetője. Mivel az unió tagjai vagyunk, egyáltalán nem közömbös, mit forralnak Brüsszelben a közös pénzügyi források (és a migránsok) elosztásáról, másrészt Németország az EU legnépesebb, gazdaságilag legerősebb és politikailag legbefolyásosabb tagállama. Kancellárja 2005 óta Angela Merkel, aki ha kitölti jövő szeptemberig tartó mandátumát, beállítja elődje és (megtagadott) mestere, Helmut Kohl tizenhat éves rekordját. A véleményvezér ballib média a világ egyik legbefolyásosabb vezetőjének tartja, de arra is emlékezhetünk, hogy a 2015. nyári migránscunami idején, amikor meghirdette a Willkommenskultur – azóta már sutba dobott – ostoba és veszélyes doktrínáját, Orbán Viktor (félig tréfásan) azt nyilatkozta a legolvasottabb német napilapnak: „A német kancellár mindig mindent jól csinál – ez a magyar alkotmány első paragrafusa.” Öt hónappal később egy másik interjújában ezt azzal egészítette ki: „…ennek ellenére nem kell mindenben utánoznunk a németeket.” Különösen a menekültpolitikájukat illetően. Öt éve ugyanezt a világos és következetes álláspontot képviseli a magyar miniszterelnök. Tegnapi rádióinterjújában azt mondta, ha Magyarország fair elbánást kap a most zajló gazdasági, pénzügyi vitákban, akkor együtt tud működni a német elnökséggel. Egy kérdésben, a menekültügyben viszont nem tudunk együttműködni a németekkel, mert míg ők a demográfiai problémákat migrációval próbálják orvosolni, addig a magyarok nem bíznak abban, hogy a muszlim világból érkező népesség-utánpótlás békés, keresztény, magyar életet eredményezne.

Merkel 2015 nyaráig (Nyugat-)Németország elmúlt hetven évi történetének egyik legsikeresebb kancellárjának tűnt. Nem is egészen alaptalanul. Bár az elemzők többsége szerint amilyen rosszul kezelte a menekültválságot, olyan eredményes volt a vírusválság menedzselésében, így mára visszaszerezte nemrég még a mélyponton levő népszerűségét. Csakhogy ideje lassan lejár, mivel 2018 októberében ő maga jelentette be, hogy 2021 őszén teljesen visszavonul a politikától. Így a most kezdődött félév az utolsó esélye, hogy bebizonyítsa, neki is az Európa jövőjét jó irányban befolyásoló nagy német kancellárok panteonjában, és nem „a semmi szélén” van a helye.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Gyurika

ĀSzomorú napok váltották egymást az elmúlt időben. Nagyszerű sportemberektől kellett búcsút vennünk: Gyuricza Józseftől, Marót Pétertől, Benedek Tibortól és Kárpáti Györgytől. Utóbbit a héten temettük

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Múltégető idők

ĀElcsatolták a Békás-szorost Hargita megyétől. Most, 2020-ban. Egy Kárpát-medencén kívüli román megyéhez került, egy Neamt nevű területhez